Μελέτη ΑΠΘ: Ακόμα ψηλότερα η τιμή του ρεύματος χωρίς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κράτησαν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα σημερινά επίπεδα κι αν έλειπαν, η τιμή του θα ήταν 83 ευρώ/MWh υψηλότερη. Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη του ΑΠΘ στην οποία έκανε αναφορά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας, ώστε να αναδείξει τη συμβολή των ΑΠΕ στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, όπως αναφέρεται στο energypress.gr.

Mε βάση τη μελέτη του ΑΠΘ, χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο θα έφτανε στη χώρα μας στα επίπεδα των 315 ευρώ/MWh, έναντι των 235 ευρώ/MWh που διαμορφώθηκε στην πραγματικότητα.

Οι ερευνητές του ΑΠΘ μοντελοποίησαν την εξέλιξη σε ωριαία βάση των τιμών στην αγορά επόμενης ημέρας, αν δεν υπήρχαν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που εισφέρουν στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής. Ανάγοντας τα αποτελέσματα σε μέσες ημερήσιες τιμές, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι το αρνητικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh, που σημειώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αγγίζοντας τα 451,11 ευρώ/MWh.

Μέγιστες και ελάχιστες τιμές χωρίς ΑΠΕ

Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι πως η απουσία των ΑΠΕ δεν θα έδινε τη δυνατότητα να αποκλιμακωθούν οι τιμές, τις ημέρες που υπήρχε πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό. Έτσι, χωρίς την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, η μικρότερη ημερήσια τιμή θα ήταν 243,37 ευρώ/MWh, στις 29 Δεκεμβρίου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, υπήρξαν ημέρες με αισθητά μικρότερες τιμές, με συνέπεια η ελάχιστη να σημειωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, στα 117,23 ευρώ/MWh.

Όπως αναφέρει το energypress.gr, ανάλογα είναι τα συμπεράσματα και στη βάση των ωριαίων τιμών. Κατά συνέπεια, η μέγιστη ωριαία τιμή που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο (542,5 ευρώ/MWh στις 6 το απόγευμα της 22ας Δεκεμβρίου) θα ήταν ακόμη υψηλότερη. Χωρίς τις ΑΠΕ, το απόλυτο ρεκόρ θα καταρριπτόταν μία ώρα αργότερα την ίδια ημέρα, με την τιμή να φτάνει τα 557,17 ευρώ/MWh.

Οι ωριαίες τιμές πιστοποιούν και πάλι ότι, αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, οι τιμές δεν θα αποκλιμακώνονταν αισθητά ποτέ μέσα στο μήνα. Ενδεικτικό είναι ότι, στο σενάριο μηδενικής «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, η ελάχιστη ωριαία τιμή θα ήταν 195 ευρώ/MWh (στις 4 το πρωί στις 29 Δεκεμβρίου). Στην πραγματικότητα ωστόσο, με τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το «κατώφλι» των ωριαίων τιμών διαμορφώθηκε στα 9,7 ευρώ/MWh (στις 5 το πρωί στις 31 Δεκεμβρίου).

Καμία ώρα κάτω από 80 ευρώ/MWh

Τα παραπάνω θα είχαν ως συνέπεια, ο Δεκέμβριος να κλείσει στα 319,18 ευρώ/MWh. Επομένως, η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή «ψαλίδισε» τη χονδρεμπορική κατά 83,8 ευρώ/MWh.

Η στατιστική ανάλυση των μέσων ημερήσιων τιμών δείχνει επίσης πως καμία ημέρα του Δεκεμβρίου, η τιμή δεν θα ήταν μικρότερη από 245 ευρώ/MWh. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μόλις 9 ημέρες του μήνα οι τιμές ξεπέρασαν αυτό το όριο. Οι ΑΠΕ κατάφεραν το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις 14 Δεκεμβρίου, κατά 158,28 ευρώ/MWh. Τη συγκεκριμένη ημέρα, χωρίς την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή η τιμή θα είχε διαμορφωθεί στα 355,53 ευρώ/MWh, όταν στην πραγματικότητα ήταν 197,24 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά τις ωριαίες τιμές, η απουσία των ΑΠΕ θα είχε το αποτέλεσμα να μην υπάρξει «επίδοση» κάτω από 80 ευρώ/MWh, ενώ στην πραγματικότητα 399 ώρες καταγράφηκαν τιμές κάτω από αυτό το όριο. Οι ΑΠΕ πέτυχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» στις 5 το πρωί την 31η Δεκεμβρίου, κατά 255,31 ευρώ/MWh. Τη συγκεκριμένη ώρα και ημέρα, χωρίς την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή η τιμή θα είχε διαμορφωθεί στα 265,01 ευρώ/MWh, όταν στην πραγματικότητα ήταν 9,7 ευρώ/MWh.

Comments are closed