Η μελέτη οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας αξιοποιεί πόρισμα Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Μία ιδιαίτερα σημαντικά μελέτη, που θα αφορά στην οδική ασφάλεια, πρόκειται να εκπονηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να εντοπιστούν τα βασικότερα προβλήματα του οδικού δικτύου. Όπως μάλιστα ανέφερε στο blog του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων και πρώην πρόεδρος του Τμήματος κ. Πάρις Μπίλλιας, «στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα μπει σε πρώτη εφαρμογή μια ακόμα πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αυτή που αφορά στην επιθεώρηση των γεφυρών του οδικού δικτύου».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων κ. Πάρι Μπίλλια, η μελέτη που γίνεται για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα αφορά στις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης- Μουδανιών, Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου- Αρναίας και Θεσσαλονίκης- Καβάλας καθώς και στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς.

Η επιλογή των οδικών αρτηριών για τη διεξαγωγή της μελέτης έγινε με γνώμονα τον όγκο των οχημάτων που δέχονται, καθώς συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με το Εθνικό δίκτυο. Κατά τον Αντιπεριφερειάρχη, τα υπάρχοντα προβλήματα αφορούν στην κακή σήμανση, στην προβληματική χάραξη, στην κακή κατασκευή, αλλά και στην έλλειψη στηθαίων ασφαλείας που δεν προβλεπόταν από τις αρχικές μελέτες, όταν και κατασκευάστηκαν αυτοί οι δρόμοι.

Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη οδικής ασφάλειας θα καταγράψει τα προβλήματα ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι προϋπολογισμοί των έργων που θα προκύψουν και να ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις στα προβληματικά σημεία. Όπως εξήγησε ο κ. Μπίλλιας, αυτήν τη στιγμή η μελέτη βρίσκεται σε φάση διαγωνισμού. Μέχρι την ανάθεσή της θα χρειαστούν 6 με 8 μήνες ενώ θα απαιτηθεί και ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες, οι οποίες μάλιστα θα παραδίδονται τμηματικά. Η ιεράρχηση θα γίνει από την Περιφέρεια, ως προς το ποιο τμήμα πρέπει να μελετηθεί πρώτο και αυτό που θα μελετάται θα παραδίδεται για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο προϋπολογισμός των έργων που πρέπει να γίνουν και η διαδικασία για τη χρηματοδότησή τους, με στόχο την ολοκλήρωση του συνολικού έργου εντός τετραετίας.

«Υπάρχουν έργα 50 και 80 ετών, προβλήματα κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης, χάραξης, στηθαίων, που πρέπει να ελεγχθούν, να συντηρηθούν και όπου χρειάζεται να αποκατασταθούν» τόνισε ο κ. Μπίλλιας. Ο ίδιος επισήμανε:  «Στη μελέτη οδικής ασφάλειας περιλαμβάνεται και επιθεώρηση στις γέφυρες που υπάρχουν στα συγκεκριμένα οδικά τμήματα ώστε και εκεί να καταγραφούν τυχόν προβλήματα για να δρομολογηθούν μετά παρεμβάσεις και σε αυτές. Είναι ακριβώς η πρόταση που έχει γίνει από το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αν θυμάστε, σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν έχουμε τα γεγονότα με τη γέφυρα της Γένοβας στην Ιταλία και τα περιστατικά εδώ στην Ελλάδα, όπως με τη γέφυρα που είχε υποχωρήσει στην Καβάλα.»

Comments are closed