Η πορεία του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία

Οι επιδόσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως προς την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων παρουσιάστηκαν στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, με τον περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτιζικώστα να τονίζει ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις ανά την Ευρώπη, με την απορρόφηση να φτάνει στο 24,2% του προγράμματος, έναντι 20% απορρόφησης του ΕΣΠΑ στο σύνολο της χώρας.

Στο νέο ΕΣΠΑ ενεργοποιήθηκε ήδη το 95,3% του συνόλου του προγράμματος, εκδώθηκαν 130 προσκλήσεις, ύψους 860 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν 350 έργα, μέχρι στιγμής, προϋπολογισμού 740,5 εκατ. ευρώ, συμβασιοποιήθηκαν έργα ύψους 361,6 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα η απορρόφηση των έργων αυτών ξεπερνά τα 236,3 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι πόροι ύψους 140 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας κατευθύνονται το επόμενο διάστημα σε δράσεις έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας: «Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που έχει, εδώ και λίγες μέρες, διαχειριστικό ενδιάμεσο φορέα» τόνισε και ευχαρίστησε το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ).

Για την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, προχωρά άμεσα το επόμενο διάστημα η έκδοση προσκλήσεων ύψους 120 εκατ. ευρώ.  Αφορούν την προώθηση συνεργειών μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων, την παροχή ευέλικτων μορφών ενίσχυσης, τη ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, όπως και για τους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, αλλά και τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών (clusters).

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο εξασφαλίστηκαν 7 εκατ. ευρώ και έργα ξεκινούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Επιπλέον εντάχθηκαν παρεμβάσεις ύψους 64 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ποιότητας και τη διασφάλιση της ποσότητας του πόσιμου νερού , την ασφάλεια του νερού και την κατασκευή στη Θεσσαλονίκη του νέου αγωγού της ΕΥΑΘ.

Comments are closed