Κτηματολόγιο: Σε λειτουργία νέες ψηφιακές υπηρεσίες από το 2020

Τους πρώτους μήνες του 2020 θα εισαχθούν στην καθημερινότητα του Κτηματολογίου νέες ψηφιακές υπηρεσίες και παράλληλα θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του διαπιστευμένου μηχανικού, που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Στέφανος Κοτσώλης γενικός διευθυντής της “Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ”, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Στο άρθρο παρουσιάζονται αναλυτικά τις δραστηριότητες που έχει αναλάβει και αυτές που σχεδιάζει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή ο φορέας για την προώθηση και ολοκλήρωση του έργου, κτηματογράφησης της ελληνικής επικράτειας, με προθεσμίες οριστικές, όπως ο κ. Κοτσώλης επισημαίνει.

-«Πριν τρεις μήνες παραλάβαμε τη σκυτάλη της διοίκησης του Κτηματολογίου εν μέσω της συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας σχεδόν σε όλη τη χώρα. Παρότι είχε περάσει πάνω από μισό έτος από την έναρξη συλλογής δηλώσεων (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018), τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, καθώς σχεδόν το 80% των πολιτών, για διάφορους λόγους, είχαν γυρίσει την πλάτη στο Κτηματολόγιο ή είχαν επαναπαυθεί θεωρώντας πως θα δίνονται εσαεί παρατάσεις παντού», σημειώνει στο άρθρο του ο γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο και αναλυτικά σημειώνει τα ακόλουθα: .

-«Και όπως γνωρίζουμε όλοι, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν υπάρχει Κτηματολόγιο, τόσο τυπικά (σε σχέση με τις συμβάσεις των αναδόχων) όσο και ουσιαστικά.

Η πρώτη κίνησή μας ήταν να ομαδοποιήσουμε τις περιοχές, έτσι ώστε να μην προκαλείται σύγχυση σε σχέση με τις ημερομηνίες και τις περιοχές και να βάλουμε ένα όριο στις ατέρμονες παρατάσεις πείθοντας τους πολίτες πως οι προθεσμίες λήξης ήταν – και είναι οριστικές.

Η δεύτερη κίνηση, ήταν να προχωρήσουμε, στον ελάχιστο χρόνο που διαθέταμε, σε μία επικοινωνιακή «επίθεση», καθώς η κτηματογράφηση, δεν είχε επικοινωνηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η «επίθεση» αυτή περιέλαβε ψηφιακές ειδοποιήσεις μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου τον τελευταίο μήνα, πάνω από 3.300.000 πολίτες (εντός και εκτός Ελλάδος) έλαβαν ειδοποίηση μέσω taxis».

Ενημέρωση

-«Παράλληλα, συνεχίζει στο άρθρο του ο κ Κοτσώλης, σε ελάχιστο χρόνο, έγιναν διαφημιστικές καταχωρήσεις σε περιφερειακές ιστοσελίδες, όπου λήγει η προθεσμία συλλογής δηλώσεων, ενώ σύντομα θα παρουσιαστεί η νέα ιστοσελίδα του φορέα μέσω της οποίας όλοι οι ιδιοκτήτες εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν ελεύθερη πρόσβαση σης ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου, όπως η ψηφιακή υποβολή δήλωσης και ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα δημιουργηθούν λογαριασμοί του Ελληνικού Κτηματολογίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και θα τροφοδοτούνται συνεχώς με ειδήσεις, πληροφορίες και χρηστικά βίντεο.

Με αυτές τις άμεσες παρεμβάσεις, το τελευταίο τρίμηνο ανατράπηκαν τα προγνωστικά και τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών προσεγγίζουν το 70% (αρκετά πιο πάνω από το συμβατικό όριο του 55%), «σώζοντας» το έργο από μελλοντικές «περιπέτειες» καθώς υπάρχει και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, η οποία συναρτάται με τη συμμετοχή των πολιτών».

Ψηφιακές υπηρεσίες

Παρουσιάζοντας τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες ο κ. Κοτσώλης σημειώνει ότι «ο αμέσως επόμενος στόχος μας είναι τους πρώτους μήνες του 2020, να εισαχθούν στην καθημερινότητα του Κτηματολογίου νέες ψηφιακές υπηρεσίες έτσι ώστε να εξοικονομείται χρόνος και χρήματα για τους πολίτες.

Πρώτον, η παραγγελία, πληρωμή και χορήγηση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και όχι όπως σήμερα που ο πολίτης πρέπει να πάει και να στηθεί στην ουρά των κατά τόπους γραφείων.

Δεύτερον, η υποβολή συμβολαίων στα Κτηματολογικά Γραφεία από τον συμβολαιογράφο, θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και χωρίς εμπλοκή του πολίτη.

Τρίτον, η υποβολή λοιπών πράξεων (δικαστικών αποφάσεων, κλπ) στα Κτηματολογικά Γραφεία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από το δικηγόρο ή τον δικαστικό επιμελητή, χωρίς εμπλοκή του πολίτη».

Διαπιστευμένος μηχανικός

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο σημειώνει ακολούθως ότι «θα ενισχύσουμε τη συνεργασία του Κτηματολογίου με τους επαγγελματίες, υλοποιώντας το θεσμό του διαπιστευμένου μηχανικού, που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα προχωρήσουμε σε προγραμματικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους και θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, στο πλαίσιο των ψηφιακών υπηρεσιών.

Με την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων το Κτηματολόγιο αντιμετωπίζει τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος και παράλληλα οπλίζεται με νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη.

Σχεδόν δύο αιώνες μετά τη σύσταση του κράτους μας, για πρώτη φορά γίνεται συστηματική καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και συμπληρώνεται σταδιακά το γεωχωρικό υπόβαθρο της χώρας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον ενιαίο ψηφιακό της χάρτη».

Comments are closed