Κοίτασμα 5-8 τρις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοινώθηκαν σήμερα επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση και την εταιρεία ExxonMobil.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ποσότητα φυσικού αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρισ. κυβικά μέτρα και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

;Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ και τους επόμενους μήνες όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης θα εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φ.α., όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως στην πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» δεν εντοπίστηκε ποσότητα ΦΑ.

Όπως μεταδίδει η naftemporiki.gr, η εταιρεία ενημέρωσε πως πραγματοποίησε γεώτρηση στο κοίτασμα του «τεμαχίου 10» σε βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε βάθος νερού 2.063 μέτρων.

«Με βάση την προκαταρκτική ερμηνεία των δεδομένων η ανακάλυψη θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει ένα απόθεμα φυσικού αερίου ύψους περίπου 5 τρισ. έως 8 τρισ. κυβικών ποδιών. Θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση τους επόμενους μήνες για τον καλύτερο προσδιορισμό του δυναμικού των πόρων», επεσήμανε η ExxonMobil.

Από την πλευρά του ο Στιβ Γκρίνλι, πρόεδρος της ExxonMobil Exploration Company, σημείωσε πως «αυτά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια περιοχή έρευνας που αποτελεί αιχμή».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώθηκε από αντιπροσωπεία της αμερικανικής εταιρείας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τρίσταν Άσπρεϊ, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Comments are closed