ArXellence 2: “Αναζητώντας το εφικτό”, για τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης

Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της ArXellence 2, παρουσιάζονται στην επίσημη έκθεση, που πραγματοποιείται έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην καρδιά της δυτικής εισόδου της πόλης, στα Παλαιά Σφαγεία, στον εξωτερικό χώρο του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Cisco (DT&S).

Συνολικά συγκεντρώθηκαν 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις, μέσα από τον διαγωνισμό που διεξήχθη με πρωτοβουλία της εταιρείας ALUMIL και  βραβεύτηκαν οι δέκα καλύτερες.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως την ιδανική προσέγγιση για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η «The Lodge» που είχε ως επίκεντρο τη δημιουργία ενός συστήματος ικανού να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής. Κατοικίες, εμπορικοί χώροι, γραφεία και χώροι εκπαίδευσης είναι στην πρόταση αυτή διασκορπισμένοι με ένα τυχαίο τρόπο. Στην πρόταση που κατέθεσαν, οι αρχιτέκτονες αναζήτησαν ένα πολυκεντρικό σχήμα όπου όλες οι χρήσεις είναι συνδεδεμένες και δεν διαχωρίζονται με κάποιου είδους τρόπο χωροθέτησης. Λόγω των ορίων του συγκεκριμένου οικοπέδου έχει αποφευχθεί ο κλασικός ορισμός των δρόμων, των κτιρίων και του δημόσιου χώρου ως τρία ξεχωριστά συστατικά του αστικού πλαισίου, και έτσι ολόκληρος ο χώρος έγινε δημόσιος, διαμορφωμένος από αλληλοσυνδεόμενα αίθρια που δημιουργούν μια πιο ανθρώπινη κλίμακα αλλά και ποικιλία ατμόσφαιρας μέσα από την επανάληψη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στρογγυλή τράπεζα με τίτλο: «Αναζητώντας το εφικτό και το υποχρεωτικό στη σχέση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής», με συμμετέχοντες από τον αρχιτεκτονικό και μηχανικό κόσμο.

Ήταν μια συζήτηση ειδικών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντονιστής, Δρ. Ευάγγελος Λυρούδιας, Σύμβουλος της Alumil, Architect NTUA , Dr. Engineer NTUA.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη ως πόλη με προοπτικές και τόνισαν ότι ο διαγωνισμός ανέδειξε μοναδικές προτάσεις για μια περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή. Χαρακτήρισαν δε τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα άκρως σημαντική για να προχωρήσουν διάφορα αρχιτεκτονικά projects, αλλά και επίσης σημαντικό είναι οι προτάσεις που κατατίθενται σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς να είναι ταιριαστές και όχι ξένες με τις περιοχές που αφορούν.

Ο σκοπός ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού πρέπει να είναι σαφής και εξυπηρετικός, όπως σημείωσε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Αραχωβίτης, ενώ από την πλευρά της η Αρχιτέκτων Μηχανικός Μόρφω Παπανικολάου, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει μια δημιουργική πολλαπλότητα, την ίδια ώρα που το «παλιό και το νέο δεν πρέπει να είναι σε αντίθεση».

Από την πλευρά του ο Πρόδρομος Νικηφορίδης Αρχιτέκτων Μηχανικός και Πρόεδρος της ΜΕ Αρχιτεκτονικής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αναφέρθηκε στον διδακτικό χαρακτήρα που έχουν οι διαγωνισμοί για τον κλάδο, αλλά «έριξε» στο τραπέζι και την αξιοποίηση του ΦΙΞ με στόχο φυσικά την αναβάθμιση της περιοχής.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από το πάνελ και στα μυαλά που φεύγουν από την πόλη αφήνοντάς τη φτωχότερη και μειώνοντας τον πληθυσμό κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη, που έχουμε ανάγκη, όπως υποστήριξε ο πολιτικός μηχανικός, Λέων Ερρέρα.

Η Δυτική Είσοδος ενδείκνυται για την αξιοποίηση των μεγάλων εκτάσεων της από εταιρείες που μπορούν να δημιουργήσουν εκεί τα γραφεία τους , ενεργοποιώντας κατά κάποιο τρόπο την περιοχή, σύμφωνα με τον μηχανολόγο μηχανικό Δημήτρη Σαμαρά. Αναμφισβήτητα , η πόλη δεν είναι μόνο το κέντρο της, ούτε μόνο τα ανατολικά που υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη της δόμησης, αλλά και η δυτική πλευρά της, η οποία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί αρχιτεκτονικά, τόσο από ιδιωτικές, όσο και από δημόσιες πρωτοβουλίες, δίνοντας μια άλλη εικόνα, όπως προκύπτει από τη συζήτηση των ειδημόνων. Σ΄αυτό φυσικά θα βοηθήσει η αναβάθμιση των μεταφορών στην περιοχή καθώς σήμερα παραμένει περιορισμένη και αυτός ο παράγοντας την επηρεάζει .

Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν οι Γιώργος Αραχωβίτης, Λέων Ερρέρα, Μαρία Ζουρνά, Νίκος Θεοδοσίου, Κωνσταντίνος Μπελιμπασάκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Ηλίας Παπαγεωργίου, Μόρφω Παπανικολάου, Δημήτρης Σαμαράς και ο νομικός Κωνσταντίνος Καρατσώλης.

Δείτε αναλυτικά τις βραβευμένες προτάσεις ΕΔΩ

Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης  ΕΔΩ

Comments are closed