Επί τάπητος η διευρυμένη συνεργασία του ΤΕΕ/ΤΚΜ με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Η οργάνωση της συνεργασίας μεταξύ Πολυτεχνικής Σχολής και ΤΕΕ/ΤΚΜ αλλά και μια σειρά θεμάτων από την ατζέντα που είχε κυκλοφορήσει πριν τη συνάντηση ή τέθηκαν επί τόπου ήταν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 25 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου.

 Η επαφή των φοιτητών με τον παραγωγικό ιστό, η ενημέρωσή τους για το μελλοντικό τους επάγγελμα και η σχέση τους με το ΤΕΕ απασχόλησε μεγάλο μέρος της τρίωρης συνάντησης .

Καρπός αυτής της διερεύνησης ήταν η από κοινού συγκρότηση Ομάδας Εργασίας που θα μελετήσει το θεσμικό πλαίσιο, τους όρους και τις προϋποθέσεις διεύρυνσης της δυνατότητας εργασίας των φοιτητών σε εταιρείες, τεχνικά γραφεία, βιομηχανίες κα.

Επίσης θα προγραμματιστούν από το φθινόπωρο Ημέρες Ειδικότητας. Δηλαδή κάθε Τμήμα της Πολυτεχνικής θα συνδιοργανώνει με το ΤΕΕ μία ημερήσια εκδήλωση με τη συμμετοχή και επαγγελματιών και εταιρειών σχετικών με την  ειδικότητα. Οι εκδηλώσεις θα γίνονται μία κάθε μήνα και κατά το δυνατόν σε ειδοποιούς για κάθε κλάδο ημερομηνίες (πχ παγκόσμιες ημέρες).

Θα γίνει προσπάθεια οι φοιτητές να έρχονται εξ αρχής, ήδη από την εκδήλωση υποδοχής τους σε επαφή με τον μελλοντικό φορέα τους, το Επιμελητήριο.

Παράλληλα θα διερευνηθούν η δυνατότητα και οι διαδικασίες βράβευσης ενός ή περισσοτέρων φοιτητών ετησίως και υποβολής προτάσεων για διπλωματικές εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Σε ότι αφορά στα θέματα της απασχόλησης και των νέων δεξιοτήτων συζητήθηκε η συγκρότηση ενός παρατηρητηρίου και η οργάνωση μιας στατιστικής έρευνας στην Κεντρική Μακεδονία της οποίας τα αποτελέσματα θα επικαιροποιούνται σε εύλογα διαστήματα. Η διερεύνηση των νέων αναγκαίων δεξιοτήτων που θα είναι αντικείμενο της συνεργασίας αλλά και της Ημέρας Ειδικότητας, θα χρησιμεύσει και για τις επιλογές των Τμημάτων σε ότι αφορά τα Προγράμματα Σπουδών και την οργάνωση μεταπτυχιακών αλλά και για τον σχεδιασμό της επιμορφωτικής δραστηριότητας του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Μείζον θέμα για την εξέλιξη του κλάδου είναι η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Για την αντιμετώπισή του με τη δέουσα σοβαρότητα θα προγραμματιστεί συνέδριο για το τέλος του 2023.

Η ατζέντα του ΤΕΕ περιελάμβανε και τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής, τα ενεργειακά, τα Έργα Υποδομής νέας γενιάς  καθώς και θέματα Πολεοδομικού σχεδιασμού τα οποία θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν σε επόμενες συναντήσεις.

Ο Κοσμήτορας, κ. Κύρος Υάκινθος, ζήτησε και έλαβε από τον Πρόεδρο της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Γιώργο Τσακούμη τη διαβεβαίωση για υποστήριξη με κάθε τρόπο και την προβολή των επιτευγμάτων των Ομάδων πρωτοβουλιών της Πολυτεχνικής.

Σημαντικό θέμα της συζήτησης ήταν και οι νέες Πολυτεχνικές και τα Τμήματα που προέκυψαν από τα παλιά ΤΕΙ, χωρίς σχέδιο και –στην ουσία- χωρίς λόγο, καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους.  Οι συμμετέχοντες ομοφώνησαν στο ότι η ανωριμότητα και η έλλειψη οργάνωσης και υποβάθρου των νέων σχημάτων θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και κατά συνέπεια στις γνώσεις των αποφοίτων τους. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ και η Πολυτεχνική του ΑΠΘ θα προσπαθήσουν από κοινού να προφυλάξουν με κάθε τρόπο και τις σπουδές και το επάγγελμα του Μηχανικού.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι ανάγκες σε χώρους, εργαστήρια και υποδομές της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ ενώ ο Κοσμήτορας εκφράστηκε με πικρία για την αδιαφορία της Πολιτείας. Και σε αυτό το ζήτημα ο  Πρόεδρος του ΤΕΕ υποσχέθηκε ότι το Επιμελητήριο θα ασκήσει κάθε δυνατή επιρροή.

Τέλος ενδιαφέρουσες εξελίξεις είχε η συζήτηση για την οικονομική στενότητα της Πολυτεχνικής και τον πόρο υπέρ ΕΜΠ στον προϋπολογισμό των Δημοσίων Έργων. Πολυτεχνική και ΤΕΕ θα διερευνήσουν και το κατά πόσον και πώς εισπράττεται ο πόρος και το που και πως αποδίδεται.

Κλείνοντας τη συνάντηση που ξεκίνησε στις 6 μμ και τελείωσε λίγο πριν τις 9 μμ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ μίλησε με χαρά και συγκίνηση για την ποιότητα του διαλόγου, τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε αλλά και τα αποτελέσματά του και κυρίως για το κέφι για συνεργασία και δουλειά όλων όσων συμμετείχαν.

Η ίδια χαρά φάνηκε ότι διακατείχε και όλους τους παρευρισκόμενους που συνέχισαν και εκτός αμφιθεάτρου, στο φουαγιέ και στον κήπο, τη συζήτηση.

Στη συνάντηση εργασίας από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ συμμετείχαν ο Κοσμήτορας κ. Κύρος Υάκινθος και οι Πρόεδροι των Τμημάτων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών κ. Δημήτριος Τσούλης, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Αλκμήνη Πάκα, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Αναστάσιος Μπακιρτζής, Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Αθανάσιος Μιχαηλίδης, Χημικών Μηχανικών κ. Αγγελική Λεμονίδου και Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης κ. Ελισάβετ Θωίδου.

Από το ΤΕΕ/ΤΚΜ συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Τσακούμη, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Παπαστεργίου, ο Γ. Γραμματέας κ. Φώτης Κουβουκλιώτης, τα μέλη της Διοικούσας κ. Άρης Αργυρόπουλος,  κ. Χάρης Κουρίδης, κ. Μανώλης Μπελιμπασάκης και κ.Αντώνης Σεμερτζίδης, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας κ. Ηλίας Περτζινίδης, οι Πρόεδροι των Μονίμων Επιτροπών  Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας κ. Γιάννης Τσιτσόπουλος, Ενέργειας κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, Επαγγελματικών Θεμάτων κ. Κωνσταντίνος Βλαχοδημητράκος, Περιβάλλοντος κ. Άννα Μίχου, Υποδομών και Δικτύων κ. Γιώργος Χρίστογλου και Χωροταξίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Ραΐδης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Χρύσα Λασκαρίδου και η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικών και Αναπτυξιακών Θεμάτων κ. Κυριακή Πετρίδου.

Comments are closed