Η άνοδος και η πτώση των πόλεων: 6000 χρόνια αστικοποίησης σε ψηφιακό αρχείο

Πηγή εικόνας: Guardian . Photograph: Khaled El-Fiqi/EPA

Πώς εξελίχθηκαν οι πόλεις ανά την υφήλιο σε ένα διάστημα 6000 ετών; Πώς επηρέασε τη σύγχρονη ιστορία η αστικοποίηση; Πώς ακμάζουν και γιατί παρακμάζουν οι πόλεις; Απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα φιλοδοξεί να δώσει μεγάλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Scientific Data.

Σήμερα πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και νέες mega-μητροπόλεις ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Έως σήμερα, μια συνεκτική και ψηφιοποιημένη βάση δεδομένων για την εξέλιξη του παγκόσμιου αστικού πληθυσμού δεν υπήρχε, καθώς τα σχετικά αρχεία των Ηνωμένων Εθνών κάλυπταν μια περιορισμένη περίοδο, μετά το 1950 για την ακρίβεια.

Η νέα έρευνα έρχεται να κλείσει αυτό το κενό καλύπτοντας μια περίοδο από το 3700 πΧ μέχρι το 2000 μΧ.

“Σε γενικές γραμμές η έρευνα αυτή μας βοηθά να δούμε την ανθρώπινη διάδραση με το περιβάλλον” λέει η επικεφαλής συγγραφέας Meredith Reba από τη Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών και Δασολογίας του Yale και προσθέτει: “μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί συγκεκριμένοι οικισμοί αναπτύχθηκαν και άκμασαν κατά τη χρονική στιγμή που το έκαναν”. Τα δεδομένα που προέκυψαν, τα οποία είναι διαθέσιμα δωρεάν ΕΔΩ, χαρακτηρίζονται ώς ένα πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε τη γεωγραφική κατανομή των αστικών πληθυσμών στη διάρκεια της ιστορίας.

Καθώς τα δεδομένα αυτά χαρτογραφούνται, προκύπτουν συγκεκριμένα  patterns: για παράδειγμα γίνεται αισθητό ότι οι πιο πρώιμες πόλεις  βρίσκονται όλες σε παρόμοιο γεωγραφικό μήκος, γεγονός που ίσως αναδεικνύει συσχετισμούς του κλίματος με τις πρώιμες φάσεις τη αστικοποίησης.

Πολλά αστικά κέντρα ξεπήδησαν έπειτα από εκείνα τα πρώτα, αλλά έως το 1800 μόλις το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε πόλεις. Η παγκόσμια αστικοποίηση επιταχύνθηκε μετά τα μέσα του 19ου αιώνα.

Άρθρο με πληροφορίες από τη βρετανική εφημερίδα ‘Guardian”

Διαβάστε περισσότερα στο πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο ΕΔΩ

Comments are closed