Η Ελλάδα τρίτη στην Ευρώπη στο ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής από φ/β

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (SolarPower Europe), ήταν το 2022 τρίτη στην Ευρώπη σε ότι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά (πίσω από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία), με ποσοστό τριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ήταν δέκατη στον κόσμο ως προς την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο, με 524 W/κάτοικο. Το 2022, τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν το 39% της ηλεκτρικής κατανάλωσης όλων των νοικοκυριών της χώρας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική δημοσίευση του Συνδέσμου, τα φωτοβολταϊκά είναι η πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με πάνω από 60.000 εγκατεστημένα συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώρα. Είναι πλέον και η πιο φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων να έχει πέσει κατά 90% από το 2009 έως σήμερα.

Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2022 αποσοβήθηκε η έκλυση 4,4 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή είναι η ποσότητα CO2 που εκλύουν 3,77 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα που το καθένα κάνει κατά μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με αυτό που θα είχαμε αν φυτεύαμε 113 εκατομμύρια κωνοφόρα ή αντίστοιχα 69 εκατομμύρια φυλλοβόλα δέντρα εντός του αστικού ιστού και τα αφήναμε να μεγαλώσουν για μια δεκαετία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Comments are closed