Εύκαμπτα ρομπότ, μαγνητικώς ελεγχόμενα και …εκτυπωμένα.

Πηγή φωτογραφίας: 3dprint.com

Οι μηχανικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δημιούργησαν μικροσκοπικές 3D τυπωμένες δομές, των οποίων οι κινήσεις μπορούν να ελεγχθούν με εξωτερικά μαγνητικά πεδία.

Οι δομές περιλαμβάνουν έναν ομαλό δακτύλιο που μπορεί να “ρυτιδώνει”, έναν μακρύ σωλήνα που σφίγγει τον εαυτό του, ένα φύλλο που διπλώνει και ένα αντικείμενο που μοιάζει με αράχνη που μπορεί να έρπει, να κυλάει και να πηδάει, ή ακόμη και να τυλίγεται γύρω από ένα χάπι που μπορεί να συναντήσει σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Οι ερευνητές δημιούργησαν αυτές τις δομές χρησιμοποιώντας ένα νέο τύπο 3D εκτυπώσιμης μελάνης που εγχύθηκε με μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια. Έπειτα τοποθετούσαν έναν ηλεκτρομαγνήτη γύρω από το ακροφύσιο ενός 3D εκτυπωτή, προκαλώντας τα μαγνητικά σωματίδια να ευθυγραμμιστούν με έναν μόνο προσανατολισμό, καθώς το μελάνι περνούσε μέσα από το ακροφύσιο.

Με τον έλεγχο του μαγνητικού προσανατολισμού συγκεκριμένων τμημάτων στη δομή, οι ερευνητές είναι σε θέση να παράγουν αντικείμενα που μπορούν να μετατραπούν σε περίπλοκους σχηματισμούς και ακόμη και να κινούνται – όλα ανάλογα με το πώς αποκρίνονται σε ένα μαγνητικό πεδίο.

Comments are closed