ΟΚ. έφτιαξες την επιχείρησή σου ή έπιασες μια υψηλόβαθμη δουλειά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Έλα όμως, που τα πράγματα ήρθαν έτσι, ώστε όλα πήγαν ανάποδα, έχασες τα πάντα και βρίσκεσαι στο σημείο από που ξεκίνησες, αν όχι σε χειρότερο… Μπορεί το παραπάνω σενάριο να ακούγεται τρομαχτικό, αλλά ίσως τελικά να σου βγει σε καλό, στη λογική του “Απότυχε γρήγορα και ξαναπροσπάθησε”.
Οι Oracle είναι ένα “brain trust”, στο οποίο κάποιος μπορεί να συμμετάσχει μόνο κατόπιν πρόσκλησης από άλλο μέλος, και στο οποίο μέλη είναι οι κορυφαίοι επιχειρηματίες του κόσμου, παρέχοντας συμβουλές και στρατηγικές επιτυχίας. Πολλοί εξ αυτών λοιπόν ξεκίνησαν από το μηδέν …πάνω από μια φορά είτε επειδή έχασαν την επιχείρησή τους είτε επειδή απολύθηκαν και σού περιγράφουν τι θα έκαναν αν τα έχαναν όλα και πάλι (ΟΚ, μιλάνε για τις ΗΠΑ, εδώ στην Ελλάδα θέλει λίγο παραπάνω κουράγιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι συμβουλές είναι χρήσιμες)…
1. Κάλυψε το νοίκι σου και μετά ξεκίνησε μια νέα επιχείρηση
Αυτό τουλάχιστον προτείνει η Barbara Corcoran, ιδρύτρια του “The Corcoran Group’ και “shark” στο “Shark Tank του ABC” (σ.σ. τηλεοπτική εκπομπή όπου εκατομμυριούχοι επενδυτές ακούν επίδοξους επιχειρηματίες να τους περιγράφουν την ιδέα τους, σε μια προσπάθεια να βρουν κεφάλαια για να τη χρηματοδοτήσουν). “(Αν έχανα τα πάντα) θα έμπαινα σε μια πολλά υποσχόμενη επιχείρηση και θα άρχιζα να πουλάω για λογαριασμό της, γιατί σε αυτό είμαι καλή. Το ίδιο λεπτό που θα μπορούσα να καλύψω το νοίκι μου, θα ξεκινούσα μια νέα επιχείρηση. Δεν θα είχε μεγάλη σημασία αν αυτή η επιχείρηση ήταν ένας πάγκος που πουλάει Hot dog στη γωνία ή μια τεχνολογική startup, αρκεί να πίστευα σε αυτή με όλη μου την καρδιά” λέει.
2. Θα πόνταρα στο blockchain
“Η τεχνολογία του blockchain (μάθε τι ακριβώς είναι σε αυτό το ΒΙΝΤΕΟ) επιταχύνει τις συναλλαγές, μειώνει τα κόστη και περιορίζει την πιθανότατα απάτης. Σκέψου το σαν ένα ΄κατάστιχο’ που ουδείς μπορεί να χειραγωγήσει. Ολα τα δεδομένα είναι πλήρως διαφανή. Αν έπρεπε να έχω ένα mantra πάνω στο οποίο θα ξαναχτίσω μετά την καινούργια μου αρχή, θα ήταν “Προώθησε την ελευθερία με κάθε κόστος” (Promote freedom at all costs” λέει ο Tim Draper, ιδρυτικός εταίρος της DFJ.
