Η εταιρεία Schroders μόλις δημοσίευσε τον δείκτη της με τίτλο “Global Cities Index”, που κατατάσσει τις πόλεις ανάλογα με την οικονομική τους ανάπτυξη και τις μελλοντικές τους προοπτικές.
Ο δείκτης ενσωματώνει μια σειρά από παράγοντες και μεταβλητές, όπως η προβλεπόμενη ανάπτυξη, τα εισοδήματα της επόμενης δεκαετίας και το μέγεθος του πληθυσμού των εργαζομένων.
Ενώ οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής εξακολουθούν να κυριαρχούν αριθμητικά στη λίστα -καταλαμβάνοντας εννέα από τις 19 θέσεις- το εντυπωσιακό είναι ότι τις πρώτες τέσσερις τις έχουν κερδίσει πλέον οι κινεζικές “μεγαπόλεις”. Αντίθετα, με εξαίρεση το Λονδίνο και το Παρίσι, η Ευρώπη απουσιάζει…
Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Πεκίνο, έδρα της Silicon Valley της Κίνας, με 91 πανεπιστήμια και τα “στρατηγεία” 52 εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα “Fortune Global 500”.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σαγκάη, η πολυπληθέστερη πόλη στον πλανήτη (24 εκατομμύρια άνθρωποι), ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο και πανίσχυρο hub μεταφορών.
Στην τρίτη έπεται το Σεντζέν, βόρεια του Χονγκ Κονγκ, που μέχρι το 1980 είχε μόνο 30.000 κατοίκους. Τότε όμως, η κινεζική κυβέρνηση δημιούργησε εκεί την πρώτη “Ειδική Οικονομική Ζώνη” της χώρας, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να περάσει τα 10 εκατ. ανθρώπους -και συνεχίζει να αναπτύσσεται.
Τέταρτη στη λίστα η Τιανγίν, όπου στόχος της κυβέρνησης είναι το εισόδημα να αυξάνεται με ρυθμό 16% ετησίως. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Νέα Υόρκη και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Λος Αντζελες, το Ντάλας, το Λονδίνο,το Χιούστον και το Σικάγο. Η δεύτερη ευρωπαϊκή πόλη της λίστας, το Παρίσι, βρίσκεται στη 12η θέση, με ετήσιο ΑΕΠ της τάξης των 510 δισ. στερλίνων.
Διαβάστε όλη τη λίστα ΕΔΩ