Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός χωρίς συμφωνία

Μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού περί των 20 έως 30 δισ. ευρώ, προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση μίας ομάδας Ευρωπαίων ηγετών, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η πρόταση φέρεται να προβλέπει μείωση μεταξύ του 1,03% και 1,05% του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι 1,074% που έχει προτείνει ο Σαρλ Μισέλ.

Η πρόταση εκπονήθηκε μετά από μπαράζ επαφών του Μισέλ και φέρεται να έχει τη στήριξη της Μέρκελ, του Μακρόν, του Ρούτε και άλλων ηγετών που θέλουν πιο χαμηλό και στοχευμένο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27.

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε για τις διαπραγματεύσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ:

«Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας».

Η κατάρτιση του επταετούς προϋπολογισμού υπήρξε ανέκαθεν δύσκολη, όμως αυτή τη φορά η αντιπαράθεση ήταν ακόμη εντονότερη, λόγω του κενού των 75 δισεκ. ευρώ που προέκυψε στη χρηματοδότηση λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίσει κοστοβόρες νέες προκλήσεις, από το μεταναστευτικό μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η αντιπαράθεση αυτή και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό φανέρωσε το βαθύ χάσμα μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών.

Η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι επονομαζόμενες «τέσσερις σφικτοχέρες», προσήλθαν στις συζητήσεις με το αδιαπραγμάτευτο αίτημα, το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν στο 1,069%, όμως απορρίφθηκε αμέσως όταν την έθεσε στους ηγέτες.

Προβλέψεις 2020

Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα μεταξύ 1% και 1,5%, με τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ΕΕ να είναι η ψηφιοποίηση της οικονομίας, το δημογραφικό και το προσφυγικό.

Η ψηφιοποίηση καθώς και η κλιματική αλλαγή θα είναι δύο τομείς στους οποίους θα ρίξει το βάρος της η νέα Κομισιόν στο επόμενο διάστημα γι αυτό και θα πρέπει να εξασφαλίσει πόρους.

Μια από της προτεραιότητες της θα είναι και η δημιουργία ενός μηχανισμού για τη υποστήριξη των χωρών σε θέματα απασχόλησης και αύξησης της ανεργίας σε περίπτωση που υπάρξουν εξωτερικές αρνητικές επιδράσεις.

Η ανάγκη για μια τέτοια παρέμβαση έγινε ορατή στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όταν η ανεργία αυξήθηκε γρήγορα και η ΕΕ δεν είχε τα οικονομικά εργαλεία για να παράσχει οικονομική βοήθεια στη χώρα μας.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η Κομισιόν θεωρεί ότι η οικονομία έχει ανακάμψει, η ανάπτυξη θα τρέξει με ρυθμούς κοντά στο 2%, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται αν και παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα στην ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας στους νέους.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, θεωρεί ότι το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί σημαντικά. Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι στην επενδυτική βαθμίδα προς το παρόν αλλά κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε την Ελλάδα «άτυχη» από την άποψη ότι όταν οι άλλες χώρες με προβλήματα όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος έβγαιναν από την οικονομική τους κρίση, η διεθνής οικονομία ήταν σε καλύτερα επίπεδα.

Η Ελλάδα σήμερα βγαίνει από την κρίση, καθώς το διεθνές οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται σε μια στασιμότητα και θα πρέπει να κινηθεί προς ένα εξαγωγικό μοντέλο οικονομίας.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στη χώρα μας, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και σε σχέση με το ΑΕΠ και ότι η χώρα μας δεν είναι ακόμη ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, καθώς υπάρχει ασταθές φορολογικό περιβάλλον και αβεβαιότητα για την συνεργασία με το δημόσιο. Σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, οι επενδύσεις στην Ελλάδα υπολείπονται κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι η εμπιστοσύνη στη χώρα μας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 2007.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη εντός του 2020 η Κομισιόν εκτιμά ότι η χώρα μας θα είναι μεταξύ των χωρών που θα κινηθούν κοντά ή λίγο πάνω από το 2% ενώ το όριο του 3% θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν μόνο οι χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης συν την Ιρλανδία.

Οι κίνδυνοι που επισημαίνουν παράγοντες της Κομισιόν για το 2020 είναι κυρίως τρεις. Πρώτον, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο οποίος αν και μετριάστηκε λόγο της συμφωνίας της πρώτης φάσης της 15ης Ιανουαρίου εξακολουθεί να δημιουργεί αβεβαιότητα, η οποία ενισχύεται πλέον και από τους φόβους για τον κοροναϊό.

Δεύτερος παράγοντας αβεβαιότητας είναι η εξέλιξη του Brexit και τέλος, η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή.

Comments are closed