Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις στην «πράσινη» απασχόληση συζητήθηκαν στην ημερίδα «Τα πράσινα επαγγέλματα του μέλλοντος», στο πλαίσιο του Money Show Thessaloniki 2023. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και τη Γραμματεία Κλιματικής Αλλαγής της Δ.Ε. Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, της ΠΕΔΚΜ και της ΠΑΣΕΠΠΕ.
Εκπροσωπώντας το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο Γ.Γ. της Διοικούσας Επιτροπής κ. Φώτης Κουβουκλιώτης, υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραματίζει το Τμήμα ως επιστημονικός θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας στην υποστήριξη του εγχειρήματος της “πράσινης” μετάβασης, με θέσεις και προτάσεις που συχνά βελτιώνουν, ή συνδιαμορφώνουν τις εφαρμοσμένες πολιτικές στο συγκεκριμένο πεδίο.
O Πρόεδρος της ΜΕ Ενέργειας του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης στο πλαίσιο παρουσίασης με τίτλο “Εξοικονόμηση Ενέργειας και Πράσινα Επαγγέλματα”, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η νεολαία πρέπει να βρει διεξόδους στα πράσινα επαγγέλματα και στις ειδικότητες που βρίσκονται σήμερα σε έλλειψη ή θα προκύψουν στο μέλλον έτσι ώστε να υπηρετήσουμε την έντονη ενεργειακή μετάβαση που ήδη συντελείται. Έχουμε τεράστια κόστη ενέργειας που πρέπει να χαλιναγωγήσουμε. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολλά έργα που σχετίζονται με φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, τις αντλίες θερμότητας κλπ, στη λογική απεξάρτησης της Ευρώπης και της χώρας μας από ορυκτά καύσιμα που δημιουργούν τεράστια κόστη στους πολίτες. Πρέπει λοιπόν να έχουμε τεχνικούς για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, διότι σήμερα υπάρχει έλλειψη τεχνικού προσωπικού να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτών των έργων. Ψάχνουμε τεχνικούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειες , μια ειδικότητα που πρέπει να ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών, να εισαχθεί στα πανεπιστήμιά μας με τις κατάλληλες εξειδικεύσεις. Τα σημερινά επαγγέλματα είναι σίγουρο ότι θα μετεξελιχτούν. Ο αρχιτέκτονας για παράδειγμα το 1950 σχεδίαζε με ραπιδογράφο σε μία διαφάνεια, σε 20 με 30 χρόνια θα πρέπει να σχεδιάζει στον χώρο του metaverse. Το 2035 το 65% των σημερινών μαθητών δημοτικού θα κάνει επαγγέλματα που σήμερα δεν υπάρχουν.”
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας, τα πράσινα επαγγέλματα που πρόκειται να απασχολήσουν τις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια είναι ο τεχνικός εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο αρχιτέκτονας βιοκλιματικής δόμησης, ο δικηγόρος εξειδικευμένος στη περιβαλλοντική διαχείριση. Όπως επισημάνθηκε τα πράσινα επαγγέλματα αποτελούν είτε μετεξέλιξη ήδη υπαρχόντων επαγγελμάτων είτε εντελώς νέες ειδικότητες και εξειδικεύσεις, οι οποίες γεννιούνται από την ανάγκη για μία βιώσιμη – αειφόρο ανάπτυξη.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, είπε πως με τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία δημιουργούνται νέα επαγγέλματα όπως ο μηχανικός περιβάλλοντος, ο τεχνικός εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο αρχιτέκτονας βιοκλιματικής δόμησης, ειδικοί στον περιβαλλοντικό έλεγχο. Παράλληλα, η πράσινη μετάβαση θα αναδείξει την ανάγκη ανάπτυξης νέων πράσινων δεξιοτήτων σε εργαζόμενους υφιστάμενων επαγγελμάτων.
Σε ο,τι αφορά τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στις ΑΠΕ από την εκπλήρωση του στόχου για τη μείωση κατά 55% των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 αναμένεται να είναι δύο έως και τρεις φορές περισσότερες από τις περίπου 12.000 θέσεις που θα χαθούν λόγω της απολιγνιτοποίησης. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων αναμένεται να δημιουργήσει έως και 22.000 θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. Η στροφή στην κυκλική οικονομία αλλά και οι επενδύσεις και στην κεντρική Μακεδονία στο κομμάτι της ανακύκλωσης αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 16.000 νέες εργασίες. Μέρος των νέων θέσεων θα καλυφθεί από τη μετατόπιση των εργαζομένων από την ταφή των αποβλήτων στην ανακύκλωσης, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς, πολιτικός μηχανικός, σύμβουλος αειφορίας και μέλος της ΜΕ Περιβάλλοντος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, τόνισε πως στη σημερινή εποχή υφίστανται πολλές αλλαγές στη νομοθεσία, υπάρχουν νέες απαιτήσεις, ενώ η Ευρώπη πάει για την κλιματική ουδετερότητα το 2050. «Είμαστε στη νέα πράσινη βιομηχανική επανάσταση, σήμερα παγκοσμίως αντίστοιχες θέσεις εργασίας είναι 4 εκατ. ενώ το 2030 αναμένεται να φτάσουν τα 14 εκατ. Για παράδειγμα ένας δικηγόρος θα πρέπει να δει θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης ή επαγγέλματα σχετικά με τη διαχείριση του άνθρακα», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Μητράκας, είπε πως οι ευρωπαϊκές οδηγίες δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερο αυστηρό πλαίσιο. Ο ένας λόγος είναι πως η προστασία του περιβάλλοντος βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Επίσης, όσο πιο αυστηρό είναι συντελεί στην οικονομία. Παράλληλα, έκανε λόγο για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση με επικαιροποίηση προγραμμάτων σπουδών αλλά και με τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως από τα κέντρα δια βίου μάθησης.
Η δημοτική σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Δήμητρα Ακριτίδου, είπε πως φέτος είναι ψηφιακό έτος ανάπτυξης του ευρωπαϊκού πλαισίου δεξιοτήτων για να αναπτυχθούν δεξιότητες που πρόκειται για κάτι πολύ αναγκαίο για όλες τις επιχειρήσεις. «Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν γιατί δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα τα άτομα ακόμα. Δεν υπάρχει τομέας που θα μείνει έξω από την ανάπτυξη τέτοιων ψηφιακών δεξιοτήτων. Η χώρα μας θα μπει στον κύκλο γιατί μέσα από την Ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να αναπτυχθούν τομείς και μέσα από τα πανεπιστήμια», σχολίασε και έδωσε παραδείγματα επαγγελμάτων της πράσινης ανάπτυξης όπως ο μηχανικός Ρομποτικής.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο γραμματέας Κλιματικής Αλλαγής και περιβάλλοντος ΝΔ Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Παπαϊωάννου, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Σαραντόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδης.
Δείτε την εκδήλωση στο βίντεο που ακολουθεί: