Μέχρι τις 15/4 ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ

O επισκέπτης που θα προσεγγίζει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) από τη Λεωφόρο Στρατού, το 2026, δεν θα αντικρίζει τον επιμήκη όγκο του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου “Ιωάννης Βελλίδης”, που σήμερα δεσπόζει στη συμβολή της με την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Αντίθετα, θα έχει ελεύθερη ανοιχτή θέα, χωρίς παρεμβολή κτηρίων, σε μια διαγώνιο ευθεία σχεδόν μισού χιλιομέτρου, ως τις οδούς Αγγελάκη και Αλεξάνδρου Σβώλου. Το κτήριο του συνεδριακού κέντρου, με τα δεκάδες σκαλοπάτια του και τα μεταλλικά στοιχεία της πρόσοψης, γνωστό και ως “Βελλίδειο”, που στέκει εκεί επί σχεδόν 30 χρόνια (χτίστηκε επί πρωθυπουργίας πατρός Μητσοτάκη), θα έχει κατεδαφιστεί και πάνω από το υπόγειο πάρκινγκ του, το οποίο διατηρείται, θα έχει δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος με πράσινο, που θα “διαχέεται” γύρω από τον Πύργο του ΟΤΕ και σε συνολική έκταση δεκάδων στρεμμάτων.

Ο επισκέπτης θα βαδίζει σε φαρδύτερα πεζοδρόμια και ανάμεσα σε περιποιημένα προκήπια -αφού περίπου 12,9 στρέμματα περιμετρικά του εκθεσιακού κέντρου θα δοθούν γι αυτό στον δήμο- και όταν φτάνει στα ενδότερα του “σπιτιού” των διοργανώσεων της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, συνολικής έκτασης 176 στρεμμάτων, θα συναντά τα ανανεωμένα εκθεσιακά περίπτερα, στα οποία χτυπά η “καρδιά” της εκθεσιακής και συνεδριακής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας στην πόλη έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μετά θα καταλήγει στο σημείο που ορίζεται από τις οδούς Αγγελάκη και Εγνατία, όπου θα βρίσκεται ενώπιον μιας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 120 κλινών και θα μπορεί να απολαύσει τον καφέ, τον ποτό του ή το φαγητό του σε κάποιο από τα καταστήματα που λειτουργούν εκεί ή να επισκεφτεί μια μικρή εμπορική έκθεση στον ολοκαίνουργιο χώρο πολλαπλών χρήσεων.

Κάπως έτσι εκτιμάται ότι θα μοιάζει το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ σε λίγα χρόνια από σήμερα, το 2026, όταν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το σχέδιο ανάπλασής του, ένα έργο που θα αλλάξει τη μορφή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ο προϋπολογισμός του οποίου έχει εκτιμηθεί στα 160 εκατ. ευρώ. Τα έργα που θα δώσουν υπόσταση στο πρότζεκτ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν το 2023, αν δεν υπάρξουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Μέχρι τις 15/4 ο διαγωνισμός – Τι άλλαξε στο master plan

Την εκτίμηση ότι ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, στη βάση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) που έχει εκπονηθεί, θα προκηρυχθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας. Αφού υπενθύμισε ότι η διοίκηση της εταιρείας έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για την ανάπλαση το καλοκαίρι του 2019, ενσωματώνοντας ορισμένες εξ αυτών, όπως η μεταφορά της προβλεπόμενης ξενοδοχειακής μονάδας σε άλλο σημείο, γνωστοποίησε ότι έγιναν οι εξής τρεις βασικές αλλαγές στο master plan:

*Πρώτον, θα δοθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης περίπου 12,9 στρέμματα περιμετρικά της έκθεσης, προκειμένου να αναπτυχθούν καλύτερα τα πεζοδρόμια και τυχόν προκήπια, ώστε η προσέγγιση στη ΔΕΘ μέσω του περιβάλλοντος χώρου της να είναι αισθητικά και ουσιαστικά ευχερέστερη και ευκολότερη.

