Πολιτικός Μηχανικός: Ειδικότητα ταυτόσημη της Ανάπτυξης

Ο κομβικός ρόλος του Πολιτικού Μηχανικού στην αναπτυξιακή διαδικασία αναδείχθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν την Τρίτη 23 Μαΐου, το ΤΕΕ/ΤΚΜ και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων με τη γενική επωνυμία «Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού», που αποτελεί ένα προϊόν συνεργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και τα Τμήματά της.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης παρουσίασε στο -αποτελούμενο κυρίως από φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών – κοινό, τους σκοπούς και τον ρόλο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, καλώντας τους να ενημερώνονται για τις δραστηριότητές του ως φοιτητές και να συμμετέχουν σε αυτές στο μέλλον, ως μέλη του.

Τη σημασία της συνεργασίας αυτής, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για τους μηχανικούς συνολικά, αν επιβεβαιωθεί η μετάβαση σε μια σταθερή περίοδο ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Κύρος Υάκινθος.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Μανούκα σημείωσε πως “τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι διαχρονικά, καθημερινά και γνωστά αλλά ευτυχώς όχι άλυτα, με τον σύλλογο να καλείται να επιτελέσει ενεργό ρόλο στην προάσπιση των εργασιακών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πολιτικών μηχανικών”.

Η κ. Kατερίνα Τσικαλουδάκη, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, πραγματοποίησε μια αναδρομή στην ιστορία του Τμήματος από την ίδρυσή του το 1956 και παρουσίασε το Πρόγραμμα Σπουδών που συνθέτει έναν ενιαίο και αδιάσπαστο πενταετή κύκλο σπουδών επιπέδου Integrated master, με τη συμβολή 21 εργαστηρίων σε τέσσερεις τομείς σπουδών:

  • Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών (Τ.Ε.Τ.Κ.)
  • Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος (Τ.Υ.Τ.Π.)
  • Τομέας Γεωτεχνικής Μηχανικής (Τ.Γ.Μ.)
  • Τομέας Μεταφορών και Διαχείρισης Έργων (Το.Με.Δ.Ε.)

Η ίδια πρόσθεσε πως “κύρια αποστολή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών είναι η εκπαίδευση των φοιτητών του με την παραγωγή, μετάδοση και εφαρμογή της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης στο αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού, αλλά παράλληλα και η καλλιέργεια αισθήματος υψηλής κοινωνικής συνείδησης σε όλα τα μέλη του, διδάσκοντες και διδασκόμενους, βασισμένης στις δημοκρατικές αξίες, στην ελευθερία διακίνησης των ιδεών και στην ελευθερία της έκφρασης”.

Στις “ερευνητικές και επιστημονικές δραστηριότητες του Τμήματος” αναφέρθηκε ο κ. Νικόλαος Θεοδοσίου, Αντιπρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, παραθέτοντας ως θεματικές αιχμές τα νέα δομικά υλικά νανοτεχνολογίας, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, τις νέες σύγχρονες κατασκευές, τις βιώσιμες πόλεις, τον μετριασμό επιπτώσεων φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος ανέφερε την τάση αύξησης της χρηματοδότησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια, κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους και από εξωτερικές πηγές (ιδιωτικός τομέας), με τους εθνικούς πόρους να υπολείπονται.

Για την “πρακτική διασύνδεση των σπουδών με το επάγγελμα” μίλησε ο κ. Ιώαννης Ξενίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμμετοχή τεχνικών εταιρειών της πόλης στην υποδοχή φοιτητών για πρακτική άσκηση, με σημαντική προοπτική επέκτασης της εν λόγω απασχόλησης σε σταθερή βάση.

“Μελέτες Δημοσίου” ήταν το θέμα που παρουσίασε ο κ. Πάρις Μπίλλιας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Δημοσίων Έργων και πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που μιλάει στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ όχι ως αντιπεριφερειάρχης, ούτε ως πρόεδρος, αλλά αποκλειστικά ως Πολιτικός Μηχανικός. Υπογράμμισε ότι αισθάνεται πολύ τυχερός που στα 18 του αποφάσισε να σπουδάσει τη συγκεκριμένη ειδικότητα, τονίζοντας ότι οι Πολιτικοί Μηχανικοί έχουν -σε ότι αφορά στα επαγγελματικά τους προσόντα- το πλεονέκτημα να ασχολούνται με ένα τεράστιο εύρος  μελετών. Ο ίδιος επισήμανε ότι η ειδικότητα εξαρτάται από την αναπτυξιακή διαδικασία όσο την υποστηρίζει και πως το επόμενο διάστημα είναι ευοίωνο για τον κλάδο των μελετών και των κατασκευών, καθώς έχουν δημοπρατηθεί ή πρόκειται να δημοπρατηθούν στην Ελλάδα, έργα προϋπολογισμού 20.000.000.000 ευρώ.

Ο κ. Μιχάλης Παπαστεργίου Αντιπρόεδρος της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ – Προϊστάμενος Τμήματος Κατασκευών Συγκοινωνιακών Έργων της Υποδιεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε με θέμα “ο Πολιτικός Μηχανικός ως Δημόσιος Υπάλληλος” , υπογραμμίζοντας τις σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως η μεγάλη γραφειοκρατία, η πολυνομία, οι νομικές επιπτώσεις και ποινικές ευθύνες που συχνά συνοδεύουν το έργο του, οι πιέσεις των αιρετών.

Ο κ. Φώτης Κουβουκλιώτης, Γενικός Γραμματέας της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ και επικεφαλής της Κατασκευαστικής Εταιρείας “Κουβουκλιώτης Ε.Ε.” μίλησε με θέμα “ο Πολιτικός Μηχανικός στον Κατασκευαστικό κλάδο”.  Τόνισε ότι ο κατασκευαστής δεν είναι μόνο Μηχανικός αλλά και επιχειρηματίας και πρέπει να αναπτύξει πολλές δεξιότητες, καθώς μπορεί να ασχοληθεί με όλα τα είδη κατασκευής. Ο ίδιος, όπως και οι περισσότεροι εκπρόσωποι της ειδικότητας, συμπλήρωσε τη σημασία της αγάπης για το αντικείμενο της δουλειάς, ως μυστικού για την επιτυχία. Αναφερόμενος σε ιστορικά στοιχεία του επαγγέλματος, την ουσιαστική ίδρυση του πρώτου Μητρώου Εργοληπτών το 1836, ενώ ο πρώτος σύλλογός τους ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1917.

«RHOE from idea to business and back» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Δημήτριος Κοντοσφύρης, Co-founder & Head of Maritime Εταιρίας RHOE, μεταφέροντας την εμπειρία του επιχειρείν στο πεδίο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι αρκετοί ομιλητές, όπως οι κ.κ. Μπίλλιας και Κουβουκλιώτης, προέτρεψαν τους φοιτητές να τελειώσουν γρήγορα τις σπουδές τους καθώς τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα επαρκούν οι πολιτικοί μηχανικοί για να υποστηρίξουν το πλήθος των έργων που θα εξελίσσονται.

Την εκδήλωση συντονίσε Προεδρείο αποτελούμενο από τους κ. Ηλία Περτζινίδη, Πρόεδρο της “Α” του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Μανώλη Μπελιμπασάκη, Μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ και κ. Κωνσταντίνο Κατάκαλο, επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Δείτε τις εισηγήσεις ΕΔΩ

Comments are closed