της Μαρίας Λαμπρίδη*
Είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο κόσμος μας αλλάζει. Ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς ενώ ταυτόχρονα οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται. Η ανθρώπινη δραστηριότητα συνεχίζει να υποβαθμίζει το περιβάλλον και τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αισθητά σε όλους μας. Κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια αλλά και η έλλειψη εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης όχι μόνο δεν εξαλείφονται, αλλά γίνονται ακόμα πιο έντονα.
Στα χρόνια της γενικευμένης αυτής κρίσης (οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής) που βιώνει ο πλανήτης μας η στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη μοιάζει πλέον μονόδρομος.
Προς αυτή την κατεύθυνση ένα συνέδριο στις 16 Μαΐου μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε όλοι τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη. Ανάπτυξη «……που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παρόντος χωρίς να υπονομεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ανταποκριθούν στις δικές τους» σύμφωνα με τον πλέον διαδεδομένο ορισμό που έθεσε το Brundtland Commission (1987).
Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (το πρώτο του είδους του στη χώρα μας) διοργανώνεται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και συγκεκριμένα από μια ομάδα φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Βιωσιμότητας (MSc in Environmental Management & Sustainability) που ονομάζονται «Students for Sustainability» σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Μη-Κυβερνητική Οργάνωση Friedrich Ebert Stiftung και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κύριος σκοπός του Συνεδρίου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης πάνω σε θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας του πλανήτη μας, καθώς και η προώθηση στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης.
Το συνέδριο πλαισιώνεται από ένα πάνελ διακεκριμένων ομιλητών όπως ο Pr. Franz Josef Radermacher (Καθηγητής Πληροφορικής του Ulm University και συνιδρυτής του Global Marshall Plan), ο Pr. Dick van den Hout (Καθηγητής στο τμήμα Ποιότητας του Περιβάλλοντος και επιστήμονας του ΤΝΟ-Netherlands Organization of Applied Scientific Research), o κ. Γεώργιος Δρακόπουλος (Ειδικός Σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού), ο κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος (Πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ECOCITY) καθώς και η κ. Ζωή Καντουνάτου (Events and Community Manager στο Power of Youth του Ηνωμένου Βασιλείου). Οι ομιλητές θα καλύψουν θέματα όπως:
- Ιστορία και εξέλιξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς και οι τρεις πυλώνες από τους οποίους αποτελείται (Οικονομία, Κοινωνία, Περιβάλλον).
- Ποιότητα Αέρα και Ποιότητα ζωής: Αλληλοσυνδεόμενες έννοιες.
- Πως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συνδέεται με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Τουρισμός : Είναι εργαλείο ή απειλή για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη;
- Η Βιώσιμη Ανάπτυξη ως εργαλείο εξάλειψης της νεανικής ανεργίας.
Παράλληλα με τις ομιλίες του Συνεδρίου θα γίνει και η παρουσίαση του πρώτου Ελληνικού Εγχειριδίου για τη Βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης θα λάβουν χώρα σειρά «εργαστηρίων» που θα παρουσιάζουν την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στην Ελληνική επικράτεια. Στόχος των διοργανωτών είναι ένα Συνέδριο βασισμένο στα ιδεολογικά στοιχεία της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Για αυτό το λόγο θα γίνει προσπάθεια εφαρμογής καινοτόμων και πρακτικών λύσεων κατά τη διοργάνωση του συνεδρίου με έμφαση στη στήριξη των τοπικών παραγωγών και της τοπικής κοινότητας αλλά και στη συνολική μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του Συνεδρίου.
Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι για την πρόοδο και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας , των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν και ταυτόχρονα για την προστασία του πλανήτη μας, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια στροφή από τη μέχρι τώρα κουλτούρα, η οποία επιβάλει την αντιμετώπιση των πραγμάτων μόνο σε ατομικό επίπεδο, και να συνεργαστούμε ώστε επιτύχουμε μια ανάπτυξη που θα είναι πραγματικά βιώσιμη. Ο κλάδος των μηχανικών μπορεί να συνεισφέρει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η γη μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε κατάσταση. Με την καταστροφή της εμείς είμαστε αυτοί που θα υποφέρουν και φυσικά τα παιδιά μας. Όταν επιλέγουμε την πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη επιλέγουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για μας και τις μελλοντικές γενιές.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο θα βρείτε εδώ
*Η Μαρία Λαμπρίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2010 και έκτοτε εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας. Είναι μέλος της Μόνιμη Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Αυτή την περίοδο είναι φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Είναι μέλος της ομάδας «Students for Sustainability» και της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Τα επώνυμα άρθρα απηχούν τις γνώμες και τις απόψεις των συντακτών τους και όχι αναγκαστικά τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