Η Πολιτική Προστασία στην Κεντρική Μακεδονία – η διαδικτυακή εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Οι δράσεις, ο συντονισμός υπηρεσιών, οι εθελοντικές δράσεις και το θεσμικό πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία, ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, αποτέλεσαν το αντικείμενο διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Πολιτική Προστασία 2021» που οργάνωσε, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με πρωτοβουλία της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας Φυσικών, Τεχνολογικών και άλλων Καταστροφών, με τον επικεφαλής της ομάδας κ. Βασίλη Λεκίδη, να επισημαίνει ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν και με την επιστροφή των μηχανικών και των εκδηλώσεων αυτού του είδους στο φυσικό τους χώρο, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση και εκ μέρους του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργου Τσακούμη, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Φώτης Κουβουκλιώτης αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης και σημείωσε πως “ήδη, εντός της φετινής αντιπυρικής περιόδου, σημειώθηκε η μεγάλη δασική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, ενώ προηγήθηκαν ο μεγάλος σεισμός στην περιοχή Τυρνάβου-Ελασσόνας τον Μάρτιο, και τα έντονα καιρικά φαινόμενα περί τα μέσα Φεβρουαρίου, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανάλυσης των σημερινών δεδομένων στο πεδίο της πολιτικής προστασίας από πλευράς θεσμικού πλαισίου και των δυνατοτήτων ενίσχυσής του”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ (και τέως Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ) κ. Πάρις Μπίλλιας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Οταν μιλούσαμε στο παρελθόν για Πολιτική Προστασία, εννοούσαμε σεισμούς, μετά τις φωτιές, μετά τις πλημμύρες, τώρα έχουμε και την Πανδημία. Έχουν γίνει πολλά βήματα και είμαστε στο σωστό δρόμο, αν και έχουμε… χιλιόμετρα να διανύσουμε ακόμα για να φτάσουμε στο επίπεδο άλλων χωρών.  Και το σημαντικό είναι να ενεργούμε στο πεδίο της πρόληψης, όπως προσπαθούμε να κάνουμε στην ΠΚΜ.”

Ο Δρ. Νικήτας Φραγκισκάκης, Δασολόγος – Γεν. Δ/ντής Δασών Αποκ. Διοικ. Μακεδονίας – Θράκης, έκανε την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των δασών της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ περιέγραψε ως αποτέλεσμα (και) της κλιματικής αλλαγής, το πρόβλημα των τελευταίων ετών με τα φλοιοφάγα έντομα στο Σέιχ Σου:”Το πρόβλημα εντοπίζεται στο περιαστικό δάσος, μα και σε άλλες αναδασωμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς. όπου την ίδια περίοδο με το Σέιχ Σου, το 2019, παρατηρήθηκαν νεκρώσεις πεύκων σε ποσοστό από 20% ως 80% σε έκταση 37.000 στρεμμάτων.”

Ο ίδιος, για το θέμα των πυρκαγιών, τόνισε την ανάγκη επιβολής των νόμων και κανονισμών που ισχύουν, αλλά και της εκπαίδευσης προσωπικού και πολιτών, ώστε να έχουμε εντατική πρόληψη: “Το πρόβλημα θα περιοριστεί αν έχουμε μειώσει εγκαίρως την δασική καύσιμη ύλη  και είναι ενημερωμένος ο κόσμος, αλλά και εφόσον έχουμε τον αναγκαίο εξοπλισμό, τα μέσα πρόληψης και αντίδρασης, αφού τα περισσότερα δάση, ειδικά στις κοντινές στα θαλάσσια μέτωπα περιοχές είναι κατοικημένα, είναι urban δασικές εκτάσεις δηλαδή. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για να μην έχουμε στο μέλλον τραγωδίες όπως στο Μάτι.”

Μιλώντας για τη κλιματική αλλαγή και τις επιδράσεις της στην Κεντρική Μακεδονία, ο Δρ. Μιχάλης Σιούτας, Μετεωρολόγος και Προϊστάμενος ΕΛΓΑ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “φυσικές αλλαγές του κλίματος έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με παράδειγμα το γεγονός ότι μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων πριν 11.500 χρόνια οι θερμοκρασίες στον πλανήτη ήταν κατά 5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες από σήμερα, που παρατηρείται η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, με τη θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης να ανεβαίνει συνεχώς και τους περισσότερους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.”

