Η “επανένταξη” της περιοχής των παλαιών σφαγείων στη ζωή της Θεσσαλονίκης

Στα παραλειπόμενα της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, αξίζει να συμπεριληφθεί το γεγονός, ότι  η συνάντηση του με τη διοίκηση του ΣΒΕ και τους υπουργούς ΥΠΕΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε σε ένα κτίριο πραγματικό «στολίδι» για την πόλη, όπου μόλις τον περασμένο Ιούνιο, μεταφέρθηκε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

Τα νέα εντυπωσιακά του γραφεία συνολικής έκτασης 850 τμ, με κόστος κτιριολογικού προγράμματος που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ, μετέτρεψαν ένα κρυμμένο και παντελώς αναξιοποίητο κτίριο του δήμου Θεσσαλονίκης, σε στοιχείο ανάδειξης του μνημειακού κτιρίου των Σφαγείων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διαμόρφωση του χώρου, που έχει μισθωθεί για πάνω από 10 χρόνια από τον δήμο Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα ελληνικών βιομηχανιών.

Το παλαιό κτήριο κερδοσκοπικού ελέγχου, που είχε ανεγερθεί το 1964, είχε παραχωρηθεί για την εγκατάσταση του ΣΒΕ μέσω της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β.Ελλάδος (που συστάθηκε από τον ΣΒΕ και ανέλαβε την αξιοποίηση του κτιρίου) για την εκπλήρωση των σκοπών της: τη προβολή της υγιούς επιχειρηματικότητας, τη προώθηση της βιομηχανίας, τη προβολή και διάδοση των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, τη δημιουργία ειδικών γραφείων για τη σύνδεση της βιομηχανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, κ.α.

Σε ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 9.018 τμ και στη δομημένη επιφάνεια των 850 τμ, στεγάζονται γραφεία διοίκησης, γραφεία υπηρεσιών, ένας πολυχώρος εκπαίδευσης και προβολών, δύο αίθουσες συνεδριάσεων, πέντε χώροι εκδηλώσεων με εντευκτήριο και έξι βοηθητικοί χώροι.

Έτσι ολοκληρώνεται η επανένταξη του συγκροτήματος των παλαιών σφαγείων στην κοινωνική ζωή της πόλης, καθώς το νέο κτίριο του ΣΒΕ γειτνιάζει με  το διεθνές κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της αμερικανικής Cisco στο ανακαινισμένο κυρίως κτίριο των Παλαιών δημοτικών Σφαγείων.

Το κέντρο είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο από συνεργάτες, εκπροσώπους εταιρειών και δημοσίων φορέων που θέλουν να δουν στην πράξη τη λειτουργία λύσεων που οδηγούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως και από όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM, ρομποτικής ή και να εγγραφούν στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy.

Στο κέντρο φιλοξενούνται επίσημοι συνεργάτες του δικτύου της Cisco, οι οποίοι με τη συνδρομή στελεχών της εταιρείας, παρουσιάζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, πλήθος λύσεων και εφαρμογών ψηφιακού μετασχηματισμού.

Οι λύσεις που είναι διαθέσιμες άμεσα προς επίδειξη στους επισκέπτες του Κέντρου, είναι:

1.    Λύσεις Έξυπνης Πόλης – Smart Parking – Smart Lighting – Smart Waste management – Environmental monitoring – Urban mobility – City platform – Smart metering (water & gas)

2.    Ασφαλείς πόλεις και κυβερνοασφάλεια – Λύσεις ασφάλειας για πόλεις – και ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας σε επιχειρήσεις και  δημόσιους φορείς

3.    Επιχειρησιακή και Επιχειρηματική Συνέχεια – Τηλεϊατρική – Απομακρυσμένες υπηρεσίες υγείας – Υποστήριξη ασθενών στο σπίτι – Λύσεις διαχείρισης πανδημίας (COVID-19) – Τηλε-εκπαίδευση – Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση – Απομακρυσμένη συνεργατικότητα – Τηλεργασία – Λύσεις απομακρυσμένης εργασίας με ασφαλή τρόπο – Λύσεις και εργαλεία συνεργατικότητας για απομακρυσμένη εργασία

4.    Συστήματα Γεωργίας Ακριβείας – Απομακρυσμένη παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών – Υπηρεσίες κλίματος και πρόγνωσης καιρού – Λύσης υψηλής ακρίβειας εξατομικευμένης συμβουλευτικής

5.    Ηλεκτροκίνηση, Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων, κτλ – Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες) – Ηλεκτρικοί φορτιστές  -Λύσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων.

Comments are closed