Επιστολή φορέων στον Πρωθυπουργό για παραμονή της Ειδικής Υπηρεσίας Προγραμμάτων Interreg στη Θεσσαλονίκη

Με κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ κι άλλοι εννιά φορείς της Θεσσαλονίκης, ζητούν να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη κατάργηση, μετακίνηση της υφιστάμενης στη Θεσσαλονίκη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg, με σκοπό να συσταθεί νέα, με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες, στην Αθήνα. Επιπλέον αιτούνται να αφαιρεθούν τα σχετικά άρθρα και αναφορές από το Σχέδιο Νόμου ΕΣΠΑ 2021-2027 που κυκλοφόρησε στις 15-11-2021.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή, οι εκπρόσωποι των φορέων εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους και τον προβληματισμό τους καθώς, όπως επισημαίνον, μία τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της Θεσσαλονίκης.

Μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργου Τσακούμη, τη συγκεκριμένη επιστολή που κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη, συνυπογράφουν: για την Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, για τον Δήμο Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ο Πρόεδρος κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο Πρύτανης κ. Νίκος Παπαϊωάνου, για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Σαββάκης, για τον ΣΕΒΕ ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, για το ΕΒΕΘ ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μασούτης, για το ΒΕΘ ο Πρόεδρος κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης και για το ΕΕΘ ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Ζορπίδης.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή: «Η απόφαση αυτή, εφόσον εφαρμοστεί, αποδυναμώνει θεσμικά τη Θεσσαλονίκη, καταργεί τη μοναδική αποκεντρωμένη υπηρεσία διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας και αφαιρεί από την Μητροπολιτική περιοχή, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ένα πολύτιμο εργαλείο εξωστρέφειας και διασυνοριακής ανάπτυξης.

Είναι προφανές ότι η απομάκρυνση της Ειδικής Υπηρεσίας και των Κοινών Γραμματειών από τη Θεσσαλονίκη και η επανίδρυσή τους στην Αθήνα:

  • Αγνοεί τα θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων για τη χώρα μας, τα οποία οφείλονται στην οργάνωση, στην ορθή λειτουργία της υφιστάμενης Υπηρεσίας και στην τεχνογνωσία των στελεχών της
  • Αγνοεί κατάφορα την εγγύτητα της Θεσσαλονίκης με τη διασυνοριακή ζώνη και αναιρεί τον σημαντικό της ρόλο στη διασυνοριακή συνεργασία.
  • Θέτει ένα τεράστιο εμπόδιο στη διασυνοριακή συνεργασία και δραστηριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιστημονικών Ιδρυμάτων, των Δημόσιων Φορέων, των Επιμελητηρίων, των Συνδέσμων, των Επιστημονικών Φορέων και φυσικά της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας.
  • Απομακρύνει τη Θεσσαλονίκη ως Μητρόπολη και από την εντός και από την εκτός συνόρων περιοχή εμβέλειάς της και όλους τους παραπάνω Φορείς από τους φυσικούς εκτός συνόρων συνεργάτες τους.

Ο συντάκτης της πρότασης στο κείμενο του Σ/Ν προφανώς δεν έχει πλήρη αντίληψη του τύπου και της ουσίας των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, της μέχρι τώρα ορθής τους υλοποίησης, ενώ αγνοεί την κοινή πρακτική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι αντίστοιχες υπηρεσίες βρίσκονται πάντα σε πόλεις εκτός των Πρωτευουσών τους. Συμπληρωματικά, πιθανή προοπτική ηλεκτρονικής διασύνδεσης των επιμέρους Γραμματειών, δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό επιχείρημα κατάργησης της Υπηρεσίας. Εξάλλου, υφίσταται ήδη ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των προτάσεων».

Δείτε την επιστολή ΕΔΩ

 

 

 

 

Comments are closed