Κτηματολόγιο: Περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, λιγότερα κλικ στη νέα ιστοσελίδα

Περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες και λιγότερα «κλικ» υπόσχεται η ανανεωμένη σελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, η οποία βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τις 11 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την τελευταία διετία, περισσότεροι από 1.300.000 μοναδικοί χρήστες από 120 διαφορετικές χώρες του κόσμου, επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, ενώ καθημερινά πάνω από 300.000 επισκέπτες αξιοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες του.

Η νέα διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κτηματολογίου διαθέτει ανανεωμένο ύφος, δομή και περιεχόμενο, απλοποιημένα μενού, άμεση και φιλικότερη πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επαγγελματίες, αναλυτική πληροφόρηση για αποφάσεις, διαγωνισμούς, διαβουλεύσεις και νέα αλλά και με χρήσιμα Ανοιχτά Δεδομένα καθώς και ηλεκτρονικά εργαλεία αναζήτησης.

Με την ανανέωση της διαδικτυακής πύλης, στόχος του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι να έχουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες τη δυνατότητα ολοκληρωμένης πληροφόρησης για ό,τι αφορά την ιδιοκτησία και παράλληλα να διεκπεραιώνουν όλα τα θέματα που τους αφορούν, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας, αξιοποιώντας τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου.

Κάθε ιδιώτης, μπορεί να δει τις κτηματολογικές εγγραφές των ακινήτων του (στα Κτηματολογικά Γραφεία του φορέα) και να ζητήσει, πληρώσει και παραλάβει πιστοποιητικά ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.

Όλοι πλέον μπορούν εύκολα να πληροφορούνται σε τι φάση βρίσκεται η περιοχή που διαθέτουν ακίνητη περιουσία ή τους ενδιαφέρει, είτε είναι υπό κτηματογράφηση είτε λειτουργεί Κτηματολόγιο. Διευκολύνεται η επικοινωνία τους, καθώς μπορούν εύκολα και γρήγορα να βρουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των Κτηματολογικών Γραφείων και των Γραφείων Κτηματογράφησης, ενώ εκτός από τη λεκτική αναζήτηση της περιοχής ενδιαφέροντος, υπάρχει και μία νέα λειτουργία, η «Αναζήτηση μέσω χάρτη».

Ακόμη, οι προμηθευτές και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, στο πλαίσιο της διαφάνειας, μπορούν εύκολα και γρήγορα να πληροφορηθούν για κάθε είδους διαγωνισμό, διαβούλευση ή σύμβαση, στο χρονικό διάστημα που οι ίδιοι θέτουν.

Ενδεικτικά, οι πολίτες, μέσω της νέας ιστοσελίδας μπορούν να:

Υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση,

Επισυνάψουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα (συμβόλαια, τοπογραφικά κτλ).

Εντοπίσουν το ακίνητό τους στους χάρτες του Κτηματολογίου (μέσω κινητού)

Καταβάλλουν το τέλος Κτηματογράφησης μέσω κάρτας πληρωμών.

Επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (π.χ. τηλέφωνο, διεύθυνση, e-mail)

Εκτυπώσουν αποδεικτικό υποβολής της Δήλωσης τους

Αναζητήσουν τις ιδιοκτησίες που έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο

Ελέγξουν τα ακίνητά τους κατά την Ανάρτηση των Κτηματολογικών στοιχείων

Αιτηθούν και να παραλάβουν Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου

Υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης

Ενημερωθούν για τον χρόνο εκδίκασης της αίτησης διόρθωσής.

Δουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δηλώσεων τους

Εκδώσουν πιστοποιητικά Natura 2000.

Αντίστοιχα οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές), ανάλογα με την ειδικότητά τους, μπορούν, ενδεικτικά, να:

Ερευνήσουν τις Κτηματολογικές εγγραφές, για όλες τις περιοχές που λειτουργεί Κτηματολόγιο.

Υποβάλλουν αίτηση για καταχώριση εγγραπτέας πράξης (συμβόλαιο, δικαστική απόφαση, κα) από τα γραφεία του φορέα.

Ζητήσουν, πληρώσουν και παραλάβουν πιστοποιητικά από τα γραφεία του φορέα.

Παράλληλα η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογήσουν τις ψηφιακές υπηρεσίες, τη λειτουργικότητα και την αισθητική της και να υποβάλουν σχόλια με σκοπό τη βελτίωσή της.

Δείτε τη νέα ιστοσελίδα ΕΔΩ.

Comments are closed