Πώς ήταν η ιστοσελίδα σου δέκα χρόνια πριν; ‘Η μάλλον, για να ανεβάσουμε τον πήχη, πώς ήταν γενικά οι ιστοσελίδες έστω και μια πενταετία νωρίτερα; Αρκετά διαφορετικές, ε; Η επικαιροποίηση ενός σάιτ δεν σημαίνει απλά καλύτερες φωτογραφίες ή πιο δελεαστικά μενού. Εκεί που πάει η τεχνολογία χρειάζονται ριζικές –και διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν- αλλαγές, ιδίως για τα εταιρικά σάιτ, που θέλουν να κρατήσουν τους πελάτες τους. Οι πελάτες έχουν ολοένα και λιγότερο ελεύθερο χρόνο, η προσοχή τους εξατμίζεται όπως το νερό το καλοκαίρι και το διαθέσιμο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό. Ολα αυτά, καταλήγουν στο σάιτ σου. Αν θέλεις να είσαι προετοιμασμένος/η για τη νέα εποχή, δες τις τέσσερις αλλαγές, που προτείνει η Elena Titova, σειριακή επιχειρηματίας, με πολλά …ένσημα στο θέμα.
1.Ωρα να δημιουργήσεις ένα εικονικό κατάστημα
Φαντάσου ο πελάτης σου να βάζει γυαλιά VR (εικονικής πραγματικότητας) κι αντί απλά να ξεφυλλίζει ηλεκτρονικά έναν κατάλογο, να μπορεί να «περπατήσει» σε ένα εικονικό κατάστημα και την έκθεσή του. Το EBay το έκανε ήδη, για δες ΕΔΩ (world’s first virtual reality department store).
2.Διάλεξε ένα έξυπνο όνομα
Οι εταιρείες, τα brands, ακόμη και οι ιδιώτες έχουν πλέον πάρα πολλές εναλλακτικές όταν διαμορφώνουν τις ψηφιακές τους ταυτότητες. Για παράδειγμα, γιατί να διαλέξεις απλά ένα dot.com, όταν υπάρχει το “dot-clothing” (.clothing), τo “dot-boutique” (.boutique), το “dot-style” (.style) ή το “dot-shopping” (.shopping); Π.χ., ουδείς θα ήξερε τι πουλάει το σάιτ Driftaway.com, αλλά δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο να το καταλάβεις βλέποντας το domain www.Driftaway.coffee, έτσι δεν είναι;
3.Αυξημένη εξατομίκευση
Ενα σάιτ δεν είναι απλά μια σελίδα με ωραίες φωτογραφίες και πειστικές λέξεις. Ή τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να είναι, όταν υπάρχουν πλέον τόσες τεχνολογικές δυνατότητες. Αν το σάιτ σου είναι σωστά σχεδιασμένο, μπορεί να σου δίνει τόση πληροφορία για το προφίλ των πελατών σου, ώστε θα μπορείς να προβλέψεις τις ανάγκες τους στο μέλλον. Η Amazon το έχει αξιοποιήσει σε τέτοιο βαθμό αυτό, ώστε πλέον κάνει κάτι που αποκαλεί “anticipatory shipping”: σε απλά ελληνικά, έχοντας μελετήσει και κωδικοποιήσει τις καταναλωτικές συμπεριφορές, σου στέλνει το πακέτο με το βιβλίο, πριν καν εσύ πατήσεις το «buy». Ετσι όχι απλά κερδίζει χρόνο και χρήμα κάνοντας πιο μαζικές αποστολές, αλλά αυξάνει και τον βαθμό της ικανοποίησης του πελάτη, που παραλαμβάνει το δέμα του πριν προλάβει να πει …κλικ
4.Επαυξημένη πραγματικότητα
Χρησιμοποίησέ την! Το Pokémon Go αποτέλεσε περίτρανο παράδειγμα για το πώς η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να …μαγέψει τον καταναλωτή.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Πέρασε μια βόλτα από ΕΔΩ