*Δεύτερον, θα παραχωρηθεί προς χρήση στην πόλη η προέκταση της Αλεξάνδρου Σβώλου ως πεζόδρομος, μέχρι το νέο εκθεσιακό κέντρο, περίπου 7,3 στρέμματα (σ.σ. ο χώρος αυτός, παρότι είναι εντός οικοδομικού τετραγώνου και παραμένει ιδιοκτησιακά στη ΔΕΘ-Helexpo, θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά κοινόχρηστου χώρου και θα διαμορφωθεί σε μόνιμο πεζόδρομο στην περιοχή ανάπλασης)

*Τρίτον, παραχωρούνται από τη ΔΕΘ-Helexpo άλλα 10 στρέμματα στην περιοχή της οδού Αγγελάκη, τα οποία είναι ρυμοτομούμενα από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

“‘Άρα, και με βάση ότι το 50% περίπου της έκτασης ουσιαστικά παραχωρείται προς χρήση στην πόλη, με το αστικό πάρκο, με τον πεζόδρομο, τα περιμετρικά πεζοδρόμια και τους υπόλοιπους ελεύθερους χώρους, γίνεται σαφής η επίδραση που θα έχει η ανάπλαση στο κέντρο της πόλης. Η προσέγγιση που είχαμε εξαρχής ως προς τη δημιουργία του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου ήταν ότι θα έπρεπε να είναι μια λύση win-win-win, δηλαδή συμφέρουσα για τη ΔΕΘ, για τον δήμο Θεσσαλονίκης και για την κοινωνία και νομίζω ότι αυτό επιτυγχάνεται με τον τρόπο που χειριζόμαστε την ανάπλαση”, υπογράμμισε.

Μνημόνιο συνεργασίας συμφωνήθηκε μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου “Μελέτη ανάπλασης ΕΧΣ Εκθεσιακού Κέντρου” , κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Τι αναφέρει το Μνημόνιο Συνεργασίας

Α. ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στο σχέδιο ανάπλασης προβλέπεται ότι :

1. Δημιουργούνται νέοι Κοινόχρηστοι Χώροι εμβαδού 12.901 m2 περιμετρικά του οικοπέδου με αύξηση (μεταβλητή) του πλάτους του ήδη υφιστάμενου εκεί κοινόχρηστου χώρου. Οι χώροι αυτοί θα αποδοθούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης με εφαρμογή της ισχύουσας διαδικασίας για τους κοινοχρήστους χώρους.

2. Δημιουργείται δευτερεύoν δίκτυο κοινοχρήστου χώρου εμβαδού 7.358 m2 σε προέκταση της Αλεξάνδρου Σβώλου μέχρι τον κεντρικό άξονα, και από το σημείο αυτό του κεντρικού άξονα μέχρι την οδό Εγνατία. Το δευτερεύoν δίκτυο κοινόχρηστου χώρου αποτελεί μέρος και συνέχεια των κοινοχρήστων χώρων όπως αυτοί ορίζονται σε κάθε ρυμοτομικό σχέδιο και χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους χρήστες του αστικού δικτύου.
Ο χώρος αυτός παρόλο ότι είναι εντός του οικοδομικού τετραγώνου και παραμένει ιδιοκτησιακά στη ΔΕΘ-HELEXPO, θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά κοινοχρήστου χώρου και θα διαμορφωθεί σε μόνιμο πεζόδρομο εντός της περιοχής ανάπλασης.

3. Το υπόλοιπο του τομέα V, εμβαδού 51.542 m2, (εφεξής «ελεύθερος χώρος») παραμένει αδόμητο και ελεύθερο για δημιουργία ενός αστικού πάρκου ειδικών και υψηλών προδιαγραφών.

Β. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ

1. Ο ελεύθεροs χώρος θα διαμορφωθεί ενιαία και συνολικά ως συνέχεια των υφιστάμενων ελεύθερων χώρων της πόλης που τον περιβάλλουν με έμφαση στην ανάδειξη των αξόνων και σημείων αναφοράς για την αποκατάσταση της συνέχειας του αστικού ιστού και τον αντίστοιχο καθορισμό εισόδων προσπέλασης στο χώρο αυτό.

2. Οι διαμορφώσεις του ελεύθερου χώρου θα περιλαμβάνουν ροές κίνησης και στάσης πεζών, ποδηλάτου, τεχνητές διαμορφώσεις για τη δημιουργία νέου φυσικού ανάγλυφου σε τμήματα του χώρου με επιχώσεις έως 2 μ., χώρους και ροές νερού, δενδροφυτεύσεις, χώρους πράσινου και χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων και εκθέσεων μεγέθους ανάλογου με τη φέρουσα ικανότητα του ελεύθερου χώρου.

3. Θα υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου που περιβάλει τον ελεύθερο χώρο, του οποίου είναι και συνέχεια, με την διαμόρφωση του ελευθέρου χώρου με στόχο την εξυπηρέτηση της κίνησης πεζού, ποδηλάτου και της εγκατάστασης του απαραιτήτου αστικού εξοπλισμού.

4. Θα δημιουργηθούν επιμέρους περιοχές εντός του ελευθέρου χώρου με διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετική μορφή φύτευσης και διαμόρφωσης εδάφους.

