Η αστική υγεία στο επίκεντρο έρευνας του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου URBANOME

Το επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να συμμετάσχουν στην έρευνα του URBANOME Project, για τον σχεδιασμό ενός καλύτερου αστικού περιβάλλοντος.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης θα λάβουν δωρεάν τις ακόλουθες προληπτικές ιατρικές εξετάσεις:

Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας

Μέτρηση σύστασης σώματος και αξιολόγηση σωματικών δεικτών

Μέτρηση αρτηριακής πίεσης.

Παράλληλα, θα κληθούν να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στην ποιότητα της ζωής τους στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο όλων των δράσεων του τετραετούς ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου URBANOME H2020 βρίσκεται ο ΠΟΛΙΤΗΣ. Η συμμετοχή βοηθάει στην ανάληψη δράσεων που θα βελτιώσουν τη δημόσια υγεία και στην προαγωγή υγιών προτύπων καθημερινής ζωής στα αστικά κέντρα.

Οι παρακάτω πόλεις δραστηριοποιούνται στο ευρωπαϊκό έργο URBANOME:

Άαρχους – Δανία

Αμπερντίν – Σκωτία

Θεσσαλονίκη και Αθήνα – Ελλάδα

Μιλάνο – Ιταλία

Μαδρίτη – Ισπανία

Μονπελιέ – Γαλλία

Στουτγκάρδη – Γερμανία

Λιουμπλιάνα – Σλοβενία

To ευρωπαϊκό έργο URBANOME θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο των δράσεων και των προτεραιοτήτων του, καθώς δημιουργεί καινοτόμα εργαλεία για την επίλυση προβλημάτων και διαρκή και γόνιμο διάλογο με τους τοπικούς φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους των πολιτών. Η σημασία της συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων είναι η ενεργή συμμετοχή στη δράση, αλλά και στη λήψη αποφάσεων που μας αφορούν.

Στόχος της μελέτης είναι να προσδιοριστεί η έκθεση των πολιτών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, να αναλυθούν οι βιοχημικοί και οι κλινικοί δείκτες του αστικού πληθυσμού και να καταγραφούν οι κοινωνικοοικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που οδηγούν σε ανισότητες στην αστική υγεία.

Mέσω του ευρωπαϊκού έργου URBANOME θα υλοποιηθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις στον αστικό χώρο για την αναβάθμιση και της βελτίωση της δημόσιας υγείας και την προαγωγή υγιών προτύπων καθημερινής ζωής, με έμφαση στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και την καταπολέμηση ανισοτήτων.

Αν είστε άνω των 18 ετών και διαμένετε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για περισσότερο από έναν χρόνο, μπορείτε να λάβετε μέρος στη μελέτη URBANOME.

Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία για τη συμμετοχή. Δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και ελεύθερο για όλους και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ- Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ Αναπτυξιακός ΟΤΑ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Μπορείτε να λάβετε μέρος στην έρευνα ΕΔΩ.

Comments are closed