Η ΔΕ/ΤΕΕ για τις εξαγγελίες αλλαγής του τρόπου θέρμανσης στα κτίρια

Τον προβληματισμό της σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που αφορούν στην επιδότηση για την αλλαγή του τρόπου θέρμανσης, από αέριο σε πετρέλαιο, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Επισημαίνει ότι προκύπτουν προβλήματα στην εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης που στοχεύει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις  και ότι προσκρούει στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο κατασκευής κτιρίων.

Η ΔΕΕ/ΤΕΕ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχεδιάζεται να δοθεί επιδότηση για την αλλαγή του τρόπου θέρμανσης από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, «σηματοδοτώντας μία σημαντική στροφή στην ακολουθούμενη πολιτική. Ταυτόχρονα όμως εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση κατασκευής υποδομής φυσικού αερίου στα νέα κτίρια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εκφράζει τον προβληματισμό της για την αντίφαση αυτή και καλεί τους αρμόδιους φορείς να συντονίζουν τις ενέργειές τους σε τόσο κρίσιμα ζητήματα προκειμένου να ακολουθείται κοινή στρατηγική και οι προωθούμενες παρεμβάσεις να είναι ολοκληρωμένες και σε κοινή κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες αφορούν σε αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 70%, με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και “μπόνους” για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου. 

Comments are closed