Μέτρα ανάταξης του κατασκευαστικού κλάδου και της αγοράς ακινήτων

Πρόθεση αξιοποίησης του πολλαπλασιαστικού ρόλου που διαδραματίζουν στην οικονομία οι επενδύσεις στις υποδομές και εν γένει στον κατασκευαστικό κλάδο, επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση με συγκεκριμένες εξαγγελίες που συμπεριέλαβαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Α. Καραμανλής.

Λαμβάνοντας υπόψη και προτάσεις του ΤΕΕ, στη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων προαναγγέλθηκαν: η ανεξάρτητη επαλήθευση μελετών σκοπιμότητας για ένταξη των έργων στον εθνικό σχεδιασμό, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών για τον τακτικό έλεγχο και τη συντήρησή τους, η επίβλεψη των δημοσίων έργων και από τον ιδιωτικό τομέα -ανάλογα τον τύπο του έργου και τη διαθεσιμότητα του Δημοσίου- η διεύρυνση της συνεργασίας Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο στην υλοποίηση αλλά και στον σχεδιασμό των έργων.

Σημαντικά για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων ήταν και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον φορολογικό σχεδιασμό:

  • Αναστολή για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24% με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η επιβολή ΦΠΑ με αυτόν τον συντελεστή αποτελεί αντικίνητρο αγοράς νεόδμητου ακινήτου.
  • Πάγωμα για μια τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η πρακτική των αλλεπάλληλων αναστολών του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο παρά πέντε της εκπνοής της προηγούμενης παράτασης αίρεται κι έτσι εκλείπει ακόμη ένας παράγοντας αβεβαιότητας.
  • Έκπτωση φόρου ίση με το 40%- 50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρακτικά, αν ένας ιδιοκτήτης προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή απλούστερα αλλάξει παράθυρα στο σπίτι του, με το συνολικό κόστος στα 10.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την εφορία είτε αφορούν σε φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της διετίας. Κλειδί για την τελική διαμόρφωση της ελάφρυνσης για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποτελέσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις οποίες θα κληθεί να προχωρήσει η κυβέρνηση.
  • Βελτιώσεις στον θεσμό της Golden Visa. Σήμερα παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

Comments are closed