Το ολοένα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος που βαραίνει οικογενειακό και κρατικό προϋπολογισμό, και ο κίνδυνος να κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου βρέθηκαν στο επίκεντρο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στις αποφάσεις για τον αδιάλειπτο ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εξήγησε ότι έχουμε τη δυνατότητα να απεξαρτηθούμε από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και την ολοκλήρωση των έργων FSRU στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη. Τα έργα για την προσθήκη μίας επιπλέον πλωτής μονάδας αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα, σημείωσε ότι μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε 6 με 10 εβδομάδες. Αναφερόμενος στην επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των μονάδων Άγιος Δημήτριος 5 και Μελίτη έως το 2025 και για την Πτολεμαΐδα 5, είπε πως ενδέχεται να λειτουργήσει με καύσιμο τον λιγνίτη έως το 2028. Για τις ΑΠΕ είπε ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ και το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέφερε μάλιστα ότι, από 400 – 500 MW που συνδέονταν κάθε χρόνο την περίοδο 2015-2019, το 2021 συνδέθηκαν νέα έργα 1.000 MW και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 2.000 MW. Ανέφερε επίσης ότι, έως τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο
Από την πλευρά της η γ.γ. το ΥΠΕΝ κ. Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε ότι σύντομα ολοκληρώνεται και θα τεθεί σε διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο. Περιλαμβάνει πάνω από 30 μέτρα τα οποία αφορούν στην παραγωγή και διανομή υδρογόνου και ανανεώσιμου αερίου, στη χρήση υδρογόνου και βιοαερίου, στο θεσμικό πλαίσιο (το οποίο δεν υπάρχει και πρέπει να διαμορφωθεί), στην έρευνα και την καινοτομία ενώ, όπως τόνισε, ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν είναι και η διεθνής και γεωπολιτική διάσταση. Ανέφερε ότι έχουν αναπτυχθεί τρεις διακριτές φάσεις στο ελληνικό σχέδιο. Η πρώτη φάση αφορά στην περίοδο 2022-2027, μια περίοδος όπου «θα υπάρχει αβεβαιότητα και υψηλό κόστος στη χώρα ενώ δεν θα υπάρχουν υποδομές. Σε αυτό το διάστημα θα χρειαστούν κρατικές ενισχύσεις για να αναπτυχθούν οι υποδομές υδρογόνου», σημείωσε. Η δεύτερη φάση αφορά στο διάστημα 2027-2030 όπου θα αρχίσουν να υλοποιούνται πιλοτικά έργα στη χώρα με το ρόλο του κράτους να παραμένει κομβικός με έμφαση στα κίνητρα (φορολογικά και ενισχύσεις) αλλά και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η τρίτη φάση αφορά στο διάστημα 2027-2030 όπου «θα δούμε τις κρατικές ενισχύσεις και τα κίνητρα να υποχωρούν γιατί τότε η αγορά του υδρογόνου θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία», σημείωσε η κ. Σδούκου.
Περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ
Στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης που όπως είπε πρέπει να δοθεί έμφαση στα έργα διασυνδέσεων και αποθήκευσης. Σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW. Με τα νέα έργα διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, μέσω επενδυτικού προγράμματος 5 δισ. ευρώ, ο ικανός ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ, θα είναι μέχρι 29 GW μέχρι το 2030, ανάλογα με το χωροταξικό σχεδιασμό της Πολιτείας. Σύμφωνα με όσα είπε, ακόμη και με την επέκτασή του ως το 2030 δε θα μπορεί να σηκώσει το σύνολο των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα. Σχετικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία, δρομολογείται δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία και η χώρα μας συμβάλλει στις διεθνείς διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο. «Παράλληλα εξετάζουμε δύο νέες διασυνδέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία, ενώ θα αναβαθμίσουμε την υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης,
Τις αλλαγές που έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, περιέγραψε ο κ. Ντίνο Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας στην Mytilineos. Όπως είπε, αυτό που έχει συμβεί έχει φέρει μια ανωμαλία που κανείς δεν το είχε προβλέψει και δεν είχε προετοιμαστεί. Σημείωσε ότι αναμένεται να επιδοτηθούν σημαντικά τα έργα αποθήκευσης. Σχετικά με τις ΑΠΕ, εξήγησε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ, υπάρχουν 10.000 άδειες ΑΠΕ με όρους σύνδεσης αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να διασυνδεθούν.
Στην ανάγκη για ηλεκτρικά δίκτυα αναφέρθηκε και ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης). Όπως είπε σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ενώ ο ρυθμός εγκρίσεων αιτημάτων κινείται με ταχύτατους ρυθμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ΔΑΠΕΕΠ αυτή τη στιγμή υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις για 6,7 GW έργων ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 4,8 GW τα τελευταία δύο χρόνια.
«Πράσινο» φως για την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου
Με στόχο την απεξάρτηση από τη Ρωσία, ο Πρωθυπουργός άναψε το «πράσινο» φως για την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη που είχε στις αρχές της εβδομάδας στην έδρα της ΕΔΕΥ, έθεσε ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.
Εξήγησε ότι με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.
Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.