Επίλυση προβλημάτων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και εξάμηνη παράταση ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ από τους αρμόδιους Υπουργούς

Την επίλυση προβλημάτων που εντοπίζονται στην υλοποίηση του “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” και την ανάγκη 6μηνης παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης των έργων, επισημαίνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε έγγραφό του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, επικαλούμενο καθημερινά παράπονα από μηχανικούς – μέλη του Τμήματος, αλλά και από πολίτες, για τις υπερβολικές γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία και καθυστερήσεις.

«Ειδικότερα, κατά την διαδικασία ελέγχων, ζητούνται συμπληρωματικές υπεύθυνες δηλώσεις και βεβαιώσεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από γραφειοκρατικές και παράλογες έως προσβλητικές για όλους τους συντελεστές του προγράμματος», επισημαίνεται στη σχετική επιστολή, ενώ αναφέρονται ενδεικτικά παραδείγματα:

 • Υ/Δ προμηθευτή/αναδόχου ότι ο ΦΠΑ που αναγράφεται στα παραστατικά είναι αυτός που αναγράφεται στα παραστατικά.
 • Υ/Δ του ωφελούμενου και αναδόχου/προμηθευτή για παραστατικά που έχουν εκδοθεί επί πιστώσει ότι δεν έχουν εξοφληθεί.
 • Υ/Δ του ωφελούμενου ότι είναι ιδιώτης όταν στα παραστατικά αναγράφεται ότι είναι ιδιώτης και όταν εξ αρχής έχει εγκριθεί η πρόταση του ως ιδιώτη.
 • Βεβαίωση μη ύπαρξης οικοδομικής άδειας για εγκεκριμένο έργο όταν από διετίας, έχει επισυναφθεί βεβαίωση περαίωσης της τακτοποίησης αυθαιρέτου όπου το αναφέρει ρητά, καθώς επίσης και μεταγενέστερη βεβαίωση διεύθυνσης ακινήτου από τον οικείο Δήμο όπου το αναφέρει επίσης.
 • Αντίγραφο καταστατικού εταιρίας του προμηθευτή, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο Β’ ενεργειακός Επιθεωρητής δεν σχετίζεται με τον προμηθευτή, παρότι προβλέπεται Υ/Δ του επιθεωρητή, η οποία βεβαιώνει ότι αυτός δεν σχετίζεται με τους προμηθευτές.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιπλέον στοιχεία που ζητούνται δεν περιλαμβάνονται σε μία λίστα κατά τον πρώτο αρχικό έλεγχο, αλλά μετά από κάθε επανέλεγχο, ζητείται κάποιο έγγραφο επιπλέον, σε σχέση με τον τελευταίο έλεγχο», υπογραμμίζεται στο έγγραφο που υπογράφει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, καθώς καταγράφονται περιπτώσεις όπου,  ενώ έχει  ολοκληρωθεί η διαδικασία όλων των ελέγχων και η αίτηση έχει μεταβεί στο στάδιο «09. Πιστοποιημένη αίτηση προς τελική εκταμίευση» αντί όντως να προωθηθεί προς εκταμίευση, επιστρέφει στο στάδιο «08.α.Αίτηση με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις – σε διενέργεια ελέγχου τελικής εκταμίευσης» για νέο κύκλο συμπληρωματικών ελέγχων.

Στο έγγραφο επισημαίνεται επίσης, ότι η εν λόγω κατάσταση προκαλεί πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα: 

 • Πολύμηνες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων και εν συνεχεία στην εκταμίευση των ωφελημάτων προς ωφελούμενους/προμηθευτές/αναδόχους.
 • Προβλήματα ρευστότητας σε επιχειρήσεις και προμηθευτές που ασχολούνται με την υλοποίηση των έργων.
 • Αδυναμία αναδόχων/προμηθευτών να τιμολογήσουν έργα που έχουν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά, λόγω της αργής διαδικασίας εκταμίευσης των ήδη τιμολογημένων.   
 • Πάγωμα επιπλέον επενδύσεων από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται καθετοποιημένα με ενεργειακά έργα εξ αιτίας της έλλειψης ρευστότητας.
 • Προσβολή της επαγγελματικής υπόστασης των μηχανικών απέναντι στους ωφελούμενους.  
 • Πλήγμα στην αξιοπιστία του κράτους και στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.»

Στην κατάληξη του εγγράφου προς τους δύο Υπουργούς τονίζεται ότι ο τεχνικός κόσμος είναι ο κατεξοχήν σύμμαχος της Πολιτείας στην υλοποίηση των μεγάλων στόχων εξοικονόμησης ενέργειας που ορίζει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και διατυπώνονται τα αιτήματα: «Να εξομαλυνθεί η ανωτέρω δυσλειτουργία, η οποία πιστεύουμε ότι αδικεί όλους τους συντελεστές του πλέον λαοφιλούς προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας που υλοποιεί η Ελληνική Πολιτεία» και «να δοθεί 6μηνη παράταση στην ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων που εκπνέει στις 28/2/2023».

Ολόκληρη η επιστολή ΕΔΩ

Comments are closed