ΕΥΑΘ: Στο επόμενο 8μηνο η μελέτη κατασκευής δύο νέων δεξαμενών για επάρκεια νερού

Εντός του έτους και συγκεκριμένα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη κατασκευής δύο νέων δεξαμενών της ΕΥΑΘ που θα εξασφαλίζουν την επάρκεια νερού στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, επάρκεια νερού για ημερήσια κατανάλωση πληθυσμού άνω των 400.000 κατοίκων, θα εξασφαλίζει η κατασκευή των δύο νέων δεξαμενών στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού στη Σίνδο (ΕΕΝΘ), με την οριστική μελέτη του έργου να αναμένεται στο επόμενο οκτάμηνο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ ΑΕ.

Τις υπογραφές για τη σύνταξη της προαναφερόμενης μελέτης «έβαλαν» την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. κ. Άνθιμος Αμανατίδης και ο διευθύνων σύμβουλός της CONCEPT A.E. – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, κ. Πάρης Δασκαλούδης.

Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός κι η διαστασιολόγηση των δεξαμενών και σημαντικών συνοδών έργων στην ΕΕΝΘ, τα οποία θα συνεισφέρουν στην καλύτερη διαχείριση του εισερχόμενου επιφανειακού νερού από τον ποταμό Αλιάκμονα, στην αύξηση της ημερήσιας αποθηκευτικής ικανότητας της εγκατάστασης κι έτσι «στην επάρκεια ύδατος για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», τονίζει η ΕΥΑΘ ΑΕ.

Πρόκειται για μια δεξαμενή στην είσοδο της εγκατάστασης για ανεπεξέργαστο νερό, χωρητικότητας 5500 m3 (ίσης με την υφιστάμενη), και άλλης μίας επεξεργασμένου νερού, στην έξοδο της εγκατάστασης χωρητικότητας 80.000 m3 (ίσης με την υφιστάμενη).

Εκτός από τα έργα που συνοδεύουν τις δύο δεξαμενές (έργα σύνδεσης με την υπάρχουσα υποδομή και πρόβλεψη για σύνδεση με μελλοντικές μονάδες), η μελέτη αφορά και στον σχεδιασμό μιας επιπλέον δεξαμενής καθίζησης και κορεσμού ασβέστη (στάδιο επεξεργασίας του νερού), η οποία θα είναι αντίστοιχης χωρητικότητας (160 m3) με την υπάρχουσα και θα λειτουργεί συμπληρωματικά σε περίπτωση συντήρησης ή επισκευής της πρώτης.

Τα προαναφερόμενα έργα εντάσσονται στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης 2020-2026 της ΕΥΑΘ, που αφορά σε ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 174 εκατ. ευρώ.

Comments are closed