Ειδικότερα :

• Περιοχές με διαμόρφωση πάρκου αναψυχής με υψηλή πράσινο, χρήσεις αναψυχής (αναψυκτήριο, παιδικές χαρές κλπ.), διαδρομές περιπάτου και διαδρομές κίνησης ποδηλάτων.

• Περιοχές που να μπορεί να φιλοξενήσουν μουσικές συναυλίες, υπαίθριες εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ. Η διαμόρφωση στις περιοχές αυτές θα είναι πιο ήπια με χαμηλό πράσινο και επιφάνειες με ψυχρά υλικά.

5. Το σύνολο των υλικών επίστρωσης, πέρα από τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και τα στοιχεία του ηλεκτροφωτισμού, του αστικού εξοπλισμού κλπ, θα εντάσσονται στη ενιαία αντίληψη και αρχές σχεδιασμού που θα προκύψουν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

6. Στον ελεύθερο χώρο διατηρούνται ο πύργος του ΟΤΕ, το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), το Περίπτερο της πρώην ESSO PAPPAS, καθώς και η πύλη-τόξο και το στέγαστρο της πλατείας ΧΑΝΘ και προβλέπεται η κατασκευή ενός μόνο κτιρίου αναψυχής.

7. Ενδέχεται να υπάρξει περίφραξη του ελεύθερου χώρου για λόγους ασφαλείας, είτε στο μέτωπό του με τον κοινόχρηστο χώρο είτε σε εσωτερικό επίπεδο ανάλογα με την διαμόρφωση. Το είδος της περίφραξης και τα ειδικά χαρακτηριστικά της θα προσδιοριστούν από την αρχιτεκτονική μελέτη των κτιριακών έργων και της διαμόρφωσης του ελεύθερου χώρου.

8. Στον ελεύθερο χώρο η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται μόνο για τα οχήματα άμεσης ανάγκης και εξυπηρέτησης (ασθενοφόρο, πυροσβεστική κλπ) σε ειδικά διαμορφωμένες ροές και θέσεις που θα προτείνει η αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης.

Γ. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ

1. Η φύλαξη, συντήρηση, διαχείριση του ελευθέρου χώρου θα γίνονται από την ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε., η οποία παραμένει ιδιοκτήτης του χώρου, και από την ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. θα καλύπτονται όλα τα έξοδα φύλαξης, λειτουργίας και συντήρησης.

2. Ο ελεύθερος χώρος θα είναι ελευθέρα προσβάσιμος από τους πολίτες, όλον τον χρόνο με την επιφύλαξη των παρακάτω ρυθμίσεων.

3. Ο ελεύθερος χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιείται κατ΄ αποκλειστικότητα από την ΔΕΘ- HELEXPO Α.Ε. για περιορισμένο χρονικό διάστημα, κατά την διάρκεια μεγάλων εκθεσιακών γεγονότων ή για την οργάνωση εκδηλώσεων που απαιτούν έλεγχο πρόσβασης (π.χ συναυλίες υπαίθρια γεγονότα). Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορεί αντίστοιχα να πραγματοποιεί ειδικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε.

4. Η ως άνω αποκλειστική χρήση του ελεύθερου χώρου από τη ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. θα γίνεται μόνο στο απολύτως απαραίτητο για τις εκδηλώσεις της τμήμα του ελευθέρου χώρου και για το συντομότερο απαιτούμενο χρονικό διάστημα, με χρήση της μόνιμης περίφραξης ή κινητών χωρισμάτων κατά περίσταση. Θα υπάρχει έγκαιρη και εκ των προτέρων ενημέρωση των πολιτών για κάθε τέτοια περίπτωση.

5. Όλα τα παραπάνω δεδομένα θα ληφθούν υπόψη κατά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και την ενιαία και συνολική μελέτη διαμόρφωσης του ελευθέρου χώρου, μετά την οποία θα είναι δυνατός ο λεπτομερής χωρικός προσδιορισμός των τμημάτων που θα υπαχθούν στις παραπάνω ρυθμίσεις και των ειδικότερων χαρακτηριστικών τους.

6. Οι όροι λειτουργίας του ελευθέρου χώρου θα περιγραφούν αναλυτικά σε Κανονισμό Λειτουργίας ο οποίος θα συνταχθεί από την ΔΕΘ-HELEXPO A.E. σε συμφωνία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και θα ενσωματωθεί στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που θα κατατεθεί κατά την αδειοδότηση των έργων διαμόρφωσης του ελεύθερου χώρου.

