Επιτέλους, τέλος για τα παλιά βυρσοδεψεία στη Θεσσαλονίκη

Συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άρχισαν τις εργασίες κατεδάφισης των παλιών εγκαταλελειμμένων βυρσοδεψείων, των τελευταίων εστιών μόλυνσης και ρύπανσης, στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης που ξεκίνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης από τη συγκεκριμένη περιοχή έχουν απομακρυνθεί 1.500 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων και έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες εξυγίανσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων αλλά και καθαρισμοί σε όλο το δυτικό παράκτιο μέτωπο.

Αυτοψία στις εργασίες κατεδάφισης πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων της Θεσσαλονίκης είχε χαρακτηριστεί στο παρελθόν η πιο ρυπογόνος περιοχή της Μεσογείου από αρμόδιους επιστήμονες.
«Σήμερα ολοκληρώνονται και οι τελευταίες διαδικασίες, κατεδαφίζονται πια και τα εγκαταλειμμένα κτίσματα των παλαιών βυρσοδεψείων της περιοχής, αφού προηγουμένως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μερίμνησε για τη μετεγκατάσταση των μονάδων που λειτουργούσαν εδώ, στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο. Έτσι, ο χώρος αυτός του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης ανοίγει, απελευθερώνεται, αποκαθίσταται και αναβαθμίζεται. Και σε μερικούς μήνες από σήμερα θα παραδοθεί για χρήση στους συμπολίτες μας. Μια περιοχή που παλαιότερα αποφεύγαμε όλοι, μια περιοχή που δε θέλαμε ούτε να περνάμε απέξω, σήμερα μετατρέπεται σε μια περιοχή αναψυχής, μια περιοχή – τοπόσημο για όλη τη Θεσσαλονίκη, για όλη την Κεντρική Μακεδονία» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε πως «το έργο αυτό, που ολοκληρώνεται, είναι κομμάτι του συνολικού έργου της αναβάθμισης και ανάπλασης όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε μήκος 40 χιλιομέτρων και ζήτησε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία «να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό το Προεδρικό Διάταγμα» προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. «Σε μερικές εβδομάδες παραδίδουμε αυτό το πρώτο τμήμα, από το Καλοχώρι μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας το Προεδρικό Διάταγμα εντός του 2024, ώστε να αρχίσουμε τις εργασίες από αυτό το σημείο πλέον μέχρι το Αγγελοχώρι. Αυτό που ζητώ από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία είναι να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε το Προεδρικό Διάταγμα να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό για να αρχίσουμε δουλειά. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας τόνισε πως «η παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι η μεγαλύτερη και πιο εμβληματική που έχει γίνει από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, στο πιο ρυπασμένο σημείο του παραλιακού μετώπου» και πρόσθεσε πως « η κατεδάφιση των εγκαταλειμμένων κτισμάτων, που αρχίζει σήμερα, έρχεται να συμπληρώσει ‘δυναμικά’ την επιχείρηση καθαρισμού και απορρύπανσης του δυτικού παράκτιου μετώπου, την οποία πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και πλέον τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλους».

Η κατεδάφιση των κτισμάτων και η απομάκρυνση των αποβλήτων υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Comments are closed