Σαν φρέσκα ψωμάκια πωλήθηκαν πάνω από 200 διαμερίσματα, συνολικής αξίας 140 εκατ. λιρών, σε υπό κατασκευή ουρανοξύστη στο ανατολικό Λονδίνο, μόνο που τα φρέσκα ψωμάκια δεν περιμένεις …36 ώρες στην ουρά για να τα αποκτήσεις, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα 230 διαμερίσματα, αξίας 350.000 έως 1,25 εκατ. λιρών, πωλήθηκαν σε μόλις πέντε ώρες (!), ενώ μεταξύ των αγοραστών ήταν -σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο- και αρκετοί Ελληνες, που αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους στα …πολλά μέτρα πάνω από το έδαφος. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κατασκευάστρια του ουρανοξύστη, Galliard Homes, έκανε πωλήσεις 580.000 λιρών το …λεπτό. Με την ευκαιρία, οι βρετανικές εφημερίδες έκαναν και εκτενείς αναφορές στην εξέλιξη της αγοράς οικιστικών ακινήτων στο Λονδίνο, η οποία δείχνει να “πετάει”.
Και Ελληνες αγοραστές
Το κτήριο Maine Tower, που αναπτύσσεται σε ύψος 41 ορόφων στη δημοφιλή πρώην βιομηχανική περιοχή Canary Wharf, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019. Παρόλο που είναι ακόμη “στα μπετά” η Galliard Homes ανακοίνωσε ότι τα μισά διαμερίσματα αγοράστηκαν από ντόπιους και τα υπόλοιπα από ξένους (κυρίως Ελληνες, Γάλλους και Ιταλούς αλλά και από την Ασία και τη Μέση Ανατολή). Στην πώληση συμπεριλήφθηκαν διαμερίσματα με ένα, δύο και τρία υπνοδωμάτια αλλά όχι οι συνολικά 67 κατοικίες των υψηλότερων ορόφων και τα ρετιρέ, που θα πωληθούν σε δεύτερη φάση.
Ο art-deco πύργος σχεδιάστηκε από τον Rolfe Judd στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την επενδυτική εταιρεία Cain Hoy Enterprises, κοντά στην περιοχή του Frogmore. Το συγκρότημα αποτελεί τμήμα του “κάθετου χωριού” του Canary Wharf, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. λιρών, όπου θα δημιουργηθούν 901 νέες κατοικίες, καθώς και χώροι εμπορικών χρήσεων, που θα φιλοξενηθούν σε πέντε πύργους και δύο νέους δημόσιους χώρους.
Ο διευθυντής πωλήσεων της Galliard Homes, David Galman, δήλωσε (σε ελεύθερη μετάφραση): “Δεν συμβαίνει κάθε μέρα στο Λονδίνο ένας ουρανοξύστης με κατοικίες ουσιαστικά να ξεπουλάει με το καλημέρα. Ο όγκος και η ταχύτητα των πωλήσεων ήταν εκπληκτικά και δείχνουν την πίστη που έχουν οι αγοραστές, τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς, στην προοπτική της αγοράς ακινήτων του Λονδίνου. Σκοπίμως κρατήσαμε τις τιμές ανταγωνιστικές κι επενδύσαμε ΄χοντρά’ σε διαφήμιση και δημόσιας σχέσεις. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους”.
Οι μαζικές αγορές στον Maine Tower ήρθαν μόλις λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη “φρενίτιδα” που είχε προκληθεί σε άλλο ακίνητο του Canary Wharf, όπου επίσης σχηματίστηκαν ουρές υποψήφιων αγοραστών για διαμερίσματα με τιμή εκκίνησης τις 395.000 λίρες.
Κατά 563 δισ. στερλίνες αυξήθηκε σε 5 χρόνια το απόθεμα οικιστικών ακινήτων
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Guardian, η αξία του αποθέματος οικιστικών ακινήτων στο Λονδίνο αυξήθηκε κατά 563 δισεκατομμύρια λίρες ή ποσοστό 61% τα τελευταία πέντε χρόνια και οι developers ‘τρέχουν” για να εξαργυρώσουν την υψηλή ζήτηση: περίπου 54.000 κατοικίες σχεδιάζεται να οικοδομηθούν ή έχουν ήδη χτιστεί σε “καλές” περιοχές του Λονδίνου -και οι περισσότερες από αυτές στοιχίζουν πάνω από 1 εκατ. λίρες.
Μόλις …43 προσιτές οικογενειακές κατοικίες στο ευρύτερο Λονδίνο
Σύμφωνα με το λονδρέζικο κτηματολόγιο (Land Registry), το μέσο σπίτι στο Λονδίνο κοστίζει σήμερα περίπου £476,000. Μόλις τρεις μήνες πριν, ο φιλανθρωπικός οργανισμός “Shelter” εντόπισε μόλις 43 οικογενειακές κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ώς προσιτές (“affordable”).
Οι ξένοι αγοραστές δεν θα επενδύουν για πάντα στο Λονδίνο
Ο εμπειρογνώμων ακινήτων Henry Pryor επισημαίνει ότι οι developers πωλούν σε ξένους αγοραστές προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για να επιταχύνουν την ολοκλήρωση των κτηρίων που κατασκευάζουν. “Για να τα καταφέρουν θα πρέπει να κάνουν κάποιες προπωλήσεις σε ανθρώπους που δεν χρειάζονται υποθήκες -καθώς η υποθήκη έχει διάρκεια ζωής μόνο έξι μηνών. Οι αγοραστές που διαθέτουν μετρητά για τέτοιου είδους ιδιοκτησίες, όμως, συνήθως προέρχονται από το εξωτερικό και γι’ αυτό developers, μεσίτες και δικηγόροι συνήθως νοικιάζουν lobbies ξενοδοχείων σε ξένες πρωτεύουσες για να πουλήσουν αυτό που είναι στην πραγματικότητα μια επένδυση στη στερλίνα μεταμφιεσμένη σε τούβλα και ασβεστοκονίαμα”.
Κατά τον ίδιο ωστόσο, οι αποδόσεις που οι επενδυτές θα μπορούσαν να έχουν μισθώνοντας τέτοιες ιδιοκτησίες σε τρίτους είναι χαμηλές και ίσως αυτή είναι η τελευταία φορά που αγοραστές από το εξωτερικό συρρέουν με αυτόν τον τρόπο για να αγοράσουν ακίνητα στο Λονδίνο. “Οι αγορές κινούνται και θα έρθει η στιγμή που ο διεθνής αγοραστής δεν θα αντιμετωπίζει πλέον με δέος το Λονδίνο και θα πάψει να βλέπει την αξία τού να κατέχει 1100 τετραγωνικά άψυχης ιδιοκτησίας στα χιλιάδες μίλια μακριά από το σπίτι του” καταλήγει.
Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο του Guardian για την αγορά ακινήτων του Λονδίνου και τον Maine Tower
Δείτε ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ που δείχνει για ποια περιοχή του Λονδίνου μιλάμε