Κτηματολόγιο: “Παγώνουν” τα κλιμακωτά πρόστιμα λόγω κορωνοϊού

“Παγώνει”, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα του 2021, για τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες που δεν συμμετείχαν στη φάση της συλλογής δηλώσεων, η επιβολή κλιμακωτών προστίμων στο Κτηματολόγιο, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας.

Για τα κλιμακωτά πρόστιμα θα υπάρξει διάταξη στο χωροταξικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Από το ΥΠΕΝ είχε γίνει γνωστό ότι τα πρόστιμα  θα ξεκινούν από τα 300 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 2.000 ευρώ. Το ποσό που τελικά θα καταβάλλει ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξάνεται ανάλογα την αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και το χρόνο καθυστέρησης.

Σε κάθε περίπτωση, για τους ιδιοκτήτες που θα παραμείνουν ασυνεπείς ακόμα και όταν τα κλιμακωτά πρόστιμα τεθούν σε εφαρμογή, μετά την πάροδο της προθεσμίας καταβολής, «το οφειλόμενο ποσό βεβαιώνεται από τον νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ελληνικό Κτηματολόγιο και εισπράττεται αναγκαστικώς κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, ανεξαρτήτως αν είναι μικρότερο από το τυχόν εκάστοτε προβλεπόμενο για την εφαρμογή του ΚΕΔΕ κατώτατο ποσό», ανέφερε χαρακτηριστικά το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Comments are closed