Ετοιμάζεται πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τοποθέτηση ηλιακών πάνελ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

Τη δημιουργία ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις – έως 10 κιλοβάτ – για να βάλουν ηλιακά πάνελ και να παράγουν ρεύμα για ιδιοκατανάλωση, κι όχι για net metering εξήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας και του Ιδρύματος Konrad Adenauer, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με θέμα «Ενεργειακά προβλήματα και στήριξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων».

Ανακοίνωσε, μάλιστα, πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, που όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «είναι καθ’οδόν».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει ήδη τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε πολύ μεγάλη πίεση. Χαρακτηριστικά είπε ότι το ρεύμα σήμερα είναι 11 φορές ακριβότερο από ό,τι ήταν πέρυσι. «Όσο πληρώνατε λογαριασμό ρεύματος πέρυσι θα το πολλαπλασιάσετε επί 11 για να είστε στις τιμές που είναι φέτος. Το ότι δίνουμε την επιδότηση είναι πολύ ευεργετικό, γιατί διασώζουμε και νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα είχαν γονατίσει αν αυτή η επιδότηση δεν υπήρχε», επισήμανε ο Υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η επιδότηση δεν επαρκεί και να φροντίζουν για ενεργειακή εξοικονόμηση, είτε μέσω μείωσης της κατανάλωσης είτε με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ενώ σημείωσε ότι ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 10 κιλοβάτ, για να βάλουν ηλιακά πάνελ και να παράγουν ρεύμα για ιδιοκατανάλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη και τα προγράμματα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις είναι έτοιμα να «τρέξουν» αλλά και τα προγράμματα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια είναι ήδη σε εφαρμογή. Είπε επίσης ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν μπει πολλά χρήματα για net metering για τη μεσαία βιομηχανία και βιοτεχνία, εκεί πια που οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Comments are closed