Ιάπωνες μηχανικοί σχεδιάζουν διαστημικό ανελκυστήρα

πηγή εικόνας: nisenet.org

Την πρώτη δοκιμή για τον διαστημικό ανελκυστήρα που κατασκευάζουν θα πραγματοποιήσουν αυτόν τον μήνα Ιάπωνες μηχανικοί. Οι ερευνητές πρόκειται να στείλουν μια «μινιατούρα» της καινοτομίας τους στο διάστημα, προκειμένου να ελέγξουν αν η εν λόγω τεχνολογία λειτουργεί.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επιστήμονες της κατασκευαστικής εταιρείας Obayashi και του Πανεπιστημίου Σιζουόκα, με τη βοήθεια της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας θα εκτοξεύσουν την επόμενη εβδομάδα, από το νότιο ιαπωνικό νησί Τανεγκασίμα, ένα πύραυλο Η-2Β, που στο εσωτερικό του θα μεταφέρει τον εξοπλισμό του μίνι ανελκυστήρα σε ένα ζεύγος δορυφόρων.

Στο πλαίσιο του πειράματος, η καμπίνα-«μινιατούρα» (μήκους έξι εκατοστών, πλάτους τριών και ύψους έξι εκατοστών) αναμένεται να κινηθεί κατά μήκος ενός καλωδίου δέκα μέτρων, που θα «τεντωθεί» ανάμεσα σε δύο επίσης μικροσκοπικούς δορυφόρους.

Την κίνηση του μικροσκοπικού ανελκυστήρα ανάμεσα στους δύο δορυφόρους  –ένα πείραμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά- θα καταγράφουν κάμερες τοποθετημένες στους δορυφόρους.

Εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε: «Πρόκειται για το πρώτο στον κόσμο πείραμα στο οποίο θα δοκιμασθεί η κίνηση ενός ανελκυστήρα στο διάστημα».

Όπως είναι φυσικό η κατασκευή και λειτουργία ενός πραγματικού ανελκυστήρα, που θα εξυπηρετεί τους ανθρώπους στο διάστημα, απέχει πολύ από την εφαρμογή ενός πειράματος.

Από το 1895, ο Ρώσος επιστήμονας Κονσταντίν Τσιολκόφσκι είχε την ιδέα της κατασκευής ενός διαστημικού ανελκυστήρα. Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο ‘Αρθουρ Κλαρκ αναφέρθηκε σε αυτό το μελλοντικό δημιούργημα σε ένα μυθιστόρημά του. Βεβαίως, ένας ανελκυστήρας του διαστήματος που θα ανεβοκατεβαίνει χιλιάδες χιλιόμετρα δεν είναι εύκολο να κατασκευαστεί και για τον λόγο αυτό ο σχεδιασμός του δεν έχει γίνει πραγματικότητα μέχρι σήμερα.

Το νέο σχέδιο βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας των νανοσωλήνων άνθρακα, οι οποίοι είναι τουλάχιστον 20 φορές πιο ισχυροί από το χάλυβα. Οι Ιάπωνες μηχανικοί θέλουν τώρα να κατασκευάσουν ανελκυστήρα που θα φθάνει σε ύψος έως 96.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και μετά το 2050 θα ταξιδεύουν με αυτόν διαστημικοί τουρίστες.

Ο υπό κατασκευή διαστημικός ανελκυστήρας θα μπορεί να μεταφέρει έως τριάντα ανθρώπους τη φορά με ταχύτητα μέχρι 200 χιλιόμετρα την ώρα και με έναν ενδιάμεσο σταθμό στα 36.000 χιλιόμετρα.

ert.gr

Comments are closed