Η Θεσσαλονίκη έχει 5 φορές τον πληθυσμό της Τσατανούγκα. Αλλά αυτή έχει innovation district

Πηγή φωτογραφίας: Ron Cogswel, creative commons

Πηγή φωτογραφίας: Ron Cogswel, creative commons

Στους πρόποδες των Απαλάχιων Ορέων, η μικρή πόλη Τσατανούγκα (Chattanooga), που σχετικά πρόσφατα στην ιστορία της αντιμετώπισε την ύφεση όταν ο μεταποιητικός τομέας της άρχισε να φθίνει αγρίως, χτίζει αργά αλλά σταθερά το δικό της success story. Η Τσατανούγκα, που διεκδικεί τον τίτλο της πόλης με τις πιο γρήγορες και πιο φθηνές ευρυζωνικές συνδέσεις στο δυτικό ημισφαίριο, έχει καταφέρει να προσελκύσει κεφάλαια, ταλέντα και βιομηχανικές επιχειρήσεις, πλασάροντας τον εαυτό της ώς hub καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Και φαίνεται πως είναι τέτοιο. Μάλιστα πλέον σχεδιάζει και το δικό της “συνοικία” καινοτομίας (innovation district) στο κέντρο της.

Η συνοικία της καινοτομίας δεν είναι …καινοτομία της Τσατανούγκα, αφού innovation districts, με clusters ταλέντων, νεοφυών και καθιερωμένων επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολιτιστικών οργανισμών, βλέπουμε σε ολοένα περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο, από τη Βοστόνη μέχρι τη Βαρκελώνη. Συνήθως όμως, δεν βλέπουμε συνοικίες καινοτομίας σε μικρές πόλεις, όπως η Τσατανούγκα, η οποία έχει πληθυσμό κάτω των 200.000 κατοίκων και το έχει βάλει στόχο να γίνει η πρώτη πόλη του μεγέθους της στις ΗΠΑ, που διαθέτει το δικό της innovation district. Κι από ό,τι φαίνεται, θα τα καταφέρει.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του TechInsider, από όπου “ψαρέψαμε” το άρθρο, το παράδειγμα της Τσατανούγκα σε σχέση με το πώς ανέπτυξε την καινοτομία, μας δίνει μερικά καλά παραδείγματα, για το τρόπο με τον οποίο οι μικρές πόλεις μπορούν να ποντάρουν σε τέτοιες δομές και υποδομές. Εδώ απλά θα τα αναφέρουμε -δεν θα τα αναλύσουμε- αλλά παρακάτω υπάρχει το link, στο οποίο ο αρθρογράφος παραθέτει όλο το σκεπτικό του. Τι προτείνει λοιπόν;

  1. Προτεραιοποίηση συνεργασιών, π.χ. μεταξύ εταιρειών, φορέων και μη κυβερνητικών οργανισμών
  2. Μεγάλα οράματα, αλλά ρεαλιστικές προσεγγίσεις
  3. Φορείς-”άγκυρες” που λειτουργούν σαν καταλύτες (πχ, πανεπιστήμια, ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις, διαχειριστές πολιτιστικών θέλγητρων της περιοχής)
  4. Ανάπτυξη υποδομών όχι μόνο για το ζην, αλλά και για το ευ ζην (πχ, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, χώροι άθλησης)
  5. Ακριβής προσδιορισμός του τι θεωρούμε “συνοικία καινοτομίας” με σωστές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του real estate και τις χρήσεις γης.

Άρθρο με πληροφορίες από το TechInsider

Για περισσότερα, “μπείτε” ΕΔΩ

Comments are closed