Θετική γνωμοδότηση από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης για την ίδρυση του Thess-Intec

Θετικά γνωμοδότησε στις 22/11/21, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την υλοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, προκειμένου να ιδρυθεί το ThessIntec, το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς στο ακίνητο 1160 του αγροκτήματος της Περαίας, στον δήμο Θερμαϊκού.

Ο σχεδιασμός για το Τεχνολογικό και Επιχειρηματικό Πάρκο προχωρά και σύμφωνα με τα στοιχεία του σχεδίου, περιλαμβάνει συνολική έκταση 757 στρεμμάτων, σε απόσταση 1.400 μέτρων από το κέντρο της Περαίας, στην παραλιακή ζώνη, κοντά στα όρια με τον δήμο Θέρμης και κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Μέσα στην έκταση αυτή ο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου θα εξυπηρετεί τις ανάγκες υπερτοπικής κλίμακας εντός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού, ενώ οι εγκαταστάσεις αναψυχής και εστίασης θα εξυπηρετούν τους χρήστες του τεχνολογικού πάρκου αλλά και των επισκεπτών του κοινόχρηστου χώρου που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τις περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές που θα γίνουν εκεί.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την εισήγηση που παρουσίασε στη Μητροπολιτική Επιτροπή η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, Φορέας Κίνησης της διαδικασίας είναι η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου ΕΑΝΕΠ Thess-Intec AE, η οποία έχει ιδρυθεί με σκοπό την ανάπτυξη του Τεχνολογικού Επιχειρηματικού Πάρκου. Το ακίνητο στο οποίο θα δημιουργηθεί το πάρκο είναι ιδιοκτησίας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και έχει παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί θα εγκατασταθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Οι χρήσεις γης στο ακίνητο είναι:

-Τεχνόπολη – Τεχνολογικό Πάρκο στο μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης, καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας.

-Τουρισμός – Αναψυχή στο βορειοανατολικό τμήμα του ακινήτου.

-Ελεύθερος χώρος – Αστικό Πράσινο κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου, σε απόσταση 30 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού.

Οι κατασκευές, δηλαδή η δόμηση (κτήρια ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων), προσδιορίζεται στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του αγροτεμαχίου, ενώ οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι (κοινόχρηστος χώρος πρασίνου 90 στρεμμάτων) στο νότιο και δυτικό τμήμα.

Επίσης, προβλέπεται ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και ενυδρείο στη βόρεια και ανατολική πλευρά του ακινήτου, ενώ στο νότιο κεντρικό και ανατολικό τμήμα προβλέπεται να εγκατασταθούν οι υποστηρικτικές υποδομές (αποθήκες, χώροι μηχανολογικού εξοπλισμού και χώροι ενεργειακής και τεχνικής υποδομής).

Στην κεντρική περιοχή του ακινήτου, στην προέκταση του σημείου εισόδου, στο νότιο τμήμα του, προτείνεται η δημιουργία πλατείας καθώς και εγκαταστάσεις αναψυκτηρίου και εστίασης για την εξυπηρέτηση εργαζομένων και επισκεπτών. Προβλέπεται επίσης στο γειτνιάζον τμήμα με τον αιγιαλό να δημιουργηθεί εκτός του χώρου πρασίνου και περιπατητική και ποδηλατική διαδρομή.

Ήδη έχει εκπονηθεί γεωτεχνική έρευνα – μελέτη και προμελέτη υδραυλικής αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ μέχρι σήμερα από τη διαβούλευση που προηγήθηκε δεν προέκυψαν αντιρρήσεις στον σχεδιασμό.

 

 

Comments are closed