Λύση για τη Χαλκιδική το φράγμα του Χαβρία

Λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης και της άρδευσης στο πρώτο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, που το καλοκαίρι δέχονται μεγάλα κύματα τουρισμού, καθώς και στην κεντρική Χαλκιδική αναμένεται να δώσει το φράγμα του Χαβρία, έργο που εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι έτοιμο για δημοπράτηση.

Τα πρώτα μηνύματα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους δημάρχους της Χαλκιδικής είναι θετικά σε ό,τι αφορά τη σημασία του έργου ενώ παράλληλα εκφράζεται η αγωνία των τοπικών κοινωνιών για το αν το έργο θα κατασκευαστεί εντός του χρονοδιαγράμματος της τριετίας που εξαγγέλθηκε.

Ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκα δάνεια 560 εκατ. ευρώ
«Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για τη Χαλκιδική, αν ολοκληρωθεί και αν γίνει τα επόμενα χρόνια. Είναι λογικό πως και ο τουρισμός και η αγροτική ανάπτυξη εξαρτώνται από το νερό, που αποτελεί πηγή ζωής για όλους. Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής είναι το κύριο προϊόν της περιοχής, επομένως είναι πολύ σημαντική κάθε προσπάθεια, κάθε δράση και ενέργεια για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου προτεραιότητας και πνοής» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.

Οι περιοχές που θα ωφεληθούν

Για τις περιοχές που θα ωφεληθούν άμεσα, ο κ. Γιώργος αναφέρει ότι «θα πρέπει να αρδευτούν 24.000 στρέμματα, κυρίως πράσινης ελιάς αλλά και άλλων καλλιεργειών» ενώ σχολιάζει ότι «ταυτόχρονα θα πρέπει να υδροδοτηθεί η Κασσάνδρα, η περιοχή του Πολυγύρου στην κεντρική Χαλκιδική και η Σιθωνία». «Πρόσφατα ζητήθηκε και συμφωνήθηκε να υδροδοτηθεί και μέρος του Δήμου Προποντίδας» προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Χαιρετίζουμε αυτή την επένδυση που θα επιλύσει σοβαρά υδρευτικά και αρδευτικά προβλήματα» δηλώνει, από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η προετοιμασία για το έργο ξεκίνησε από τότε που ήταν νομάρχης Χαλκιδικής, εύχεται να είναι εφικτός ο χρονικός ορίζοντας της τριετίας και εκφράζει «ευχαριστίες στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον πρώην υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα» καθώς, όπως σημειώνει, «μέσα από αυτή τη συλλογικότητα φτάσαμε σήμερα σε αυτό το αποτέλεσμα».

Ειδικά για την περιοχή του Πολυγύρου σχολιάζει ότι «ο Χαβρίας, στο μεγαλύτερο τμήμα του, διέρχεται από το Δήμο Πολυγύρου ο οποίος έχει έντονα στοιχεία πρωτογενή τομέα» και γνωστοποιεί ότι ο δήμος πρόσφατα ζήτησε και του δόθηκε η υπόσχεση ότι θα συμμετέχει με ποσοστό 51% στο φορέα διαχείρισης που θα δημιουργηθεί.

Θετικά αντιμετωπίζει το έργο και ο δήμαρχος Σιθωνίας Πάρης Ντέμπλας καθώς υπογραμμίζει ότι θα δοθεί λύση στα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν και η Σιθωνία και η Κασσανδρεία. Ωστόσο σημειώνει ότι «υπάρχει μια δυσπιστία για το χρονοδιάγραμμα» και εκφράζει την ευχή «όσα εξαγγέλθηκαν να υλοποιηθούν».

Για έργο εθνικής εμβέλειας κάνει λόγο ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος αναφέρει ότι ο δήμος του μπορεί να μην ωφεληθεί άμεσα από το έργο σε ό,τι αφορά την υδροδότηση, ωστόσο θα διεκδικήσει ρόλο στο φορέα διαχείρισης, δεδομένου ότι ο ποταμός πηγάζει από το δήμο Αριστοτέλη και διέρχεται από μεγάλο μέρος του. Παράλληλα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα διεκδικήσει και αποθέματα νερού για ύδρευση και άρδευση και περιβαλλοντικά έργα για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του ποταμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι δήμαρχοι Πολυγύρου, Σιθωνίας και Αριστοτέλη συμφωνούν ως προς την επιτακτικότητα της επίλυσης των προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης του νομού Χαλκιδικής.

Υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλο, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς λόγω της ανεπάρκειας του υδροφόρου ορίζοντα, του πλήθους των αρδεύσεων και των φαινομένων υφαλμύρωσης των υδάτων.

Ένα ακόμη σημαντικό έργο για την περιοχή ειδικά της ανατολικής Χαλκιδικής είναι το φράγμα στα Πετρένια. Επ αυτού ο κ. Ζωγράφος, σχολιάζει ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη χωρίς όμως ακόμη να έχει αποφασιστεί κάτι ενώ ο κ. Βαλιάνος τονίζει ότι ο δήμος Αριστοτέλη θα διεκδικήσει την κατασκευή του.

 

Comments are closed