«Κλείστε το μάτι» στον κόσμο…

Των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών: Δήμου Μπότσαρη, Άρη Γκουντούρα και Παντελή Ιερωνυμάκη*

wink-logoΤο όνομα της εφαρμογής μας είναι Winks και στόχος της είναι να σε φέρει σε επαφή με τους ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα μαζί σου και τους οποίους βλέπεις γύρω σου. Καθημερινά στη στάση του λεωφορείου, στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, σε κάποιο συνέδριο συναντάς άτομα τα οποία σου φαίνονται ενδιαφέροντα και θα ήθελες να έχεις την ευκαρία να μάθεις παραπάνω πράγματα γι’ αυτά εύκολα. Η εφαρμογή μας σου δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα, τη δυνατότητα να επισκέπτεσαι το Facebook, το Instagram και το Snapchat προφίλ ανθρώπων που βλέπεις γύρω σου και παράλληλα να μαθαίνεις κάποιες βασικές πληροφορίες που θέλουν να μοιραστούν, όπως η ηλικία τους και το ζώδιο τους. Μπορείς επιπλέον να κάνεις wink (να “κλείσεις το μάτι”) σε άτομα που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα μαζί σου και να έρθεις σε επαφή μαζί τους άμεσα.

Η οπτική επαφή διαχωρίζει το Winks από παρόμοιες εφαρμογές. Η εφαρμογή μας σε συνδέει με άτομα που πραγματικά βλέπεις γύρω σου, άτομα που σου κινούν την περιέργεια σε πραγματικό χρόνο και μέρος. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που σου δίνουν την δυνατότητα να γνωρίσεις άτομα τα οποία μπορεί να είναι στην ίδια χώρα ή στην ίδια πόλη. Εμείς σε συνδέουμε με ανθρώπους τους οποίους μπορείς να δεις και γι’αυτό θεωρούμε το Winks μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας. Επιπρόσθετα, στόχος του Winks είναι να ψάχνει για ανθρώπους γύρω σου με κοινά ενδιαφέροντα, επαγγελματικά και μη, και να σε ειδοποιεί ότι υπάρχουν γύρω σου χωρίς να χρειάζεται να ανοίξεις την εφαρμογή για να τους ψάξεις.
winks-team-3Είμαστε στενοί φίλοι από το 2006 οπότε και γνωριστήκαμε σε μια παρέα συμφοιτητών στο “Μπιτ Παζάρ” στην Θεσσαλονίκη, ενώ οι δύο (Παντελής και Άρης) είμαστε συγκάτοικοι τα τελευταία 4 χρόνια. Και οι τρεις είμαστε απόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. Απολαμβάνουμε να δουλεύουμε μαζί και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που ξεκινήσαμε την εφαρμογή αυτή. Μας αρέσει πολύ αυτό που κάνουμε και το θεωρούμε πολύ δημιουργικό, πόσο μάλλον όταν το κάνεις με στενούς φίλους σου. Πιστεύουμε ότι όταν τηρούνται αυτές οι δύο προυποθέσεις πρέπει να τολμάς και να ξεκινάς κάτι δικό σου παρά τις όποιες δυσκολίες.

Η ιδέα υπάρχει από τα φοιτητικά μας χρόνια. Αν το σκεφτείς, υπάρχουν πολλές στιγμές που θα σου τραβήξει την προσοχή κάποιος γύρω σου ή θα υπάρχει κάποιος κοντά σου με πολλά κοινά ενδιαφέροντα και τον οποίο πολύ πιθανότατα να μην γνωρίσεις ποτέ. Η κουλτούρα της πόλης σε κρατάει μακριά αλλά η τεχνολογία αλλάζει τα πράγματα, μπορεί να λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση και να σε συνδέσει με τον διπλανό σου. Απευθυνόμαστε σε όλους όσους νιώθουν την ανάγκη να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν με νέα, ενδιαφέροντα άτομα που βλέπουν γύρω τους.
Winks-promoΌσον αφορά το τεχνικό κομμάτι η εφαρμογή είναι βασισμένη σε Web Services. Πιο συγκεκριμένα το κομμάτι του server έχει αναπτυχθεί σε Node.js και λειτουργεί στην Cloud πλατφόρμα της Heroku. Επιπλέον, για την αποδοτική λειτουργία της εφαρμογής βασιζόμαστε πάνω σε Amazon Web Services όπως SNS, CloudFront και S3 καθώς και σε άλλες όπως η MongoLab για την διατήρηση των δεδομένων μας και MemCachier για καλύτερη απόκριση.

wink-anΗ εφαρμογή εντοπίζει τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες που είναι σε κοντινές τοποθεσίες και σε σύντομη ενημέρωση της εφαρμογής θα λαμβάνονται επίσης τα likes, ώστε να εντοπίζονται συσχετίσεις μεταξύ των χρηστών, όπως κοινά γούστα ή εκδηλώσεις στις οποίες θα παρευρεθούν. Επισης, σκοπεύουμε να ενσωματώσουμε στοιχεία από επαγγελματικά κοινωνικά δίκτυα όπως το LinkedIn και το ResearchGate ώστε να βρίσκουμε χρήστες κοντινούς με κοινά επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Μελλοντικά, στοχεύουμε να υλοποιήσουμε το Winks σε συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) με σκοπό να διευρύνουμε την αντίληψη σου για ανθρώπους που βλέπεις γύρω σου συνδυάζοντας την κοινή τοποθεσία σας με προσωποποιήμενα δεδομένα που προέρχονται από τα κοινωνικά σας δίκτυα. Στο ίδιο μήκος κύματος σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε και διεπαφές (Interfaces) επαυξημένης πραγματικότητας, όπως για παράδειγμα να ειδοποιούμε τον χρήστη φωνητικά για άτομα με κοινά ενδιαφέροντα γύρω του.

Δουλεύουμε το Winks για ένα χρόνο και προσωπικά νιώθουμε πως δύσκολο δεν είναι τόσο το να φτιάξεις ένα application, αλλά να καταλάβεις τι ζητάει ο κόσμος από μια εφαρμογή και να δημιουργήσεις ένα πολύ καλό application το οποίο θα χρησιμοποιεί καθημερινά. Η έμφαση στη λεπτομέρεια, ειδικά στο κομμάτι της εμπειρίας του χρήστη (User Experience) είναι κάτι που θεωρούμε απαραίτητο για να βγάλεις κάτι πραγματικά ωραίο και προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλαμε τη μεγαλύτερη προσπάθεια.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πάρα πολύ θετική έως τώρα. Σε διάστημα τριών εβδομάδων έχουμε πάνω απο 5000 χρήστες και λαμβάνουμε πολύ θετικά σχόλια για την εμπειρία του χρήστη καθώς και την ιδέα.

Η εφαρμογή κυκλοφορεί δωρεάν στο Google Play και στο Αpp Store.
Η Android εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο ακόλουθο link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.winks_app , ενώ η iOS εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο: https://itunes.apple.com/app/winks-social-app/id1016188728

Comments are closed