Το μετρό θα τελειώσει και το υπουργείο θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, διαβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Οι δύο υπουργοί, συνοδευόμενοι από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, ξεναγήθηκαν στον σταθμό από τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκο Ταχιάο, και τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ, ο οποίος έχει εκπονήσει τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Ο κ. Κορρές εξήγησε τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί και διαβεβαίωσε τους δύο υπουργούς ότι «δεν θα καταλάβει κανείς ότι κουνήθηκαν τα έργα».
Στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το fly over, το αεροδρόμιο και τη σύνδεση της ΠΑΘΕ με τον 6ο προβλήτα και τις αστικές συγκοινωνίες που μέσα σε 24 μήνες διπλασίασαν τον στόλο, επισημαίνοντας πως «υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που έχει να κάνει με την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Το πιο εμβληματικό έργο είναι το μετρό Θεσσαλονίκης που έχει μπει σε τρεις προγραμματικές περιόδους, έχει ταλαιπωρήσει απίστευτα τους Θεσσαλονικείς και βρισκόμαστε εδώ με την κ. Μενδώνη που από την αρχή ήταν υπέρμαχος της απόσπασης και της επανατοποθέτησης. Θεωρώ ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι μία προσωπική της δικαίωση. Εμείς ξέρουμε ότι πλέον στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια μεγάλη δυσπιστία για το αν αυτό το έργο ποτέ θα ολοκληρωθεί. Θέλω να κοιτάξω τους Θεσσαλονικείς στα μάτια και να τους πω πως αυτό το έργο θα τελειώσει. Η Θεσσαλονίκη σε μερικά χρόνια από σήμερα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε. Επομένως το μετρό θα γίνει, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε να καλύψουμε τον χρόνο που μας έκλεψαν, έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις και η Θεσσαλονίκη πλέον μπαίνει σε πρώτη γραμμή. Είναι προτεραιότητά μας να τελειώσουν όλα τα σημαντικά, εμβληματικά έργα με πρώτο και πιο σημαντικό του μετρό».
Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ το 2021, όπως και αυτή του 2016, «δικαιώνει απολύτως τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του και του ΚΑΣ. Ειδικά στην τελευταία απόφαση είναι απολύτως, σαφώς διατυπωμένο και ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Πολιτισμού, οι υπηρεσίες του και το ΚΑΣ ακολούθησαν κατά γράμμα το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία των αρχαιοτήτων, την αρχαιολογική νομοθεσία και το σύνολο των διεθνών συμβάσεων της Γρανάδας, της Βαλέτα και της Ουνέσκο», είπε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός σημείωσε ότι η παρουσία της όπως και του υπουργού Υποδομών σηματοδοτεί την επανέναρξη του έργου που είχε διακοπεί για πολύ σημαντικό χρόνο στον σταθμό Βενιζέλου. «Οι αρχαιότητες του σταθμού ήταν και είναι προφανώς σημαντικές. Κανείς δεν αμφισβήτησε τη σημαντικότητά τους. Όπως ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε το πόσο σημαντικές ήταν οι αρχαιότητες στην Αγίας Σοφίας, οι οποίες αποσπάστηκαν προκειμένου να επανατοποθετηθούν και αυτό το οποίο το ΚΑΣ επέτρεψε με τη γνωμοδότησή τους ήταν η προσωρινή απόσπαση και η επανατοποθέτηση του 92% των αρχαιοτήτων στην ίδια θέση που τα βλέπουμε σήμερα. Με την επανατοποθέτηση στον σταθμό Βενιζέλου δημιουργείται ένας μουσειακός αρχαιολογικός χώρος. Είναι η στιγμή που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη την επιβεβαίωση του συνθήματος και αρχαία και μετρό. Ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος θα έχει εκτελεστεί και θα μπορεί να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που εδώ και χρόνια υπόκειται τη βάσανο ενός εργοταξίου στην καρδιά της πόλης, συγχρόνως όμως θα αποδώσει έναν μοναδικής αισθητικής σταθμό που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει σχολή όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά για τα διεθνή δεδομένα», τόνισε.
Ακολούθησε σύσκεψη των δύο υπουργών με εκπροσώπους φορέων της πόλης, στην οποία κλήθηκε και συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης.
Πηγή: https://www.voria.gr/