Γράφει η Κυριακή Διαβολίτση, Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός
Ένα χρόνο και 2 μήνες (σχεδόν) πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΤΟΚΥΟ 2020 και οι Ιάπωνες κάνουν ότι μπορούν για να διοργανώσουν την μοναδική «πράσινη» Ολυμπιάδα στα χρονικά.
Συγκεκριμένα, με γνώμονα το λιγότερο οικολογικό «κόστος» στην πόλη από όλη την διοργάνωση, από τον Οκτώβριο του 2018, επιστρατεύτηκαν οι κάτοικοι της πόλης και ιδιαίτερα τα καταστήματα, υλοποιώντας ένα project (Medal), να δωρίσουν τα άχρηστα ηλεκτρονικά τους, τα οποία κατόπιν θα ανακυκλωθούν για να γίνουν τα ολυμπιακά μετάλλια. Τα μετάλλια θα είναι χρυσά, ασημένια και χάλκινα. To project υποστηρίζεται από την Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Μητροπολιτική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, αρωγός είναι το φιλανθρωπικό ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου Μπίλ Γκέιτς (Our Global Goals), μαζί με την Japan Sports Agency και την οργανωτική επιτροπή, σε μια προσπάθεια επίτευξης των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) των Ηνωμένων Εθνών. Για την υλοποίηση του project στις πόλεις, τοποθετήθηκαν κίτρινα κουτιά, όπου οι κάτοικοι πετούν τα παλιά τους κινητά καθώς και τις ηλεκτρικές συσκευές τους.
Στο εν τω μεταξύ τα δύο μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, ταξιδεύουν σε όλη την Ιαπωνία δίνοντας μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας σε σχολεία αλλά και σε ενήλικες.
Στα πλαίσιο της προσπάθειας για «πράσινη» Ολυμπιάδα, θα υπάρξει ολική απαγόρευση καπνίσματος, σε όλους τους χώρους, ενώ τα επίσημα ρούχα όλων των αθλητών και μη, που θα συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα, προέρχονται από ανακυκλωμένο ύφασμα. Όλα τα λεωφορεία, οι ξενώνες και οι αίθουσες για συνεντεύξεις τύπου θα χρησιμοποιούν το υδρογόνο σαν πηγή ενέργειας.
Οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας δεσμεύτηκαν ώστε μετά από τις κατασκευές των κτιριακών υποδομών, να έχουν όσο το δυνατόν ελάχιστα “απορρίμματα”. Θα δημιουργηθούν περίπου 510 εκτάρια επιφάνειας νέου πρασίνου, το οποίο θα συντηρείται με επεξεργασμένο (χρησιμοποιημένο) νερό και φιλτραρισμένο νερό βροχής.
Tο Ολυμπιακό Στάδιο θα τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και θα διαθέτει καινοτόμο σύστημα συγκράτησης των ομβρίων υδάτων. Όλοι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις για τους Αγώνες του 2020 θα πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα πιστοποίησης ενεργειακής απόδοσης.
Από την όλη προσπάθεια δεν ξέφυγε το Ολυμπιακό Χωριό, ο σχεδιασμός του οποίου θα έχει στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη από «εθνική» ξυλεία και με βιοαέριο που θα προέρχεται από τα οργανικά σκουπίδια. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Tsunekazu Takeda, πρώην αγωνιζόμενο αθλητή, κατόπιν προπονητή και σήμερα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος της Ολυμπιάδας ΤΟΚΥΟ 2020, σε συνέντευξη που έδωσε δήλωσε ότι “ευελπιστούμε το Ολυμπιακό Χωριό να αποτελέσει ένα νέο μοντέλο για βιώσιμη αστική στέγαση (sustainable inner–city housing). Η κατανάλωση ενέργειας θα μειωθεί μέσα από την χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιλαμβανομένης και της ηλιακής, καθώς και από την χρήση της θερμότητας που παράγεται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων. Το Ολυμπιακό Χωριό θα αποτελέσει ένα μοντέλο πρωτοπόρων αστικών κατοικιών “smart cities”, χρησιμοποιώντας αρκετές από τις Bιώσιμες Tεχνολογίες”.
Οι τρεις πυλώνες της στρατηγικής των διοργανωτών για τη “βιωσιμότητα” των Ολυμπιακών Αγώνων ΤΟΚΥΟ 2020 είναι :
α) η μικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση,
β) τα σχέδια επέμβασης στο αστικό περιβάλλον να είναι εναρμονισμένα με την φύση και
γ) μία αειφόρος πόλη μέσω του αθλητισμού.
Οι διοργανωτές σήμερα, εξετάζουν την εφαρμογή του Συστήματος Βιώσιμης Διαχείρισης Συμβάντων ISO 20121 κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Ο πρωταρχικός στόχος της διοργάνωσης είναι να καταστήσει το Τόκυο, την πιο φιλική προς το περιβάλλον πόλη, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και την ανανέωση της πόλης η οποία θα χαρακτηρίζεται σαν “όμορφη πόλη που περιβάλλεται από νερό και πράσινο”.
Ένα άλλο παράδειγμα της “βιώσιμης” διοργάνωσης αποτελεί η λεγόμενη “Ζώνη του Κόλπου του Τόκυο”, η οποία θα συνδέει την πόλη (Heritage Zone) με την θάλασσα με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνονται οι ψυχρές αέριες μάζες μέσα στην πόλη.
Σχετικά με τις μεταφορές, το Τόκυο διαθέτει ήδη ένα από τα πιο αποδοτικά, αξιόπιστα και εκτεταμένα συστήματα δημόσιων μεταφορών στον κόσμο και ένας από τους βασικούς στόχους των μετακινήσεων στην Ιαπωνία, είναι η περαιτέρω ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο επίσημος στόλος οχημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στους Αγώνες θα αποτελείται αποκλειστικά από φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα. Όλα τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία που παρέχονται στο διαπιστευμένο Προσωπικό των Αγώνων θα είναι οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα αφήσουν μία κληρονομιά «Bιωσιμότητας» με μακροπρόθεσμα οφέλη για την πόλη και την Ιαπωνία. Η φιλοξενία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκυο, θα αποτελέσει ένα περαιτέρω κίνητρο για την ανανέωση της πόλης μέσω της Bιώσιμης Aστικής Aνάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Tsunekazu Takeda, “έχουμε αναπτύξει το μοντέλο των 5R, Reduce, Reuse, Recycle, Recover Energy, and Restoring Urban Nature, το οποίο θα εφαρμοστεί αυστηρά σε όλους τους Αγώνες. Eυελπιστoύμε οι Ολυμπιακοί του Τόκυο το 2020, να αποτελέσουν το θεμέλιο για μελλοντικές διοργανώσεις”.
Πηγές :