Λιμενικά έργα που ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ περιλαμβάνονται στον κώδικα για τη θαλάσσια πολιτική

Ψηφίσθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Κύρωση του Κώδικα της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, τον μηχανισμό εφαρμογής της, την κρατική εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου».

Πρόκειται για την κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά στην ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, τον μηχανισμό εφαρμογής της, την κρατική εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη έχουν  εξασφαλιστεί πόροι άνω του 1 δις ευρώ για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη νησιωτική Ελλάδα.

Σχετικά με τα λιμενικά έργα, σύμφωνα με τον Υπουργό, προκρίνονται 33 έργα συνολικού προϋπολογισμού 175.210.000 ευρώ για αναβάθμιση λιμενικών υποδομών στα νησιά μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης 11 έργα συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των διαβρώσεων σε λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις σε νησιωτικές περιοχές μέσω ειδικής δράσης του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία έχει ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας.

Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης προκρίνονται μέσα από ειδική επιστημονική μελέτη και σε συνεργασία με φορείς, 44 ενδονησιωτικές και διαπεριφερειακές γραμμές που θα χρηματοδοτηθούν με 370 εκατομμύρια ευρώ για την εξυπηρέτηση της δημόσιας θαλάσσιας συγκοινωνίας μέσω πολυετών συμβάσεων τεσσάρων έως επτά ετών,  ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτές τις μικρές συγκεκριμένες διαδρομές.

Ο υπουργός από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ όπως και τις επαφές που έχει με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενεργοποίηση των θεσμοθετημένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη νησιωτικότητα και την γαλάζια οικονομία.

Δείτε τι περιλαμβάνει το ψηφισθέν νομοσχέδιο ΕΔΩ

Comments are closed