Στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων του έργου REFINE (www.refineproject.eu) του Ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) διοργάνωσε, την 1η Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) στο αμφιθέατρο του Τμήματος στη Θεσσαλονίκη, επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Οι Ενεργειακές Υπηρεσίες και οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) ως εργαλεία για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας».
Ο Πρόεδρος της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ Γ. Τσακούμης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στην ημερίδα, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Δρ Λ. Πυργιώτης συντόνισε τις εργασίες της, με ομιλητές/ομιλήτρια τους Λ. Πυργιώτη, Α. Μπότζιο-Βαλασκάκη, Χ. Ανδρεοσάτο και Α. Γιακουμή από το ΚΑΠΕ, και τον Β. Παπαδόπουλο, Ειδικό Σύμβουλο της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ο τελευταίος ομιλητής προέβη και σε μία σύντομη παρουσίαση του προγράμματος χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ».
Στο μεταξύ, με στόχο τη δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, η οποία υπαγορεύει στους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας, η ΚΑΠΕ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία Energy Communities Repository (ECR-πλατφόρμα υποστήριξης ενεργειακών κοινοτήτων), εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σκοπός είναι να βοηθήσει τοπικούς φορείς (πολίτες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τοπικές αρχές και επιχειρήσεις) να αναπτύξουν και να προωθήσουν έργα καθαρής ενέργειας από ενεργειακές κοινότητες σε αστικές περιοχές, σε όλη την Ευρώπη.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει και μία δεύτερη πρωτοβουλία για την παροχή ειδικής στήριξης στις ενεργειακές κοινότητες σε αγροτικές περιοχές, το Rural Energy Communities Advisory Hub.
Το ECR θα παρέχει τεχνική υποστήριξη σε ενεργειακές κοινότητες των οποίων οι δραστηριότητες είναι κατά κύριο λόγο σε αστικές περιοχές. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία/έργο κοινοτικής ενέργειας μπορεί να επωφεληθεί από την υποστήριξη του ECR μέσω:
- Άμεσης τεχνικής βοήθειας από εμπειρογνώμονες, σε τουλάχιστον 25 ενεργειακές κοινότητες.
- Εκδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο για τη βελτίωση των ικανοτήτων των ενδιαφερομένων. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Τσεχία, Κροατία (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη), Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία Εσθονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία, στην εκάστοτε γλώσσα, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τουλάχιστον 80 κοινοτήτων.
- Ανταλλαγής εμπειριών (twinnings & peer-to-peer) σε συγκεκριμένα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές κοινότητες.
- Διεξαγωγής webinars σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο τρίτος κύκλος υποβολής αιτήσεων για τεχνική υποστήριξη κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.