3. Διάβασε ιστορία και περιέβαλε τον εαυτό σου με φίλους
“Πρώτα, θα διάβαζα ιστορία. Χωρίς αίσθηση της ιστορίας, αισθάνεσαι θαρρείς κι αυτό που σου συμβαίνει είναι κάτι […]το οποίο ουδείς αναγκάστηκε να διαχειριστεί μέχρι σήμερα. Κατανόησε τις μεγάλες πτώσεις από τις οποίες άλλοι έχουν ανακάμψει. Θα υπάρξουν κορυφές και πεδιάδες. Όταν βρίσκεσαι στις πεδιάδες, μην απομονώνεσαι […] Όσο άσχημα και αν είναι τα πράγματα, κάνε το ..τεστ της κηδείας. Αν στην κηδεία σου πιστεύεις ότι θα εμφανιστούν για το ύστατο χαίρε τουλάχιστον 150 άνθρωποι, είσαι ΟΚ. Το δίκτυο που σε περιβάλλει είναι ένα εξαιρετικό δίχτυ ασφαλείας. Πολλά επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακάμψεις από την κατάθλιψη και το άγχος” λέει ο Tai Lopez, επενδυτής και σύμβουλος σε πολλές πολυεθνικές, ο οποίος έχει χτίσει μια online αυτοκρατορία με ..οχταψήφια έσοδα.
4. Πέρασε τρεις μέρες …θρηνώντας, μετά άρχισε να σχεδιάζεις το comeback σου
“Εχω αποτύχει τόσες φορές σε επιχειρήσεις, ώστε η καινούργια αρχή είναι κάτι οικείο για εμένα. Δίνω στον εαυτό μου τρεις μέρες να θρηνήσει για την απώλεια μιας επιχείρησης ή για μια μείζονα αποτυχία. Μετά θα κάνω ένα σχέδιο για το πώς θα δημιουργήσω το κεφάλαιο και την υποδομή για την επάνοδό μου στα πράγματα. Βάζω υπενθυμίσεις πολλές φορές την ημέρα, για να είμαι υπ΄ατμόν για την εκτέλεση του νέου σχεδίου μου” επισημαίνει ο Com Mirza, CEO της Mirza Holdings και του”The $500 Million Man”, που απέτυχε διαδοχικά σε οκτώ επιχειρήσεις και σήμερα ελέγχει …a nine-figure empire.
5. Κάνε την καταστροφή ευκαιρία
“Αυτό μου συνέβη όντως πριν από 20 χρόνια, οπότε δεν χρειάζεται να φανταστώ κάτι. Στην ουσία, με κλώτσησαν έξω από μια εταιρεία, την οποία βοήθησα να αναπτυχθεί κατά 300%. Οταν αυτή η μεγάλη απώλεια μου συνέβη, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσει τη δική μου επιχείριση και να είμαι κύριος της μοίρας μου. Ποτέ δεν έχασα την πίστη στις ικανότητές μου. Εστίασα στην ικανότητά μου να κάνω τα πράγματα σωστά. Κράτησα θετική σκέψη και χρησιμοποίησα αυτό το αρνητικό γεγονός για να ωθήσω τον εαυτό μου να σκέφτεται με “μεγαλύτερο” τρόπο (think bigger είναι ο αγγλικός όρος που είναι δύσκολο να μεταφραστεί) από ό,τι ποτέ” επισημαίνει ο Jim Mathers, CEO της North American Energy Advisory, Inc.
6. Δικτυώσου σαν τρελός-ή
“Μάθε ποιος είναι στη ‘φυλή’ σου. Αναγνώρισε τις αξίες σου και κάνε μια λίστα ερωτήσεων που θα σε βοηθάει να αποφασίσεις αν κάποιος μοιράζεται το όραμά σου. Μετά ξόδεψε όσα λιγότερα γίνεται για να παρακολουθήσεις όσα περισσότερα events γίνεται, προκειμένου να έρθεις σε επαφή με ομάδες ανθρώπων που μπορεί να σε βοηθήσουν. Μην διστάσεις να καθίσεις στο Lobby χωρίς άδεια εισόδου -πιθανότατα θα αποκτήσεις μία όταν γνωρίσεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Να είσαι άφοβος-η και να μιλάς με όλους. Φτάσε σε ένα event στις 7 το πρωί και αν χρειαστεί μείνε μέχρι τη μία το βράδυ προκειμένου να γνωρίσεις ένα ακόμη άτομο. Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια” τονίζει ο Craig Handley, συνιδρυτής και CEO της ListenTrust.
Άρθρο με πληροφορίες από το entrepreneur.com
Διάβασε και τα 11 tips ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)