Η κόκκινη γέφυρα-”κόμπος” που κερδίζει τις εντυπώσεις στην Κίνα

Φωτογραφίες από το designbloom

Φωτογραφίες από το designbloom

Μια κατακόκκινη κυματοειδή πεζογέφυρα, με πολλαπλά μονοπάτια, κατασκεύασε το αρχιτεκτονικό γραφείο NEXT architects επί του ποταμού με το ευφάνταστο όνομα “Βασιλιάς των Δράκων” στην κινεζική πόλη  Changsha. To αρχιτεκτονικό γραφείο, που σχεδίασε επίσης τη λεγόμενη “bat bridge (γέφυρα-νυχτερίδα)” στην Ολλανδία, “βάφτισε” το νέο έργο της “τυχερό κόμπο”, αναφερόμενη στη μορφή του, που μοιάζει με περιστρεφόμενης κορδέλας.

Η γέφυρα έχει μήκος 185 μέτρων και ύψος 24, ενώ προσφέρει εντυπωσιακή θέα στον ποταμό, τη γειτονική λίμνη Μeixi και στην πόλη καθεαυτήν. Το 2013, το γραφείο NEXT —που έχει γραφεία στο Άμστερνταμ και το Πεκίνο— προσκλήθηκε να λάβει μέρος σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή γέφυρας στο νέο παραλίμνιο προάστιο της ταχέως αναπτυσσόμενης πόλης Changsha.
bridge2

Ανταποκρινόμενο στην πρό(σ)κληση, το γραφείο συνδύασε την τεχνογνωσία του ολλανδικού βραχίονά του με τη γνώση της κινεζικής ομάδας για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Κίνα και το τι πρέπει να συμβολίζει η γέφυρα για την τοπική κοινότητα.

Η γέφυρα σχεδιάστηκε για δραστηριότητες αναψυχής, τουρισμού και οικολογίας, ενώ ενώνει σε διαφορετικά ύψη τον δρόμο, τις όχθες του ποταμού και το γειτονικό πάρκο. Η τελική εμφάνιση της γέφυρας ήταν το αποτέλεσμα του “δεσίματος” όλων αυτών των μονοπατιών μαζί, με αναφορές στον δακτύλιο mobius και στην κινεζική τέχνη της κομποδετικής (ο κόμπος στην Κίνα συμβολίζει τύχη και αφθονία).

Αρθρο με πληροφορίες από το designboom

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο και δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Comments are closed