Μήπως τα επιδρομικά είδη βρήκαν τον μάστορά τους;

Φωτογραφία από το σάιτ της Evoqua. Το σύστημα SeaCure της εταιρείας είναι το πρώτο που έχει ¨περάσει¨ τα τεστ πρωτοκόλλου USCG για την προστασία του περιβάλλοντος και της οικονομίας από επιδρομικούς θαλάσσιους οργανισμούς

Φωτογραφία από το σάιτ της Evoqua. Το σύστημα SeaCure της εταιρείας είναι το πρώτο που έχει ¨περάσει¨ τα τεστ πρωτοκόλλου USCG για την προστασία του περιβάλλοντος και της οικονομίας από επιδρομικούς θαλάσσιους οργανισμούς

Το όνομά τους τα λέει όλα: επιδρομικά είδη (invasive species). Είναι ικανά να εισβάλουν σε οποιοδήποτε οικοσύστημα σε μεγάλους αριθμούς και να …του αλλάξουν τα φώτα. Σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, η οικονομική ζημία που προκαλείται από τα επιδρομικά είδη υπολογίζεται στα 120 δισ. δολάρια ετησίως μόνο στις ΗΠΑ! Η λύση για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής φαίνεται ότι βρίσκεται στην ηλεκτροχλωρίωση (electrochlorination). Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Ο ασιατικός κυπρίνος, ιδίως ο ασημοκυπρίνος, χαρακτηρίζεται από την τάση του να πηδάει έξω από το νερό κάθε φορά που ένα σκάφος τον προσεγγίζει. Τόσο ψαράδες όσο και καγιάκερς συχνά έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς από αυτή τη συνήθεια, καθώς μιλάμε για ψάρι βάρους έως και 45 κιλών, που μπορεί να κάνει άλμα μέχρι και δέκα ποδιών πάνω από την επιφάνεια του νερού. Οι κυπρίνοι του είδους, που συν τοις άλλοις αναπαράγονται με …άγριους ρυθμούς, τρέφονται μεταξύ άλλων με πλαγκτόν, άλλα είδη ψαριών και διάφορα θαλασσινά, φέρνοντας τα συχνά στο χείλος της εξαφάνισης.
Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επιδρομικοί φραγμίτες, οι κοινές ευρωπαϊκές καλαμιές εν ολίγοις, που επί δεκαετίες προκαλούν σοβαρές ζημίες στη βιοποικιλότητα διάφορων περιοχών του κόσμου, καθώς κανένα άλλο είδος φυτού δεν επιβιώνει όπου αποφασίζουν να …εγκατασταθούν αυτές. Ο λόγος είναι ότι οι ρίζες τους εκκρίνουν ένα είδος τοξίνης στο έδαφος, που σκοτώνει κάθε άλλο φυτό.
Γνωστές είναι και οι καταστροφές που προκαλούν στα θαλάσσια οικοσυστήματα διάφορα επιδρομικά είδη, ικανά να ταξιδέψουν τεράστιες αποστάσεις προσκολλόμενα στο κύτος ή στο νερό των δεξαμενών έρματος των πλοίων που διασχίζουν την υφήλιο.
Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωσή τους, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί πολλές λύσεις διαχείρισης υδάτων έρματος, γνωστές με το ακρωνύμιο BWMS (Ballast Water Management Solutions), οι οποίες φιλτράρουν τις εν λόγω ποσότητες νερού. Συχνά δύο ή ακόμη και τρία τέτοια συστήματα συνδυάζονται για να επιτευχθεί η εξουδετέρωση τέτοιων οργανισμών. Η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή, καθώς αν χρησιμοποιηθούν έστω και σχετικά αθώα χημικά, το νερό που στη συνέχεια θα αποβληθεί, δεν αποκλείεται να είναι τοξικό.

Πώς λειτουργεί
Η εταιρεία Evoqua λανσάρισε πρόσφατα το σύστημα ¨SeaCure¨, που χρησιμοποιεί την ηλεκτροχλωρίωση για να καθαρίσει τα νερά των δεξαμενών έρματος.
¨Η καρδιά του συστήματος έχει να κάνει με ηλεκτρολυτικά κύτταρα που μετατρέπουν το θαλασσινό αλάτι σε ενεργή ουσία, το υποχλωριώδες νάτριο (sodium hypochlorite)¨ αναφέρει η Evoqua, υπενθυμίζοντας ότι το υποχλωριώδες νάτριο χρησιμοποιείται ώς απολυμαντικός και λευκαντικός παράγοντας.
Το σύστημα SeaCure σχεδιάστηκε για τη χρήση του σε φορτηγά πλοία που μεταφέρουν αέριο, σε τάνκερ, πλοία χύδην φορτίου και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με ανώτατες ροές υδάτων έρματος (ballast water) της τάξης των 500 έως 4000 κυβικών μέτρων ανά ώρα. Πολλαπλές μονάδες του συστήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση υψηλότερων ροών. Το SeaCure είναι το πρώτο σύστημα ηλεκτροχλωρίωσης που έχει λάβει έγκριση AMS (Alternate Management Systems) και για τους τρεις βαθμούς αλατότητας (γλυκά, υφάλμυρα και θαλασσινά νερά). Προς το παρόν το σύστημα βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών της αποτελεσματικότητάς του στο Κέντρο Θαλάσσιων Πόρων στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Αρθρο με πληροφορίες από το engineering.com

Μάθετε περισσότερα για τις δυνατότητες του συστήματος ΕΔΩ

Comments are closed