Εντός του 2022 η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου κοστολόγησης για τη διαχείριση των αποβλήτων

Τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της κοστολόγησης για τη διαχείριση των αποβλήτων, εντός του 2022, προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του Yπουργείου Ενέργειας κ. Μανώλης Γραφάκος, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα παρθούν οι καλύτερες πρακτικές από το εξωτερικό, ενώ υπογράμμισε ότι “είμαστε ένα βήμα πριν την επίτευξη ιστορικής συμφωνίας με την ΕΕ η οποία λέει ότι οι μονάδες αναγκαίες για τη χώρα θα τύχουν χρηματοδότησης και την επόμενη περίοδο, αρκεί να εξυπηρετούν την κυκλική Οικονομία”.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, λειτουργούν σήμερα πέντε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και έχουν ήδη δημοπρατηθεί πάνω από 25. Έκανε δε λόγο για επίτευξη, έως το 2030, ποσοστού διαχείρισης – υγειονομικής ταφής αποβλήτων, πάνω από 10%.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης Πρόεδρος του Petros Petropoulos Group Hellenic Recovery Recycling Corp (HERRCO), αναφέρθηκε στην ανακύκλωση ως βασικού συντελεστή της κυκλικής Οικονομίας, ωστόσο όπως είπε πρέπει να επισημανθεί η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Εξήγησε πως ο μπλε κάδος διαχειρίζεται τα απόβλητα συσκευασίας. Δεν πρόκειται για τη διαχείριση όμως όλων των αποβλήτων της χώρας. Τα απόβλητα συσκευασίας στο σύνολο των απορριμμάτων της χώρας, είναι το 20%. Εκεί η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο, ωστόσο όπως σημείωσε, για το υπόλοιπο κομμάτι της διαχείρισης απορριμμάτων, υπεύθυνη είναι η πολιτεία.

Στα λεγόμενα του, ο Managing Director της EXPRA, κ. Joachim Quoden, αναφέρθηκε στην ευθύνη του παραγωγού, η οποία όπως είπε είναι να εξετάζει όλα τα στάδια παραγωγής, αλλά και την τύχη της συσκευασίας μετά τη χρήση του προϊόντος. «Πρέπει να γίνεται σωστή διαλογή μετά, και πολύ βασικό είναι να υπάρχει μια καλή χρηματοδότηση. Δεν μπορούμε να ζητάμε από κάθε εταιρεία να συνάδει με αυτήν την πρακτική. Είναι βασικό πολλές μαζί εταιρείες να ορίσουν τη μια που θα τις εκπροσωπεί. Αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της κυκλικής Οικονομίας», είπε.

Ο Δήμαρχος Τρικάλων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε από την πλευρά του: ” Η τεχνολογία και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε ακραία φυσικά γεγονότα”. Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει, εξηγώντας ότι οι Δήμοι πρέπει να καλύψουν τα χαμένα έξοδα λόγω της φοροδιαφυγής. «Με τα όποια λάθη όμως έχουν γίνει από τις τοπικές αρχές, όσοι έχουν “τρέξει μπροστά” έχουν κάνει βήματα. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να παραμείνει υπόθεση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Με τη συνεργασία που υπάρχει ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε πρόσφατα τη χρηματοδότηση που απαιτείται”, υπογράμμισε.

Ο Ιδρυτής & CEO της Polygreen Group of Companies, κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, αναφέρθηκε στον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο οποίος όπως είπε είναι να καινοτομεί.”Για να πετύχουμε όλους τους στόχους μας θα πρέπει όλα τα συστήματα εφαρμογής να μην βασίζονται απλώς σε μια τεχνολογία, αλλά χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση που θα βασίζεται στην αλλαγή κουλτούρας και στην αλλαγή των συνηθειών του καταναλωτή. Μια εφαρμογή έχει γίνει στο νησί της Τήλου, όπου αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται διαλογή από το σπίτι κιόλας του καταναλωτή”.

 

 

Comments are closed