Η Βαλένθια, Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024

επιμέλεια: Κυριακή Πετρίδου, αρχιτέκτων μηχανικός MSc

Η Βαλένθια(Valencia) βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Ισπανίας, αριθμεί 837.000 κατοίκους και είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η πόλη κέρδισε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2024 που απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των επιτευγμάτων της στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού, της κλιματικής ουδετερότητας, καθώς και της δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς πράσινης μετάβασης. Είναι η πρώτη μεσογειακή πόλη που πέτυχε αυτή την αναγνώριση.

Επιβραβεύτηκαν οι προσπάθειες της πόλης να βελτιώσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών της, μέσω παραγόντων όπως οι πολυάριθμοι χώροι πρασίνου και οι πρωτοβουλίες βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη. Το 97% των κατοίκων της Βαλένθια ζει σε απόσταση 300 μέτρων από πράσινες αστικές περιοχές. Η πόλη έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της φύσης, όπως ο αμμόλοφος Devesa και τα οικοσυστήματα των υγροτόπων. Η Βαλένθια προωθεί  επίσης μια πιο υγιεινή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς παραγωγή τροφίμων μέσω του «Προγράμματος Γειτονιάς και Διατροφής».

Βαλένθια, στο κέντρο της Παλιάς Πόλης (www.travelstyle.gr)

Μια πράσινη πόλη – Πράσινες Υποδομές και Αστική Βιοποικιλότητα

Aerial view of Valencia city, Spain

Το γεγονός ότι η Βαλένθια είναι μια πράσινη πόλη γίνεται άμεσα αισθητό από τον αριθμό των κήπων και των χώρων πρασίνου (σχεδόν πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα), όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να ξεφύγουν από την αστική φασαρία και να απολαύσουν τη φύση χωρίς να φύγουν από την πόλη. Ο κήπος Turia, το μεγαλύτερο γραμμικό αστικό πάρκο στην Ευρώπη, μια εντυπωσιακή διαδρομή εννέα χιλιομέτρων με κήπους και χώρους άθλησης και αναψυχής, διασχίζει την πόλη όπου κάποτε έρεε ο ποταμός Turia. Το Central Park, η νέα πράσινη περιοχή της Βαλένθια με περισσότερα από 100.000 τετραγωνικά μέτρα γης, σχεδιάστηκε από την Αμερικανίδα τοπιογράφο Κάθριν Γκούσταφσον. Σχηματίζει μια τεράστια δομή περιπάτων και υδάτινων μονοπατιών, που συνδέουν διαφορετικούς χώρους μεταξύ τους. Επιπλέον, διατηρεί τα παλιά προστατευόμενα κτίρια του σιδηροδρόμου, που δίνουν στο πάρκο τη γοητεία των παλιών σιδηροδρομικών σταθμών.

Jardin del Tùria (www.visitvalencia.com)

Η Βαλένθια έχει μια εξαιρετική φυσική κληρονομιά. Εκτός από τα προαναφερθέντα «Jardin del Tùria» και «Parc Central», τα οποία λειτουργούν ως οι κύριοι πνεύμονες πρασίνου της πόλης, η Βαλένθια προσφέρει επίσης εκατοντάδες τοπικά πάρκα, που επιτρέπουν σε περισσότερο από το 70% των πολιτών της να έχουν έναν χώρο πρασίνου σε λιγότερο από πέντε λεπτά με τα πόδια από το σπίτι, όπως ο κήπος Monforte, και οι νέες εσπλανάδες που έχουν ενσωματωθεί πρόσφατα στον αστικό χώρο. Η πόλη έχει επί του παρόντος 7,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, αλλά έχει θέσει ως στόχο να φτάσει τα 10 τετραγωνικά μέτρα έως το 2030.

Jardín de Monforte (www.visitvalencia.com)

Μια πόλη με δύο φυσικά πάρκα

Η Βαλένθια δεν διαθέτει μόνο πολλούς χώρους πρασίνου στο αστικό κέντρο, αλλά και δύο φυσικά πάρκα στην περιφέρειά της, εύκολα προσβάσιμα με τη δημόσια συγκοινωνία ή με ποδήλατο. Το Φυσικό Πάρκο Albufera είναι μια πραγματική όαση μόλις μισή ώρα από την πόλη, όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα χιλιάδες πουλιά που συχνάζουν στους σημαντικούς υγροτόπους της κάθε χρόνο. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα διαφορετικά οικοσυστήματα του σε διαδρομές με τα πόδια ή με ποδήλατο ή να χαλαρώσουν σε μια βόλτα με βάρκα και να ολοκληρώσουν τη βόλτα τους με τη δοκιμή μιας παραδοσιακής παέγιας της Βαλένθια, ανάμεσα στους ορυζώνες  που δημιούργησαν αυτό το πιάτο.