Δ. ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ

1. Η ΔΕΘ-HELEXPO A.E θα ενημερώνει συνεχώς τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την πορεία του σχεδίου ανάπλασης, και θα συνεργάζεται μαζί του για τον λεπτομερή σχεδιασμό των κοινοχρήστων χώρων και του ελευθέρου χώρου, όπως αυτός (σχεδιασμός) θα προκύψει από τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το συνολικό σχέδιο της ανάπλασης.

2. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα εξετάζει και θα διεκπεραιώνει κατά προτεραιότητα τις αναγκαίες ενέργειες που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της ανάπλασης (ανάρτηση Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής, Γνωμοδότηση για Περιβαλλοντικές Μελέτες, Έκδοση οικοδομικών Αδειών

3. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παρέχει στην ΔΕΘ-HELEXPO A.E. άμεσα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκπόνηση μελετών του έργου (κυκλοφοριακά στοιχεία κλπ)

4. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ-HELEXPO A.E. δεσμεύονται να προσπαθήσουν για τη συναινετική επίλυση της ένδικης μεταξύ τους διαφοράς, που εκκρεμεί μετά την
14574/23.04.1999 αναγνωριστική αγωγή που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά της ΔΕΘ-HELEXPO A.E., ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινετικής λύσης θα εξεταστεί η παραχώρηση προς το Δήμο Θεσσαλονίκης και στεγασμένου χώρου. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία εντός εξαμήνου θα συντάξει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για τη συναινετική επίλυση της διαφοράς. Είναι αυτονόητο ότι σε κάθε περίπτωση και μέχρι να εξευρεθεί συναινετική λύση που να γίνει αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, τα μέρη εμμένουν στους εκατέρωθεν ισχυρισμούς τους, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιδίκων.

“Ο συντελεστής δόμησης παραμένει ο ίδιος”

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος των μελετητών του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την ανάπλαση της ΔΕΘ, αρχιτέκτων πολεοδόμος Τάκης Δούμας, υπενθυμίζει ότι το νέο εκθεσιακό κέντρο θα αναπτύσσεται σε τρία επιμέρους τμήματα. Το εκθεσιακό του τμήμα, στο βόρειο κομμάτι της συνολικής έκτασης των 176 στρεμμάτων, θα καταλαμβάνει την περιοχή όπου σήμερα βρίσκονται τα περίπτερα 17, 15, 18, 13, 6, 8 και θα φτάνει μέχρι κάτω απο το περίπτερο της Esso Pappas και το κτήριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τα οποία προτείνεται να διατηρηθούν (όπως και το “Αλεξάνδρειο Μέλαθρον”, γνωστό ως “Παλέ ντε Σπορ”, ο Πύργος του ΟΤΕ και η τοξωτή πύλη από την πλευρά της Πλατείας της ΧΑΝΘ, σε αντίθεση με το “Βελλίδης”, που προτείνεται να κατεδαφιστεί). Ουσιαστικά θα αναπτυχθεί σε μεγάλο τμήμα της έκτασης πάνω από τον “κεντρικό” δρόμο (Νικολάου Γερμανού), που χωρίζει στα δύο την έκταση του εκθεσιακού κέντρου.

Ο ελεύθερος χώρος, συνολικής έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, θα αρχίζει -όπως προαναφέρθηκε- από τα βορειοανατολικά της έκτασης, από το ύψος του “Βελλιδείου”, και συνεχίζοντας προς νότια και δυτικά, θα φτάνει “αδιατάρακτος” σχεδόν μέχρι τις οδούς Αγγελάκη και Αλεξάνδρου Σβώλου, κοντά στην Πλατεία Συντριβανίου και τον εκεί σταθμό του Μετρό. Σε παρακείμενη έκταση, προς την πλευρά της Εγνατίας, προβλέπεται να ανεγερθεί το μικρό ξενοδοχείο, ύψους ώς 32 μέτρων, αλλά και διάφορα καταστήματα, π.χ. εστίασης καθώς κι ένας μικρός χώρος πολλαπλών χρήσεων. Το ξενοδοχείο επρόκειτο αρχικά να χωροθετηθεί σε διαφορετικό σημείο της έκτασης, αλλά τελικά, κατόπιν και παρεμβάσεων φορέων της πόλης, κρίθηκε -σύμφωνα με τον κ.Δούμα- σκόπιμη η μεταφορά του, ώστε ο όγκος του να μη λειτουργεί “ανταγωνιστικά” προς τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, όπως το αρχαιολογικό και το βυζαντινό μουσείο ή το δημαρχείο.

