Μέσα στο 2022 ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για τα δέκα λιμάνια της χώρας

Εντός του 2022 αναμένονται οι πρώτες δεσμευτικές προσφορές για την αξιοποίηση δέκα λιμανιών από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει το Ταμείο, οι Οργανισμοί Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των αντίστοιχων λιμένων έως το 2062.

Ετοιμάζεται η πρόσκληση για το λιμάνι του Βόλου

Την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου προετοιμάζει, σύμφωνα με το ered.gr, το Tαμείο, εξετάζοντας την δυνατότητα αξιοποίησης ορισμένων από τους μικρούς λιμένες ή και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Στην παρούσα φάση, η διερεύνηση αυτή αφορά στην μαρίνα για Mega-Yacht και στην μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης.

Το νέο έτος «ξεπαγώνει» ο διαγωνισμός της Αλεξανδρούπολης

Το α’ τρίμηνο του 2022 εκτιμάται ότι θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τον διαγωνισμό να προχωρά μετά από εμπλοκή στην επόμενη φάση. Η επιλογή των υποψηφίων επενδυτών, που προχωρούν στην β ‘ φάση του σχετικού διαγωνισμού, έγινε στις αρχές του 2021 όμως ο διαγωνισμός «πάγωσε» εξαιτίας προσφυγής για τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων περίπου 195 στρεμμάτων που ανήκαν σε ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι στη Β΄ φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί τα παρακάτω σχήματα:

1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT,

2) Κοινοπραξία CAMERON S.A. – GOLDAIR CARGO A.E. – BOLLORE AFRICA LOGISTICS,

3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,

4) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για Καβάλα – Ηγουμενίτσα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για τον ΟΛΚ (Οργανισμός Λιμένος Καβάλας). Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, οι προεπιλεγέντες επενδυτές έχουν λάβει το πρώτο Σχέδιο της Σύμβασης υπο-παραχώρησης προς αξιολόγηση. Η προβλεπόμενη κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Μέσα στο α’ τρίμηνο του νέου έτους εκτιμάται ότι θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στην α’ φάση το ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει εννέα επενδυτικά σχήματα.

Επιλέγονται οι υποψήφιοι για το λιμάνι Ηρακλείου

Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται η επιλογή των υποψηφίων επενδυτών που θα συμμετέχουν στην β’ φάση του διαγωνισμού παραχώρησης, για τη χρήση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου έως το 2062. Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τοποθετείται μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Comments are closed