Ακολουθώντας την πορεία του ποταμού Turia αναπτύσσεται το Φυσικό Πάρκο Turia, πάνω από 8.000 στρέμματα μεσογειακού δάσους, το οποίο είναι προσβάσιμο με τα πόδια, με ποδήλατο ή με άλογο. Τους πιο ζεστούς μήνες είναι ιδανικός χώρος για ξεκούραση στη σκιά των πεύκων ή για μια βουτιά στις φυσικές του πισίνες. Σε μικρή απόσταση από την πόλη υπάρχουν αυθεντικοί φυσικοί παράδεισοι, όπως οι μικρές πόλεις, που αποτελούν αποθέματα βιόσφαιρας ή περιοχές χωρίς φωτορύπανση.

Φυσικό Πάρκο Albufera (https://economia3.com

Φυσικό Πάρκο Turia’s (https://www.manisesturismo.es

Το ντουλάπι του κόσμου

Στη Βαλένθια υπάρχει και ένας άλλος χώρος πρασίνου υπερτοπικής σημασίας όχι μόνο για τους κατοίκους της Βαλένθια, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο: η Huerta ή «l’Horta de València» ένας από τους σημαντικότερους οπωρώνες στην Ευρώπη.  Γύρω από την πόλη υπάρχουν περισσότερα από 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα χωραφιών και εύφορης γης, γόνιμων οπωρώνων φρούτων και λαχανικών κορυφαίας ποιότητας που εξάγονται, αλλά και τροφοδοτούν τις τοπικές αγορές και τα εστιατόρια, που προσφέρουν την αυθεντική τοπική κουζίνα με εποχικά προϊόντα που δύσκολα    αφήνουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτός  είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η πόλη ονομάστηκε Πρωτεύουσα του Βιώσιμου Αστικού Τροφίμου το 2017.

La Huerta, η εύφορη περιοχή της Βαλένθια που περιλαμβάνει όλα τα χωράφια τα οποία ποτίζονται από τα αρδευτικά κανάλια του ποταμού Turia (www.hortaviva.net)

Παραδοσιακή παέγια της Βαλένθια (www.hortaviva.net)

Πράσινη Κινητικότητα

Οι συγκοινωνίες είναι επίσης πράσινες στη Βαλένθια. Η μετακίνηση στην πόλη είναι εύκολη χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά ακόμα καλύτερα, το ποδήλατο. Με ένα πρακτικά επίπεδο έδαφος  και περισσότερα από 200 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στον κήπο «Jardín del Túria», η μετακίνηση με ποδήλατο είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος για την πρόσβαση στα αξιοθέατα και σε όλες τις περιοχές της πόλης.  Αλλά και οι πεζοί μπορούν να απολαύσουν ένα δίκτυο πεζόδρομων 94 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων νέων χώρων στην Plaza de la Reina, την Plaza del Ayuntamiento και την Plaza de Brujas, μεταξύ Mercado Central και La Lonja.

Plaza del Ayuntamiento – Εορτασμός της Ημέρας Ποδηλάτου (www.valencia.es)

Για το 2024, που η πόλη θα είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το σύνθημα «Μαζί, σε αποστολή (On a mission together)» τονίζει τη σημασία της συμμετοχής των κατοίκων στην προσπάθεια της πόλης να αντιμετωπίσει  αποτελεσματικά τις περιβαλλοντικές και τις κοινωνικές προκλήσεις. Πάνω από 400 δραστηριότητες και εκδηλώσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σε όλους τους τομείς της πόλης, που απευθύνονται τόσο στο εξειδικευμένο κοινό στη βιωσιμότητα, την παραγωγή και τις επιχειρήσεις, όσο και στους  κατοίκους της Βαλένθια. Σκοπός είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την τριπλή κρίση της ρύπανσης, της απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής και να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της.

Comments are closed