Το να ψάχνεις δώρο για έναν ή μία αρχιτέκτονα είτε για λάτρεις της αρχιτεκτονικής αποτελεί επαναλαμβανόμενη πρόκληση κάθε Χριστούγεννα. Και τώρα; Τι να διαλέξω; Το factcodesign είπε να προσφέρει χείρα βοηθείας σε απελπισμένους φίλους, συγγενείς και συντρόφους και έκανε μια λίστα δώρων. Κάποια από αυτά όμως, πιθανότατα θα μπορούσε να τα φέρει μόνο ο Αϊ Βασίλης -στην Ελλάδα τουλάχιστον- και χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που λέμε αποτελούν τα μανικετόκουμπα που σχεδίασε η Zaha Hadid. Ωραιότατα μεν, αλλά το κόστος τους ανέρχεται σε 3000 δολάρια (ναι, δεν έγινε λάθος στα μηδενικά). Άλλα όμως, είναι πολύ πιο προσιτά, αφού πωλούνται σε τιμές που ξεκινούν από 35 δολάρια.
Ένα νοερό ταξίδι για τους εραστές του Μοντερνισμού
Για τη διαδρομή που θα διανύσετε, το ταξίδι αυτό είναι ουσιαστικά ανέξοδο. Χωρίς να φύγετε από το σαλόνι σας, μπορείτε να ταξιδέψετε σε ό,τι αξιόλογο κτήριο της περιόδου έχει ποτέ ανεγερθεί στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Μέσω του βιβλίου “Mid-Century Modern Architecture Travel Guide: West Coast USA” του Sam Lubell, που έναντι αντιτίμου 35 δολαρίων μεταφέρει τους φίλους του Μοντερνισμού στις πιο αντιπροσωπευτικές κατοικίες, γραφεία, σχολεία και πάρκα της Καλιφόρνιας, του Ορεγκον και της Ουάσιγκτον. Το βιβλίο είναι επίτηδες δομημένο σαν τουριστικός οδηγός, γιατί …ποτέ δεν ξέρεις. Ισως κάποτε τα δεις από κοντά. Φυσικά, στο μπλογκ του ΤΕΕ/ΤΚΜ έχουμε κατά καιρούς παρουσιάσει πολλά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, οπότε ίσως θα πρέπει να επιμείνετε ελληνικά…
“The Ultimate Ballpoint Pen”
Το υπέρτατο στυλό τύπου ballpoint έχει σχεδιαστεί -σύμφωνα με το factcodesign- από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Shigeru Ban. Στοιχίζει 90 δολάρια και παρουσιάζει τις τρεις μονάδες μέτρησης που τυπικά ανευρίσκονται στην κλίμακα ενός αρχιτέκτονα. Ακόμη και αν οι σημερινοί αρχιτέκτονες δουλεύουν πλέον σε υπολογιστές, το στιλό αυτό είναι μια νοσταλγική υπόμνηση του πάθους του παρελθόντος… Και φυσικά ένα χρήσιμο εργαλείο γραφής…
Μια λάμπα γραφείου που φέγγει από το 1950
Ο αρχιτέκτονας Achille Castiglioni είχε αρχικά σχεδιάσει τη λάμπα Taccia στη δεκαετία του 1950, αλλά ο Ιταλός κατασκευαστής που συνέλαβε με μεγαλύτερη συνέπεια το concept του σχεδιασμού του, έβγαλε το προϊόν στην αγορά πάνω από 60 χρόνια μετά… Χάρη στα LED, που εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα από τους κλασικούς λαμπτήρες, η FLOS μπόρεσε να δημιουργήσει το ακρυλικό σκίαστρο που ο Castiglioni πάντα ονειρευόταν. Η λάμπα είχε αρχικά κυκλοφορήσει με γυάλινο σκίαστρο, καθώς όλα τα πλαστικά πρωτότυπα έλιωσαν. Πλέον όμως, η λάμπα είναι εδώ, εδώ τρόπος του λέγειν δηλαδή, γιατί η τιμή της ενδέχεται να την κρατήσει στη βιτρίνα… Με λιανική τιμή $995, η λάμπα θεωρείται πάντως ιδανική για ολονυχτίες πάνω από αρχιτεκτονικά σχέδια, καθώς διαχέει το φως με ιδανικό τρόπο… Για τους οικονομικά τολμηρούς, η καρέκλα εργασίας Aeron του Herman Miller αναβαθμίστηκε επίσης φέτος και μπορεί να αποτελέσει εξίσου ιδανικό δώρο…
Οργανωτικός φόρος τιμής στον κονστρουκτιβισμό
Πολλοί αρχιτέκτονες τείνουν να εκτιμούν ιδιαίτερα την τάξη -κι αυτό φαίνεται και από τον γραφικό τους χαρακτήρα. Αν ο/η αρχιτέκτονας που έχετε υπόψη σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, τότε ένα ξύλινο σετ γραφείου εμπνευσμένο από διάσημα κονστρουκτιβιστικά κτήρια της Σοβιετικής περιόδου μάλλον θα εκτιμηθεί δεόντως (όπως και η τιμή του από την …τσέπη σας, καθώς δεν ξεπερνά τα $60).
Κτήρια σε μέγεθος που …χωράει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Η βρετανική εταιρεία Chisel and Mouse παράγει πασίγνωστα κτήρια από γύψο σε μέγεθος που χωράει κάτω -ή έστω δίπλα- από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε κάτι στο αρχιτεκτονικό στυλ που προτιμά ο αποδέκτης του δώρου, καθώς στο “μενού” υπάρχουν από ηλεκτρικούς σταθμούς Art Deco μέχρι σχολικά συγκροτήματα Bauhaus. Περισσότερο από την ποικιλία θα σας απασχολήσει ίσως το κόστος, καθώς οι τιμές ξεκινούν από $270.
Μανικετόκουμπα με την υπογραφή της Hadid
Για το τέλος αφήσαμε το συγκριτικά πιο απρόσιτο. Προτού φύγει από τη ζωή, η Zaha Hadid σχεδίασε αυτά τα μανικετόκουμπα, που πωλούνται προς 3000 δολάρια. Κυκλοφορούν σε ασήμι, χρυσό και ρόδιο και αποτυπώνουν “την οργανική δομική λογική που βρίσκουμε στη φύση”, κάτι που απλόχερα απαντάται και στα κτήρια της Ιρανής αρχιτέκτονα.
Δείτε περισσότερα δώρα, αλλά και από πού μπορείτε να τα προμηθευτείτε ΕΔΩ