Ερωτηθείς αν ο συντελεστής δόμησης θα αλλάξει, ο κ.Δούμας απαντά: “Ο συντελεστής δόμησης παραμένει ο ίδιος. Όση είναι η σημερινή υφιστάμενη δόμηση, τόση αναμένεται να παραμείνει. Σήμερα η συνολική υφιστάμενη δόμηση είναι 96.000 τμ., εκ των οποίων τα κτήρια που προτείνεται να διατηρηθούν είναι 4.000 τμ. Ίσως δε, μειωθεί, αν μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κριθεί ότι κάποιο ακόμη κτήριο είναι σκόπιμο να διατηρηθεί” επισημαίνει, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΧΣ για την ανάπλαση της ΔΕΘ, που πιθανότατα θα είναι το δεύτερο που θα προχωρήσει στη χώρα, μετά από εκείνο του εμπορικού κέντρου “The Mall” στην Αττική, δεν προτείνει την κατεδάφιση κανενός κτηρίου και το τι τελικά θα γίνει με τα υπόλοιπα περίπτερα δεν είναι αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης, αλλά του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, βάσει των δεδομένων του ΕΧΣ.

Υπενθυμίζει δε, ότι τα ΕΧΣ, σύμφωνα με την πρόσφατη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση είναι μέρος της θεσμικής εργαλειοθήκης, που διατίθεται για εφαρμογές αντίστοιχες της ανάπλασης της ΔΕΘ. Τα ΕΧΣ εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα και υπόκεινται σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τα παραπάνω σημαίνουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στον σχεδιασμό, σύμφωνα με τις εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες. Το ΕΧΣ για την ανάπλαση της ΔΕΘ είχε ως δεδομένο του την ήδη εκδοθείσα προέγκριση για την εκπόνησή του, με την οποία ορίστηκαν οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης. Η μελέτη, με τρόπο επιστημονικό, προσδιόρισε τις περιοχές δόμησης και τις αδόμητες αντίστοιχα. “Δεν προτείνει την κατεδάφιση κανενός κτηρίου. Όλα τα κτήρια που φέρεται ότι είναι προς κατεδάφιση βρίσκονται εντός περιοχών δόμησης και το τι θα γίνει με αυτά είναι αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΧΣ” ξεκαθαρίζει.

Το (παλαιότερο) δίλημμα “παραμονή στο κέντρο ή μετεγκατάσταση”

Η ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ, όπου τα περισσότερα περίπτερα μετρούν κάποιες δεκαετίες ζωής, κρίθηκε αναγκαία, ώστε ο εθνικός εκθεσιακός φορέας να μπορεί να ανταποκριθεί στον εντεινόμενο ανταγωνισμό τόσο εξ Αθηνών, όσο και από πόλεις του εξωτερικού, όπως η Κωνσταντινούπολη.

Σε κάποια χρονική μάλιστα, το 1999, είχε συζητηθεί η μετεγκατάστασή του εκτός του ιστορικού κέντρου της πόλης και συγκεκριμένα στη Σίνδο, ένα εγχείρημα που παρουσίαζε πολλές προκλήσεις, καθώς ο προϋπολογισμός του ήταν πολύ υψηλός (έτεινε στα 280-300 εκατ. ευρώ), ενώ θα απαιτούνταν και συμπληρωματικά έργα υποδομής. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άρχισε να αποδυναμώνει το πολυδάπανο αυτό σενάριο και το 2012, σε συνέχεια σχετικής μελέτης που ανέθεσε η ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, για να απαντήσει στο δίλημμα “παραμονή στο κέντρο ή μετεγκατάσταση;” κρίθηκε ότι η ανάπλαση του σημερινού χώρου θα ήταν πιο συμφέρουσα. “Η επιλογή της μετεγκατάστασης στη Σίνδο κρίνεται, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, ως υψηλού κόστους, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία” είχε τονιστεί τον Απρίλιο του 2012, ενώ αντίθετα η λύση της ανάπλασης του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου, με την παράλληλη δημιουργία ελεύθερου χώρου- πάρκου, αναδεικνυόταν ως η προσφορότερη επιλογή στον μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Σε συνέχεια εκείνης της μελέτης και σε συνεργασία με το ΑΠΘ καταρτίστηκε πρόταση χωροθέτησης, που προεγκρίθηκε από το αρμόδιο υπουργείο το 2017. Περίπου δύο χρόνια πριν, τον Φεβρουάριο του 2018, άρχισε η εκπόνηση του ΕΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2019, το ΤΕΕ/ΤΚΜ είχε καταθέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, τις απόψεις του επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΧΣ. Δείτε εδώ.  

Παράλληλα σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2017, η ΔΕΘ-Helexpo και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) είχαν προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών και την καλύτερη δυνατή προώθηση των δραστηριοτήτων τους. Δείτε εδώ. 

Comments are closed