Κομισιόν: Παρουσιάστηκε ο Χάρτης για τις επιχειρήσεις με δεσμεύσεις για “μπλόκο” στην απώλεια της φύσης έως το 2030

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μιλάνο η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για τις Επιχειρήσεις και τη Φύση, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περισσότερες από 350 εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυβερνήσεις και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών συζήτησαν για το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του παγκόσμιου πλαισίου του Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα που συμφωνήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο της συνόδου COP15 για τη βιοποικιλότητα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο Χάρτης της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για τις Επιχειρήσεις και τη Φύση για μια φιλική προς τη φύση οικονομία. Με την υπογραφή του Χάρτη, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η απώλεια βιοποικιλότητας και δείχνουν τη βούλησή τους να αναλάβουν δράση. Ο Χάρτης, ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους οργανισμούς, από τις πολύ μικρές έως τις μεγάλες επιχειρήσεις, παρέχει στις εταιρείες και τους χρηματοοικονομικούς φορείς καθοδήγηση ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζουν το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα. Ορίζει 10 αρχές που θα καθοδηγήσουν τη συλλογική και μετασχηματιστική επιχειρηματική δράση με στόχο την ανάσχεση και την αντιστροφή της απώλειας της φύσης έως το 2030. Οι αρχές συνάδουν με τους στόχους του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την εταιρική και οικονομική ευθύνη, τη συμμετοχή της αξιακής αλυσίδας, τη διαφάνεια, την υποβολή εκθέσεων και τη λογοδοσία, καθώς και πολλές άλλες πτυχές.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Ένας εντυπωσιακός αριθμός επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στηρίζει τις ισχυρές και φιλόδοξες πολιτικές της ΕΕ για τη φύση. Χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή προκειμένου να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα. Χρειαζόμαστε τη συστράτευση όλων για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις πολύτιμες υπηρεσίες της φύσης, οι οποίες απειλούνται.»

Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για τις Επιχειρήσεις και τη Φύση είναι μια ετήσια εκδήλωση υψηλού επιπέδου, η οποία συνδιοργανώθηκε φέτος από την Επιτροπή, την πλατφόρμα της ΕΕ για τις επιχειρήσεις και τη βιοποικιλότητα, τη συμβουλευτική εταιρεία Etifor, το ιταλικό ίδρυμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την περιφέρεια της Λομβαρδίας και υποστηρίζεται από 26 οργανώσεις που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις και τη βιοποικιλότητα.

Comments are closed