Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών στις καλύτερες του κόσμου

Διεθνή διάκριση απέσπασε η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών που υλοποιείται με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ) από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη λειτουργία της.

Το έργο κατόρθωσε να προκριθεί στα έξι (6) καλύτερα, σε διεθνές επίπεδο, στην κατηγορία «Best Utilities Projects in 2019» για Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, στα πλαίσια του θεσμού των «Partnership Awards» που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο.

Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Ν. Σερρών αποτελεί μια επένδυση 36,2 εκατ. ευρώ (με χρηματοδοτική συμβολή του ΕΣΠΑ 15,2 εκατ. ευρώ) με δυναμικότητα σχεδιασμού 45.000 τν/έτος και δυνατότητα επεξεργασίας έως 63.000 τν/έτος σύμμεικτων και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων. Η μονάδα παράγει προϊόντα ανακύκλωσης, όπως χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και compost, χρησιμοποιώντας σύγχρονο τεχνολογικά εξοπλισμό.

Η διάκριση αυτή αντανακλά την ποιότητα του έργου τόσο σε επίπεδο εκτέλεσης όσο και τήρησης των απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων.

«Υλοποιούμε πιστά τον Περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων και έχουμε σχεδιάσει άλλες δύο τέτοιες μονάδες επεξεργασίας, ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης», τόνισε σχετιά πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης και σημείωσε πως  οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων  φέρνουν την περιοχή μας στην πρωτοπορία της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. “Αυτή είναι η πιο ουσιαστική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. ”

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών θα εξυπηρετεί όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Σερρών (Δ. Αμφίπολης, Δ. Βισαλτίας, Δ. Εμμανουήλ Παππά, Δ. Ηρακλείας, Δ. Νέας Ζίχνης, Δ. Σερρών, Δ. Σιντικής), καθώς και τον Δήμο Κιλκίς από την ΠΕ Κιλκίς. Ο σχεδιασμός της εναρμονίζεται με τους στόχους που τέθηκαν από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και εξειδικεύτηκαν στον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ Κ. Μακεδονίας).

Comments are closed