Η ιστορία της νύχτας: oι πόλεις μεταξύ 2 και 5 το πρωί

lifoΔεν συνηθίζουμε να φιλοξενούμε στο μπλογκ του ΤΕΕ/ΤΚΜ άρθρα από ελληνικές ιστοσελίδες (καθώς -είπαμε- στόχος είναι μέσω του ιστολογίου αυτού να βλέπουμε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, αντί να αναμασούμε δυστυχώς την εγχώρια επικαιρότητα και να μιζεριάζουμε), αλλά με το συγκεκριμένο της Lifo, ο πειρασμός ήταν …ακατανίκητος.

Το άρθρο αναφέρεται σε μια καλτ ταινία του 1978, την οποία γύρισε ο  Ελβετός σκηνοθέτης Clemens Klopfenstein. Η ταινία αποτελεί μια ασπρόμαυρη καταγραφή των ευρωπαϊκών πόλεων στο σκοτάδι (τραβήχτηκε 2-5 τα ξημερώματα) από τη Βασιλεία μέχρι το Μπέλφαστ.

“Ήσυχο και στοχαστικό, το φιλμ αποτυπώνει μία απόκοσμη αίσθηση των αστικών τοπίων σα να πρόκειται για εγκαταλελειμμένα κινηματογραφικά σκηνικά στα οποία η έρημη αρχιτεκτονική κατακλύζει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας. Η μόνη διαβεβαίωση ότι δεν είμαστε σε μία ατελείωτη μηχανική μητρόπολη είναι η υποψία της πρωινής δραστηριότητας: ένα μεγαθήριο που βυθίζεται σ’ένα σκοτεινό χωριό, ένα σμήνος πουλιών στο φως της αυγής” γράφει η Lifo.

Το όλο “πράγμα” υπογραμμίζεται από ένα όμορφο σάουντρακ “γραμμένο” από λάμπες του δρόμου που σιγομουρμουρίζουν, ρέγκε και τον θόρυβο των θωρακισμένων αυτοκινήτων στο Μπέλφαστ.Ένας παράξενος και σαγηνευτικός συνδυασμός ονείρου, πραγματικότητας και επιστημονικής φαντασίας.(Στο 00:38:00 είναι και η Αθήνα. Σε ένα καφενείο που ξενυχτάει, ακούγεται από μακρυά το “Αγάπη μέσα στην καρδιά” του Χατζιδάκι, με τη Γαλάνη).

Δείτε την ταινία -και το σχετικό άρθρο της Lifo- ΕΔΩ

 

Comments are closed