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, πως τα 20 θερμότερα έτη των τελευταίων 60 ετών, περιλαμβάνονται στην τελευταία 30ετία.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην Κεντρικής Μακεδονία, τόνισε πως τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Χαλκιδική είναι πρώτες σε αριθμό συμβάντων εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, μαζί  με την Αττική και την Ηλία. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στις χαλαζοπτώσεις που προκαλούν και μεγάλες ζημίες στην αγροτική παραγωγή,  ο ετήσιος αριθμός ημερών χαλαζοπτώσεων έχει αυξηθεί κατά 57% από το 1984 ως το 2002 και κατά 90% από το 2000 μέχρι σήμερα! Υπογράμμισε δε την ανάγκη ανάπτυξης δικτύων παρατήρησης και καταγραφής δεδομένων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, την εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά και αναβάθμισης των φορέων και υπηρεσιών που ασχολούνται με την προσαρμογή και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Γεώργιος Καλογερόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνική Ομάδας Διάσωσης – ΕΟΔ, αναφέρθηκε στην ιστορία και στις συμμετοχές της ομάδας σε αποστολές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, υπογραμμίζοντας: “Ίσως θα ήταν καλό να την μετονομάσουμε σε Ελληνική Ομάδα Πρόληψης γιατί έχουμε πειστεί ότι η καλύτερη διάσωση είναι η πρόληψη. Και γι` αυτό προσπαθούμε να βοηθούμε κι εμείς, έχοντας οργανώσει περισσότερες από 25 ανοιχτές στο κοινό ημερίδες, ακριβώς με θέμα την πρόληψη, απέναντι σε πυρκαγιές, σεισμούς, κλπ.”

Στην Πολιτική Προστασία για την Κεντρική Μακεδονία αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Χαράλαμπος Στεργιάδης, Διπλ. Τοπογράφος Μηχ/κός & Πτυχ., Δασολόγος – Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας ΠΚΜ). Παρουσίασε προληπτικές δράσεις και συνεργασίες της ΠΚΜ (καθαρισμούς ρεμάτων, ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας όπως προ 15θημέρου στη Βουρβουρού, ενημέρωση του κοινού, υποστήριξη δήμων, κ.α.), καθώς και τον τρόπο αντίδρασης του μηχανισμού της ΠΚΜ σε διάφορες περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, αλλά και τις δράσεις αποκατάστασης καταστροφών μετά από ακραία καιρικά ή άλλα φαινόμενα, με τοιχία αντιστήριξης και άλλες παρεμβάσεις. Θύμισε δε, ότι “η ΠΚΜ για να ενισχύσει το έργο αποκατάστασης περιοχών από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές, έχει καταρτίσει Μητρώο Εργοληπτών, εταιρειών και φυσικών προσώπων, που εγγραφόμενοι σε αυτό αποδέχονται την παροχή υπηρεσιών, υλικών και μέσων, βάσει των όρων που εγκρίθηκαν από την Εκτελεστική και Οικονομική Επιτροπή της ΠΚΜ”.

Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Κοκολάκης, Πτυχ. Πολιτικός Μηχ/κός – π. Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας Αποκ. Δκσης Μακεδονίας – Θράκης & ΠΚΜ) αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο και ιδιαίτερα σε προβληματικά σημεία που χρήζουν βελτίωσης: “Είναι χαρακτηριστικό πως ισχύει στο νέο πλαίσιο η ίδια διαδικασία εκκενώσεων που ίσχυε στον παλιό, με αποτέλεσμα συχνά, άλλα να λέει ο νόμος και άλλα στην πράξη η πολιτική ηγεσία, όπως επίσης χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι υπάρχουν στα νοσοκομεία επιχειρησιακά σχέδια για κάθε είδος έκτακτης ανάγκης, πυρκαγιάς, σεισμού, κλπ, τα οποία όμως είναι… απόρρητα για τους εργαζόμενους, που θα πρέπει να ενημερωθούν μόνο την ώρα της καταστροφής από τη διοίκηση. Επιπλέον με το νέο νόμο, θα αμφισβητείται η δυνατότητα δήμων ή του υπεύθυνου πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ, να κινητοποιεί εθελοντές.  Αυτά πρέπει να διορθωθούν και πρέπει πάντα να έχουμε στο νού μας, πως η επόμενη καταστροφή συμβαίνει μόλις ξεχνάμε την προηγούμενη…”

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ:

Comments are closed